Mennyire hatásosak a koronavírus elleni kínai vakcinák?

Mennyire hatásosak a koronavírus elleni kínai vakcinák?

Mennyire hatásosak a koronavírus elleni kínai vakcinák?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.14.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Mit tudunk a kínai védőoltásokról, mennyiben hasonlítanak ezek a többi, máshol fejlesztett oltóanyaghoz?

Ahogy a Covid-19 megbetegedés elleni vakcinaelőállítással kapcsolatos globális verseny folytatódik, úgy tűnik, hogy Kína igen komoly lépéseket tett két élenjáró gyógyszeripari vállalata - a Sinovac és a Sinopharm - által fejlesztett védőoltásaival, melyek már egyre sikeresebbek külföldön is.

Hogyan működik a Sinovac vakcina?

A pekingi székhelyű Sinovac Biopharma gyógyszergyár áll a ’CoronaVac’ mögött, mely egy inaktivált vakcina. A vakcina úgy működik, hogy elölt vírusrészecskék alkalmazása által teszi ki a szervezet immunrendszerét a vírusnak, anélkül, hogy a súlyos megbetegedéses reakciót váltana ki válaszként.

A Covid-19 elleni védőoltások összehasonlító táblázata

Vállalat

Típus

Adagok

Mennyire hatásos*

Tárolás

Költség/adag

Oxfordi Egyetem - AstraZeneca

Vírus vektor alapú (genetikailag módosított vírus)

x2

62-90%

szokásos hűtőhőmérsékleten

~ 1 200 Ft

Moderna

RNS (a vírus genetikai kódjának részlete)

x2

95%

-20 °C-on, 6 hónapig

~ 10 000 Ft

Pfizer-BioNTech

RNS

x2

95%

-70 °C-on

~ 6 000 Ft

Gamaleya (Sputnik V)

Vírus vektor alapú

x2

92%

szokásos hűtőhőmérsékleten (száraz formában)

~ 3 000 Ft

*előzetes III. fázisban nyert vizsgálati eredmények, amik nem kerültek még szakértői bírálatra

Mennyire hatásos?

Ezt nehéz megmondani pillanatnyilag. Egy kínai tanulmány, amit a ’The Lancet’ tudományos folyóiratban tettek közzé, kizárólag a CoronaVac védőoltás fázis I. és a fázis II. vizsgálataival kapcsolatban rendelkezett információval. Zhu Fengcai, a cikk egyik szerzője úgy nyilatkozott, hogy ezek az eredmények – amelyek a 144 fő részvételével készített fázis I., és a 600 fő részvételével készített fázis II. vizsgálatokon alapultak – azt jelentették, hogy a vakcina „alkalmas sürgősségi használatra”. A CoronaVac-ot illetően több országban folyamatban vannak fázis III. vizsgálatok.

A Törökországban és Indonéziában végzett késői fázisú vizsgálatokból származó időközi adatok azt mutatták, hogy a vakcina hatásossága 91,25%, illetve 65,3% volt, rendre. Brazil kutatók eleinte azt mondták, hogy a klinikai vizsgálataikban 78%-os volt a hatásosság, azonban 2021 januárjában ezt az értéket 50,4%-ra módosították, miután több adatot vontak be a kalkulációikba. Korábban, novemberben vizsgálataikat egy önkéntes halálát követően rövid időre leállították, de folytatták azokat, miután kiderült, hogy a halálesetnek nem volt köze a védőoltáshoz.

A Sinovac vakcináját Kínában 2020 júliusában engedélyezték sürgősségi használatra a magas kockázatú csoportokban.

Szeptemberben vizsgálatokat folytattak több, mint 1 000 önkéntes részvételével, akik közül „néhányan csak kisebb fáradtságérzetet, vagy rossz közérzetet tapasztaltak, nem többen, mint a résztvevők 5% százaléka”, - nyilatkozta Mr. Yin, a Sinovac-tól. Prof. Luo a fázis III. vizsgálatok eredményeit megelőzően úgy nyilatkozott, hogy nehéz véleményt mondani a vakcina hatásosságáról „tekintve, hogy korlátozottan állnak rendelkezésre információk”. „Az előzetes adatok alapján ... a CoronaVac valószínűleg hatásos védőoltás, de meg kell várnunk a fázis III. vizsgálatok eredményeit”, - mondta. „Ezek randomizált, megfigyelő szempontjából vak elrendezésű, placebo-kontrollált vizsgálatok, több ezer résztvevővel. Ez az egyetlen módja a vakcina biztonságosságának és hatásosságának bizonyítására ahhoz, hogy nagy populáció szintjén alkalmazható legyen.”

Hagyományosabb módszer

Összehasonlításképpen, a nyugaton kifejlesztett Moderna és Pfizer vakcinák mRNS vakcinák. Ez azt jelenti, hogy nem a teljes koronavírus, hanem a koronavírus genetikai kódjának egy részlete kerül beinjektálásra a szervezetbe, aminek hatására a szervezet megkezdi a vírusfehérjék előállítását, ami elegendő ahhoz, hogy az immunrendszer támadásba lendüljön. „A CoronaVac a védőoltások egy hagyományosabb módszere, amit számos jól ismert vakcina esetében, például a veszettség elleni vakcina esetében is, sikeresen alkalmaznak”, - mondta Luo Dahai, a Nanyang Műszaki Egyetem docense a BBC hírportálnak. „Az mRNS-vakcinák a védőoltások egy új típusát képezik, és (jelenleg) nem állnak rendelkezésre adatok ezek sikerességéről nagy populációban történő alkalmazásukra vonatkozóan”, - teszi hozzá Luo professzor.

A Sinovac előnyei

A specifikációk szerint a Sinovac vakcinájának egyik fő előnye az, hogy normál hűtőszekrényben, 2-8 Celsius-fokon tárolható, csakúgy, mint az oxfordi vakcina, amit olyan genetikailag módosított vírusból készítettek, ami a közönséges megfázás okozója a csimpánzoknál. A Moderna vakcináját -20 °C-on, a Pfizer vakcináját pedig -70 °C-on kell tárolni. Ez azt jelenti, hogy mind a Sinovac, mind az Oxford-AstraZeneca által kifejlesztett védőoltások sokkal hasznosabbak a fejlődő országok számára, amelyek esetleg nem képesek nagy mennyiségű védőoltás ilyen alacsony hőmérsékleten történő tárolására.

Forrás: Covid: What do we know about China's coronavirus vaccines?

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2021.10.14.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.