Használjunk-e zenét az elalváshoz?

Használjunk-e zenét az elalváshoz?

Használjunk-e zenét az elalváshoz?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.04.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A zenehallgatás megnyugtathat, és könnyen álomba ringathat, ezért sokan hallgatnak nyugodt, kedvelt zenéket az elalváshoz. De milyen számokat tegyünk be, hogy könnyebben tudjunk elaludni? Érdemes-e egyáltalán zenével elaludni?

Meglehetősen kevés kutatás született a zene és az elalvás kapcsolatáról annak ellenére, hogy nagyon sok ember - a korábbi kutatásokban résztvevők közel fele - használ zenét az elalváshoz. A legújabb kutatásban a Spotify-t használták ahhoz, hogy megállapítsák, milyen dallamokat hallgatnak az emberek a pihenéshez.

Melyik zeneműfaj volt a legnépszerűbb az elalváshoz?

A kutatók először összeállítottak egy olyan listát, amelyben az összes, kifejezetten alvás szóra felugró találat szerepelt, majd kivették belőle azokat az elemeket, amelyek nem zenék voltak (pl. természetben előforduló hangok), és így végül egy 986 számot tartalmazó zenelejátszási listát kaptak, melyben 130 150 szám szerepelt.  A kutatók ezeket a számokat különböző csoportokba osztották közös jellemzőik (pl. tempó, hangerő) alapján. Korábbi tanulmányokban megállapítható volt, hogy a klasszikus és az instrumentális zenék voltak a legkedveltebb zenék elalváshoz, ám ebben a kutatásban meglepő eredmény született: az előző műfajokban szereplő zenéket kevesebben hallgatták, mint a pop, illetve a rap slágereket.

Mi magyarázhatja ezt?

Dr. Alex Dimitru pszichiáter, alvásvizsgálattal foglalkozó szakember szerint az emberi agy nagyon jól felismeri azokat a mintákat, amelyek elősegítik a „jólétét”, éppen ezért a - megfelelő körülmények között - nagyon táncolható és energikus dalok is segíthetnek az elalvásban. Az olyan dalokat, amelyeket ismerünk, harmonikusak és kiszámíthatóak, azaz nincs bennük nagyobb tempóváltás vagy hangos átmenet, nagyobb eséllyel vesszük elő elalváshoz, mint az esetleg nyugodtabb számokat. Összességében tehát elmondható, hogy a zene „táncolhatósága” nem zárja ki azt, hogy alkalmas legyen az elalváshoz is.

Használjunk-e egyáltalán zenét az elalváshoz?

Felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán jó-e, ha zenét használunk elalváshoz? A zene nagyszerű lehet az elalváshoz, ha nem teszt minket izgatottá – magyarázza Dimitriu. Az egyik legjobb alvást segítő módszer, ha nem tudunk elaludni, hiszen egy ellazult – sőt akár meditatív - állapotot hozhatunk létre általa, ami megkönnyíti az elalvást.

Mit tegyünk a pihentető alvás érdekében?

Dr. Alex Dimitru alvásszakértő és pszichiáter az alábbi tanácsokat javasolja a pihentető alvás érdekében:

  • Ne viseljünk fejhallgatót zenehallgatás közben, ha aludni készülünk.
  • Állítsuk be az automatikus kikapcsoló gombot a zenelejátszónkon.
  • Igyekezzünk kialakítani a megfelelő alvási szokásokat (pl. ne mobilozzunk, internetezzünk elalvás előtt)
  • Próbáljunk meg minden este azonos időben lefeküdni és felkelni.
  • Alakítsuk ki a megfelelő alvási rutint (lehetőleg legyen azonos a felkelés-lefekvés időpontja hétvégén és hétköznap is).
  • A felkelést- minden reggel ugyanabban az időben – jelezheti akár a kedvenc dallamunk is.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: What Types of Music Help You Fall Asleep The Easiest (Healthline)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.