Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen?

Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen?

Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.05.
Szerző: doktorGO
Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint apró, praktikus lépésekkel érdemes elkezdeni, amelyek aztán az életünk részévé válnak. Melyek ezek?

Mit nevezünk élelmiszerpazarlásnak?

Élelmiszerpazarlásról akkor beszélünk, ha olyan étel kerül a szemétbe, aminél elkerülhető lett volna, hogy hulladék legyen belőle. Ilyenek lehetnek a lejárt szavatosságú ételek vagy a kidobott ételmaradékok. Emellett vannak az emberi fogyasztásra nem alkalmas hulladékok is (csontok, héjak, magvak), amelyeknek egy része újrahasznosítható is lehetne.

Zero waste megoldások

Zero waste megoldások a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől:

  • a zöldségek, gyümölcsök héjából készítsünk savanyúságot vagy chipset
  • a gyümölcshéjból (pl. alma, körte) főzhetünk finom teát, de házi potpurri is varázsolható belőle
  • a zöldséghéjat, szárakat, leveleket semmiképp ne dobjuk ki, főzzünk belőle más fogásokhoz jól használható zöldség alaplevet
  • a zöldségek leveléből (pl. karalábé, retek) készülhet pesztó, de smoothie-ba is betehető a zöldségek zsenge leveleit felhasználhatjuk rakott ételekhez a tojáshéjból forralás után egy egyszerű kávédarálóban készülhet tojáshéj-por, amivel smoothie-kat vagy akár zabkását is dúsíthatunk, alaposan megemeli a kalciumtartalmat
  • a kávézaccból remek házi bőrradír állítható elő, de rádobhatjuk a szobanövények földjére is
  • a kezeletlen cirusfélék héja kiváló házi tisztítószer, ragyogóvá varázsolja a mosogatót, mikrót, csaptelepeket
  • a megszáradt sajtból csináljunk fondüt vagy sajtropogóst, mártást vagy krémlevest
  • süssük meg a fonnyadt zöldséget, a túlérett gyümölcsökből pedig készüljön smoothie vagy kompót
  • a száraz kenyeret daráljuk le prézlinek, de süthetünk belőle levesbetétnek, saláták tetejére krutont is
  • a főtt étel maradékából készítsünk új fogást, pl. krumplipüréből gnocchit, pörköltből töltött palacsintát, rizsköretből sült rizst zöldségekkel, párolt zöldségköretből krémlevest

Mit tehetünk még?

Folyamatosan nézzük át az otthoni készleteinket, és adjunk még egy esélyt a már kevésbé friss, de még biztonságosan elfogyasztható élelmiszereknek! Érdemes tudni, hogy a minőségmegőrzési idő nem azonos a fogyaszthatósági idővel. Minőségmegőrzési időt az alacsony víz és/vagy fehérjetartalmú termékeken találunk, ezek a jelölt dátum után is biztonságosan elfogyaszthatók. Az élvezeti értékük csökkenhet, de a tápérték változatlan, ezért kár lenne ezeket elpocsékolni!

Forrás: MDOSZ

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.12.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a életmód témában?
Hasznos lehet
Bizonyos italok kiválasztásával javíthatjuk az energiaszintünket, csökkenthetjük a tompaság érzését és javíthatjuk a koncentrációnkat. Mit igyunk, ha szeretnénk serkenteni az agyműkö ...
Miben található Kálium? Miért fontos annak pótlása? Melyek a bizonyított hatásai? Összeszedtük a Kálium hivatalosan is igazolt hatásait.
Fogkefe, szivacs, sminkkészlet…nap mint nap használjuk ezeket, de tudjuk-e vajon mikor kell lecserélni az egészségünk megőrzése érdekében? Összeszedtük mikor indokolt a leggyakrabban has ...
Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár. Miért fontos mégis a kezelése?