Miért fontos mentálisan is felkészülni a szülésre?

Miért fontos mentálisan is felkészülni a szülésre?

Miért fontos mentálisan is felkészülni a szülésre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.12.
Szerző: Császárvonal terhesség, gyermekágy
Milyen szerepe lehet az apáknak a szülésre való felkészülésben? Milyen a tökéletes testi-lelki hangolódás? Miért olyan fontos, hogy mentálisan is felkészüljünk a szülésre? A Császárvonal szakértői válaszoltak a kérdéseinkre.

Az apák szerepe a felkészülésben

Mit tehet egy apa a várandósság alatt, a szülőszobán és utána? Bátor szívre és felkészült fejre van szüksége, ezért ajánlom, hogy vegyen részt szülésfelkészítő tanfolyamon.

Mivel az édesanyák már nem női körben szülnek, mint évszázadokkal ezelőtt, az apa az a személy, aki a szüléskor is anya legfontosabb szövetségese. Így jó, ha nem akkor találkozik először a gátvédelem fogalmával, tisztában van az orvosi protokollokkal és azok szükségességével, hogy adott esetben időt nyerjen a vajúdó kismamának, vagy képviselni tudja érdekeit.

A szülés a legtermészetesebb dolog a világon, le tud zajlani beavatkozásmentesen, de ma nagyon medikalizáltak a körülmények. Sok aggódás veszi körül az eseményt, ezért jó, ha apa felkészült és képes megtartani azt a teret, amiben anya átadhatja magát a szülés folyamatának” – foglalja össze gondolatait a téma kapcsán Vadas János, a ManDoula szülésfelkészítő apatrénere, párkapcsolati tanácsadó.

A lélek munkáját támogatni kell

Régen különféle rítusok álltak rendelkezésre a lelki oldal megtámogatárásra, de ezek a hagyományok kikoptak, a nők félelmeikkel, szorongásaikkal magukra maradtak, s mára szervezetten csak az orvosi, tudományos várandósgondozás zajlik, ahol ezen kérdések háttérbe szorulnak. Pedig a lélek megtámogatása így néz ki ideális esetben:

  • lehetőség szerint kiiktatjuk a szülést gátló tényezőket (félelmek, stressz, szorongás, a szülővé válás kételyei és dilemmái)
  • a szülést segítő tényezőket erősítjük (a biztonságérzet, az önmagunkkal való együttérzésünk, testünkben vetett hitünk erősítése, az ellazultság elérése, a szülési fájdalom menedzselése/elfogadása, segítők és információforrások gyűjtése, szülési terv átgondolása, spiritualitás, vizualizációk, pozitív szuggesztiók alkalmazása).

Csendesedjünk el!

„Krónikus stresszforrásokkal teli mindennapjainkban az a jellemző, hogy anyaként inkább másokért vagyunk jelen. A testünknek-lelkünknek olykor nagyon kevés elég, hogy felpörögjön. Várandósan is úgy működünk, hogy ha tudatosan nem is vagyunk mindig jelen a magzatunknak, a testünk folyamatos kommunikációt végez. Már egy-egy célzott elcsendesedésnél megtörténhet egy intenzívebb kapcsolódás, de fókuszálhatunk önmagunkra is. Valójában mindegy, hogy az erdőben sétálva vagy egy szülés körüli segítővel beszélgetve, a férjünk ölében ellazulva találjuk meg az elcsendesedés helyét” – magyarázza Veisenberger Eleonóra, perinatális szaktanácsadó, dúla, a Császárvonal szakértője.

Miért fontos ez?

A várandósság alatti elcsendesedés fontosságát hangsúlyozza Oláh Kata, pszichológus, szomatodráma játékvezető is. „A szülés ösztönös folyamat, nem a tudatosságért felelős agyi központok irányítása alatt áll. A várandósság alatti önmagunkra figyelés segíthet abban, hogy a szülés során is tudjunk, merjünk hallgatni ösztöneinkre. Biztonságos helyeket építhetünk ki a benső világunkban, ahová mindig visszatérhetünk. Például megtanulunk a légzésünkre figyelve megnyugodni, vagy felkészülhetünk arra, hogy mire fogunk gondolni, amikor egy beavatkozást végeznek, vagy egy erősebb hullámot, szülési fájdalmat élünk meg. Segít kapcsolatot teremteni belső erőforrásainkkal. Ez nem csak hüvelyi szülés esetén hívható segítségül, de akár császármetszés alkalmával is, vagy ugyancsak jól jöhet a császármetszés(ek) utáni hüvelyi szülésre való készülés kihívásokkal teli utazása során.”

Bővebben
Kapcsolódó témák
Császárvonal Szerző: Császárvonal terhesség, gyermekágy Megjelenés dátuma: 2022.12.12.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Milyen kockázatot jelenthet a terhesség alatti influenza?
Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési zavarok kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzafertőzésen esik át –...
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.