Miért fontos, hogy vizet igyunk?

Miért fontos, hogy vizet igyunk?

Miért fontos, hogy vizet igyunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.22.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A víz világnapja minden évben március 22-ére esik, melynek elsődleges célja az, hogy felhívja a figyelmet az ivóvíz fontosságára, mind egészségügyi, mind pedig ellátásbeli szempontból.

A víz a Föld felszínének kétharmadát teszi ki, míg az emberi test körülbelül 70 százalékát alkotja, emiatt vitathatatlan, hogy meghatározó szerepet tölt be egészségünk és környezetünk szempontjából is.

Miért fontos, hogy eleget igyunk?

A szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás. A víz szabályozza a testhőmérsékletet, elősegíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből, de az egészséges agyműködésre is hatással van. A vízpótlás nagy része folyadék formájában történik, de a legtöbb táplálék is tartalmaz vizet.

Mennyi vizet igyunk?

Számos dologtól függ, hogy mennyi folyadékra van szükségünk (pl. életkor, fizikai aktivitás, fennálló betegségek), de a legtöbb egészségügyi szakértő általánosságban a napi 4-6 pohár ivóvíz elfogyasztását javasolja.

Mire figyeljünk?

Amennyiben pajzsmirigy-, vese-, máj-, szívbetegségben szenvedünk, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét a folyadékpótlással kapcsolatban, ugyanis előfordulhat, hogy ezekben az esetekben korlátoznunk kell a vízfogyasztásunkat.

Mit tegyünk, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk?

A víz több ételben (pl. főzelékek, levesek) és italban (pl. limonádé, kávé) is megtalálható, de a boltok polcain is választhatunk számos változatával (pl. szén-dioxiddal dúsított, ízesített, stb.). Amennyiben nehezen vesszük rá magunkat a sima víz fogyasztására, az alábbi összetevők hozzáadásával feldobhatjuk italunkat:

  • uborkaszelet,
  • mentalevél,
  • gyümölcs (pl. áfonya, citrom, narancs),
  • gyömbér.

Írta: S.J, újságíró, Health Benefits of Water (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.