Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen?
Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen?
Mit nevezünk élelmiszerpazarlásnak?
Élelmiszerpazarlásról akkor beszélünk, ha olyan étel kerül a szemétbe, aminél elkerülhető lett volna, hogy hulladék legyen belőle. Ilyenek lehetnek a lejárt szavatosságú ételek vagy a kidobott ételmaradékok. Emellett vannak az emberi fogyasztásra nem alkalmas hulladékok is (csontok, héjak, magvak), amelyeknek egy része újrahasznosítható is lehetne.
Zero waste megoldások
Zero waste megoldások a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől:
- a zöldségek, gyümölcsök héjából készítsünk savanyúságot vagy chipset
- a gyümölcshéjból (pl. alma, körte) főzhetünk finom teát, de házi potpurri is varázsolható belőle
- a zöldséghéjat, szárakat, leveleket semmiképp ne dobjuk ki, főzzünk belőle más fogásokhoz jól használható zöldség alaplevet
- a zöldségek leveléből (pl. karalábé, retek) készülhet pesztó, de smoothie-ba is betehető a zöldségek zsenge leveleit felhasználhatjuk rakott ételekhez a tojáshéjból forralás után egy egyszerű kávédarálóban készülhet tojáshéj-por, amivel smoothie-kat vagy akár zabkását is dúsíthatunk, alaposan megemeli a kalciumtartalmat
- a kávézaccból remek házi bőrradír állítható elő, de rádobhatjuk a szobanövények földjére is
- a kezeletlen cirusfélék héja kiváló házi tisztítószer, ragyogóvá varázsolja a mosogatót, mikrót, csaptelepeket
- a megszáradt sajtból csináljunk fondüt vagy sajtropogóst, mártást vagy krémlevest
- süssük meg a fonnyadt zöldséget, a túlérett gyümölcsökből pedig készüljön smoothie vagy kompót
- a száraz kenyeret daráljuk le prézlinek, de süthetünk belőle levesbetétnek, saláták tetejére krutont is
- a főtt étel maradékából készítsünk új fogást, pl. krumplipüréből gnocchit, pörköltből töltött palacsintát, rizsköretből sült rizst zöldségekkel, párolt zöldségköretből krémlevest
Mit tehetünk még?
Folyamatosan nézzük át az otthoni készleteinket, és adjunk még egy esélyt a már kevésbé friss, de még biztonságosan elfogyasztható élelmiszereknek! Érdemes tudni, hogy a minőségmegőrzési idő nem azonos a fogyaszthatósági idővel. Minőségmegőrzési időt az alacsony víz és/vagy fehérjetartalmú termékeken találunk, ezek a jelölt dátum után is biztonságosan elfogyaszthatók. Az élvezeti értékük csökkenhet, de a tápérték változatlan, ezért kár lenne ezeket elpocsékolni!