Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen?

Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen?

Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.23.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint apró, praktikus lépésekkel érdemes elkezdeni, amelyek aztán az életünk részévé válnak. Melyek ezek?

Mit nevezünk élelmiszerpazarlásnak?

Élelmiszerpazarlásról akkor beszélünk, ha olyan étel kerül a szemétbe, aminél elkerülhető lett volna, hogy hulladék legyen belőle. Ilyenek lehetnek a lejárt szavatosságú ételek vagy a kidobott ételmaradékok. Emellett vannak az emberi fogyasztásra nem alkalmas hulladékok is (csontok, héjak, magvak), amelyeknek egy része újrahasznosítható is lehetne.

Zero waste megoldások

Zero waste megoldások a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől:

  • a zöldségek, gyümölcsök héjából készítsünk savanyúságot vagy chipset
  • a gyümölcshéjból (pl. alma, körte) főzhetünk finom teát, de házi potpurri is varázsolható belőle
  • a zöldséghéjat, szárakat, leveleket semmiképp ne dobjuk ki, főzzünk belőle más fogásokhoz jól használható zöldség alaplevet
  • a zöldségek leveléből (pl. karalábé, retek) készülhet pesztó, de smoothie-ba is betehető a zöldségek zsenge leveleit felhasználhatjuk rakott ételekhez a tojáshéjból forralás után egy egyszerű kávédarálóban készülhet tojáshéj-por, amivel smoothie-kat vagy akár zabkását is dúsíthatunk, alaposan megemeli a kalciumtartalmat
  • a kávézaccból remek házi bőrradír állítható elő, de rádobhatjuk a szobanövények földjére is
  • a kezeletlen cirusfélék héja kiváló házi tisztítószer, ragyogóvá varázsolja a mosogatót, mikrót, csaptelepeket
  • a megszáradt sajtból csináljunk fondüt vagy sajtropogóst, mártást vagy krémlevest
  • süssük meg a fonnyadt zöldséget, a túlérett gyümölcsökből pedig készüljön smoothie vagy kompót
  • a száraz kenyeret daráljuk le prézlinek, de süthetünk belőle levesbetétnek, saláták tetejére krutont is
  • a főtt étel maradékából készítsünk új fogást, pl. krumplipüréből gnocchit, pörköltből töltött palacsintát, rizsköretből sült rizst zöldségekkel, párolt zöldségköretből krémlevest

Mit tehetünk még?

Folyamatosan nézzük át az otthoni készleteinket, és adjunk még egy esélyt a már kevésbé friss, de még biztonságosan elfogyasztható élelmiszereknek! Érdemes tudni, hogy a minőségmegőrzési idő nem azonos a fogyaszthatósági idővel. Minőségmegőrzési időt az alacsony víz és/vagy fehérjetartalmú termékeken találunk, ezek a jelölt dátum után is biztonságosan elfogyaszthatók. Az élvezeti értékük csökkenhet, de a tápérték változatlan, ezért kár lenne ezeket elpocsékolni!

Bővebben
Kapcsolódó témák
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.07.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan csomagoljunk a gyerekeknek?
A gyermekek, serdülők jellemzően 5-8 órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre és csak későn érnek haza. Hogyan csomagoljunk ilyenkor a gyerekeknek?
Segíthet-e a botox a pszichés betegségek kezelésében?
A homlokba injekciózott botulinum toxin (BTX) segíthet egyes pszichés betegségek kezelésében a Semmelweis és a Hannoveri Egyetem új, közös kutatása szerint.
Tippek az egészséges táplálkozáshoz
Mit is nevezünk egészséges életmódnak? Milyen hatásai lehetnek? Mire érdemes figyelni, ha egészségesen akarunk táplálkozni?
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...