Mennyire hatásosak a koronavírus elleni kínai vakcinák?

Mennyire hatásosak a koronavírus elleni kínai vakcinák?

Mennyire hatásosak a koronavírus elleni kínai vakcinák?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.14.
Szerző: doktorGO
Mit tudunk a kínai védőoltásokról, mennyiben hasonlítanak ezek a többi, máshol fejlesztett oltóanyaghoz?

Ahogy a Covid-19 megbetegedés elleni vakcinaelőállítással kapcsolatos globális verseny folytatódik, úgy tűnik, hogy Kína igen komoly lépéseket tett két élenjáró gyógyszeripari vállalata - a Sinovac és a Sinopharm - által fejlesztett védőoltásaival, melyek már egyre sikeresebbek külföldön is.

Hogyan működik a Sinovac vakcina?

A pekingi székhelyű Sinovac Biopharma gyógyszergyár áll a ’CoronaVac’ mögött, mely egy inaktivált vakcina. A vakcina úgy működik, hogy elölt vírusrészecskék alkalmazása által teszi ki a szervezet immunrendszerét a vírusnak, anélkül, hogy a súlyos megbetegedéses reakciót váltana ki válaszként.

A Covid-19 elleni védőoltások összehasonlító táblázata

Vállalat

Típus

Adagok

Mennyire hatásos*

Tárolás

Költség/adag

Oxfordi Egyetem - AstraZeneca

Vírus vektor alapú (genetikailag módosított vírus)

x2

62-90%

szokásos hűtőhőmérsékleten

~ 1 200 Ft

Moderna

RNS (a vírus genetikai kódjának részlete)

x2

95%

-20 °C-on, 6 hónapig

~ 10 000 Ft

Pfizer-BioNTech

RNS

x2

95%

-70 °C-on

~ 6 000 Ft

Gamaleya (Sputnik V)

Vírus vektor alapú

x2

92%

szokásos hűtőhőmérsékleten (száraz formában)

~ 3 000 Ft

*előzetes III. fázisban nyert vizsgálati eredmények, amik nem kerültek még szakértői bírálatra

Mennyire hatásos?

Ezt nehéz megmondani pillanatnyilag. Egy kínai tanulmány, amit a ’The Lancet’ tudományos folyóiratban tettek közzé, kizárólag a CoronaVac védőoltás fázis I. és a fázis II. vizsgálataival kapcsolatban rendelkezett információval. Zhu Fengcai, a cikk egyik szerzője úgy nyilatkozott, hogy ezek az eredmények – amelyek a 144 fő részvételével készített fázis I., és a 600 fő részvételével készített fázis II. vizsgálatokon alapultak – azt jelentették, hogy a vakcina „alkalmas sürgősségi használatra”. A CoronaVac-ot illetően több országban folyamatban vannak fázis III. vizsgálatok.

A Törökországban és Indonéziában végzett késői fázisú vizsgálatokból származó időközi adatok azt mutatták, hogy a vakcina hatásossága 91,25%, illetve 65,3% volt, rendre. Brazil kutatók eleinte azt mondták, hogy a klinikai vizsgálataikban 78%-os volt a hatásosság, azonban 2021 januárjában ezt az értéket 50,4%-ra módosították, miután több adatot vontak be a kalkulációikba. Korábban, novemberben vizsgálataikat egy önkéntes halálát követően rövid időre leállították, de folytatták azokat, miután kiderült, hogy a halálesetnek nem volt köze a védőoltáshoz.

A Sinovac vakcináját Kínában 2020 júliusában engedélyezték sürgősségi használatra a magas kockázatú csoportokban.

Szeptemberben vizsgálatokat folytattak több, mint 1 000 önkéntes részvételével, akik közül „néhányan csak kisebb fáradtságérzetet, vagy rossz közérzetet tapasztaltak, nem többen, mint a résztvevők 5% százaléka”, - nyilatkozta Mr. Yin, a Sinovac-tól. Prof. Luo a fázis III. vizsgálatok eredményeit megelőzően úgy nyilatkozott, hogy nehéz véleményt mondani a vakcina hatásosságáról „tekintve, hogy korlátozottan állnak rendelkezésre információk”. „Az előzetes adatok alapján ... a CoronaVac valószínűleg hatásos védőoltás, de meg kell várnunk a fázis III. vizsgálatok eredményeit”, - mondta. „Ezek randomizált, megfigyelő szempontjából vak elrendezésű, placebo-kontrollált vizsgálatok, több ezer résztvevővel. Ez az egyetlen módja a vakcina biztonságosságának és hatásosságának bizonyítására ahhoz, hogy nagy populáció szintjén alkalmazható legyen.”

Hagyományosabb módszer

Összehasonlításképpen, a nyugaton kifejlesztett Moderna és Pfizer vakcinák mRNS vakcinák. Ez azt jelenti, hogy nem a teljes koronavírus, hanem a koronavírus genetikai kódjának egy részlete kerül beinjektálásra a szervezetbe, aminek hatására a szervezet megkezdi a vírusfehérjék előállítását, ami elegendő ahhoz, hogy az immunrendszer támadásba lendüljön. „A CoronaVac a védőoltások egy hagyományosabb módszere, amit számos jól ismert vakcina esetében, például a veszettség elleni vakcina esetében is, sikeresen alkalmaznak”, - mondta Luo Dahai, a Nanyang Műszaki Egyetem docense a BBC hírportálnak. „Az mRNS-vakcinák a védőoltások egy új típusát képezik, és (jelenleg) nem állnak rendelkezésre adatok ezek sikerességéről nagy populációban történő alkalmazásukra vonatkozóan”, - teszi hozzá Luo professzor.

A Sinovac előnyei

A specifikációk szerint a Sinovac vakcinájának egyik fő előnye az, hogy normál hűtőszekrényben, 2-8 Celsius-fokon tárolható, csakúgy, mint az oxfordi vakcina, amit olyan genetikailag módosított vírusból készítettek, ami a közönséges megfázás okozója a csimpánzoknál. A Moderna vakcináját -20 °C-on, a Pfizer vakcináját pedig -70 °C-on kell tárolni. Ez azt jelenti, hogy mind a Sinovac, mind az Oxford-AstraZeneca által kifejlesztett védőoltások sokkal hasznosabbak a fejlődő országok számára, amelyek esetleg nem képesek nagy mennyiségű védőoltás ilyen alacsony hőmérsékleten történő tárolására.

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-55212787

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.10.14.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a védőoltások témában?
Hasznos lehet
A bőrön megjelenő kék-zöld foltok legtöbb esetben ütés vagy nagyobb erő hatására alakulhatnak ki, azonban az ismeretlen eredetű hematómákat akár betegség is okozhatja. Mit tegyünk ily ...
Porckopás esetén az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Mit tehetünk, ha porckopásunk van?
Beszédértési nehézségek, lassú, akadozó olvasás, nehezen kivehető írás – a tanulási zavarok tünetei ezek, és rengeteg gyermeket érintenek. A nehézségeket időben fel kell ismerni ah ...
Aki kisállatot tart, tudja, hogy időnként egy-egy játék vagy gyógyszer beadása, illetve idegen állatokkal való találkozás során előfordulhatnak kisebb balesetek. De mi a teendő, ha egy h ...