Kell-e a kismamának kettő helyett ennie?

Kell-e a kismamának kettő helyett ennie?

Kell-e a kismamának kettő helyett ennie?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.31.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Miért fontos, hogy a kismama figyeljen az étrendjére? Kell-e kettő helyett ennie? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségnek összeállítása válaszol ezekre a kérdésekre.

Miért fontos, hogy a kismama figyeljen az étrendjére?

A várandósság egy nő életének egyik legszebb időszaka. A leendő édesanya étrendje nemcsak saját egészségét befolyásolja, hanem a magzat fejlődését is. Az egészséges táplálkozás egyrészt csökkenti az anyai és magzati szövődmények (pl. terhességi cukorbetegség, terhességi magas vérnyomás és toxémia, spontán vetélés) kockázatát, másrészt pozitív hatással van a következő generáció életminőségére is. A felnőttkori krónikus betegségek kialakulását igen jelentősen befolyásolja az élet fogantatástól számított első 1000 nap időszakában a táplálás módja, annak mennyisége és minősége.

Kell-e kettő helyett ennie?

A várandós anya napi energiaszükséglete az első trimeszterben mindössze 150 kcal-val növekszik, majd ez 300 kcal lesz. Tehát mennyiségileg nem kell kettő helyett ennie, azonban a fogantatás után több ásványi anyag és nyomelem szükséglete is megemelkedik. A teljesség igénye nélkül a kalcium 20-50%-kal, a magnézium 50%-kal, a vas a hatodik hónaptól 100%-kal növekszik.  A gyermeket váró nők étrendje is az egészséges táplálkozási irányelveken nyugszik.

Mire kell figyelni az étrend összeállításánál?

A várandósság alatti hiányállapotok a nők több mint 38%-át érintik világszerte, különösen a vas, a folsav és az A-vitamin tekintetében. Minden tápanyagnak fontos szerepe van a magzat fejlődése szempontjából. A szakirodalomból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy az optimális magnéziumszint elengedhetetlen a terhesség alatt az anya és a magzat, valamint a már megszületett gyermek egészsége szempontjából. Sajnos a magnéziumhiány mind a fejlődő, mind a fejlett országokban megfigyelhető a fogamzóképes korú nők körében.

Miért fontos a megfelelő ásványi anyag pótlás?

A várandósság alatti magnéziumhiány zavarhatja a magzat növekedését és fejlődését, és elősegítheti a koraszülést. A koraszülés hátterében a krónikus anyai magnéziumhiány okozta méh-túlingerlékenység állhat, ami az anyai stresszhelyzetekben felerősödik. A kalcium a szervezet számos funkciója szempontjából elengedhetetlen ásványi anyag, kiemelten fontos a csontanyagcserében, a sejthártyák fenntartásában. Várandósság alatt a szükséglet nő, főleg a harmadik trimeszterben.  Ezen időszak alatt a magnézium javasolt mennyisége 350-360 mg, a kalciumé 1000 mg.

Jó magnéziumforrásaink például:

  • teljes értékű/teljes kiőrlésű gabonák,
  • olajos magvak,
  • hüvelyesek,
  • zöldségek (pl. cékla, zöldborsó, paraj),
  • magas magnéziumtartalmú ásványvizek (pl. Magnesia, Theodora Kékkúti, Visegrádi, Balfi Classic).
Bővebben
Kapcsolódó témák
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.07.31.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Milyen kockázatot jelenthet a terhesség alatti influenza?
Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési zavarok kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzafertőzésen esik át –...
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.