Mi okozza a kutyák szív- és bőrférgességét?

Mi okozza a kutyák szív- és bőrférgességét?

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kiszely Sára, állatorvos
Állatorvosként nap, mint nap szembesülünk a szív- és bőrférgességel, s a tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy egyes helyeken majdnem minden harmadik kutya fertőzött a betegséggel. Na de nézzük, miről is van szó.

A kutyák szívférgessége (Dirofilaria immitis) egy szúnyogok által terjesztett, elhullással járó megbetegedés. A kifejlett szívférgek, ahogy nevük is mutatja, a szív illetve a tüdő nagy ereiben, az erek falához tapadva élnek hosszú-hosszú éveken keresztül (akár 6-7 évig is).

Milyen tüneteket okozhat?

Tekintve, hogy hosszuk nemtől függően akár a 15-40 cm-t is elérhetik, mely által a szívben nagy helyet foglalhatnak el, a fertőzött kutyáknál nagyrész szívelégtelenséges tünetek figyelhetőek meg. Az általános rosszullét, romló általános állapot, lefogyás mellett gyakran tapasztalható nehezített légzés, fáradékonyság, köhögés, akár szédülés, ájulás is. Előfordulnak azonban olyan esetek is, ahol az állat bármiféle korábbi tünet nélküli hirtelen elhullik, hiszen a kifejlett férgek illetve lárváik trombusként viselkedhetnek a szervezetben.

Mi okozza a megbetegedést?

A szívférgességet kutyáink olyan szúnyogoktól tudják elkapni, amelyek korábban fertőzött kutyából táplálkoztak, így a vérükkel együtt a férgek lárváit is felvették. A felszívott lárvákat a következő táplálkozás során a szúnyogok továbbadják más egyedeknek. Bennük a lárvák a bőr hajszálerein keresztül a szív valamint a tüdő nagy ereibe vándorolnak, majd több vedlést követően, 3-9 hónap alatt ivaréretté válnak és megkezdik a szaporodást.

A bőrférgességet (D. repens) szintén szúnyogok terjesztik, ám a szívben kifejlődő rokonával szemben itt a kifejlett férgek a bőr különböző rétegeiben feltekeredve, lassan növekedve élnek. Maguk a kialakuló csomók általában nem okoznak tünetet, de a vérben tengődő lárvák miatt esetenként általános rosszullét, étvágytalanság, levertség alakulhat ki.

Hogyan diagnosztizálható?

A szív- és bőrférgesség diagnosztikája általában vérvétel útján történik. A lárvák jelenlétét egy csepp vérből mikroszkóp alatt ellenőrizzük. A két típusú féreg lárvái között szabad szemmel nem lehet különbséget tenni, így ez a vizsgálat önmagában nem tudja megmondani, hogy fertőzöttség esetén melyikkel is állunk szemben. A rendelőkben gyorsteszttel a szívférgek kifejlett nőstényeinek antigénjeit, míg a megfelelő laborokban PCR vizsgálattal a kifejlett hímek és nőstények génállományát lehet kimutatni a szívférgek és a bőrférgek esetében is.

Védekezhetünk-e ellene?

Negatív eredmény esetében javasolt a fertőzés elleni védekezés, melyet az állat életmódjához igazítva állatorvosunkkal konzultálva többféle módon tehetünk meg (különféle cseppek illetve tabletták állnak rendelkezésre).

Hogyan kezelhető?

Amennyiben kutyánknál szív- és/vagy bőrférgességet diagnosztizáltak, akkor sem kell megijedni. Jelenleg többféle kezelési protokoll áll rendelkezésre a betegség kezelésére. Bár maga az eljárás hosszú ideig tart, és sajnos a férgesség természetéből adódóan nem veszélytelen a kezelés, az állatorvoslás fejlődésének és betegség egyre nagyobb terű megismerésének köszönhetően egyre biztonságosabban tudjuk felvenni a harcot ezen élősködők ellen.

Útmutató

  • A szívférgességet kutyáink olyan szúnyogoktól tudják elkapni, amelyek korábban fertőzött kutyából táplálkoztak, így a vérükkel együtt a férgek lárváit is felvették.
  • Az általános rosszullét, romló általános állapot, lefogyás mellett gyakran tapasztalható nehezített légzés, fáradékonyság, köhögés, akár szédülés, ájulás is utalhat szívférgességre.
  • A szív- és bőrférgesség diagnosztikája általában vérvétel útján történik, amennyiben a vizsgálat pozitív, fontos tudni, hogy  többféle kezelési protokoll is rendelkezésre áll a betegség kezelésére.
Hasznos lehet
Mi okozhat szőrhullást kedvenceinknél?
A kutyák egyik leggyakoribb és legszembetűnőbb egészségügyi problémája a bőr és szőrzet elváltozás, ami legtöbbször szőrhullás, bőrviszketés, szőrzet fényességének és minőségének elváltozásaként...
Hogyan védekezzünk a külső- és belső élősködők ellen?
Házi kedvenceinket számos külső- és belső parazita fertőzheti meg élete során. Cikkünkben arról írunk, hogy gazdiként hogyan biztosíthatjuk kedvenceink védelmét.