Tippek a háztartási élelmiszerpazarlás csökkentésére

Tippek a háztartási élelmiszerpazarlás csökkentésére

Tippek a háztartási élelmiszerpazarlás csökkentésére

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.14.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Az Eurostat adatai alapján a háztartások felelnek a teljes élelmiszerhulladék-mennyiség több, mint feléért (55%). A jó hír, hogy itt kellő odafigyeléssel, nagyon könnyen és gyorsan lehet látványos eredményeket elérni a hulladékcsökkentés terén, és ezzel még a pénztárcánk is jól jár. Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen?
  • Mindig tervezzük meg előre a heti menüt, és ennek megfelelő bevásárlólistával menjünk a boltba, piacra.
  • Soha ne induljunk el éhesen bevásárolni, mert biztos, hogy több élelmiszert fogunk venni, mint amennyire szükségünk van.
  • Rendszeresen ellenőrizzük az otthoni készleteinket, tudjuk pontosan, hogy miből mennyi van a fagyasztóban, spájzban, és ezeknek megfelelően főzzünk, vásároljunk.
  • Tegyünk különbséget a felhasználási és a lejárati idő között!
  • A „fogyaszthatósági idővel” rendelkező termékek (friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek) a lejárat után egészségre ártalmasak lehetnek, ezért ekkor már nem fogyaszthatók!
  • A tartós élelmiszerek lejárati idejét a „minőségmegőrzési idő” jelzi. Ezek a termékek a lejárat után is fogyaszthatók megfelelő elővigyázatosság mellett, kereskedelmi forgalomba azonban már nem hozhatók.
  • Amikor akciósan vásárolunk, tartsuk észben, hogy csak akkor éri meg, ha tényleg az egész vásárolt mennyiséget elfogyasztjuk.
  • Ahol van lehetőség, válasszuk az alakilag nem tökéletes, „csúnya” zöldséget, gyümölcsöt, a lejárathoz közeli élelmiszereket, ezekre gyakran kedvezményes árat szab a kiskereskedő.
  • A (még biztonsággal fogyasztható) maradékot fagyasszuk le, vagy ajándékozzuk el, pl. szomszédnak, rokonnak. A fagyasztott élelmiszert mindig címkézzük fel (mit tartalmaz, mikor készült).
  • Ha túl sok zöldséget, gyümölcsöt vettünk, és látjuk, hogy nem fog elfogyni, fagyasszuk le, szárítsuk ki, készítsünk belőle kompótot, savanyúságot, lekvárt, stb.
  • A bevásárlásnál figyeljünk a tervezett menünél az adagokra, mennyiségekre is. Ebben segítséget ad az Okostányér®, a hazai táplálkozási ajánlás útmutatója.
  • A még biztonsággal fogyasztható élelmiszereket, alapanyagokat, amiket várhatóan már nem fogunk elfogyasztani, adományozzuk el!
  • A keletkező élelmiszerhulladékot komposztáljuk!
Bővebben
Kapcsolódó témák
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2023.01.14.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Íme, 5 meglepő tényező, amely gyorsabban öregít
A cigaretta, az alkohol és az alváshiány öregítheti a megjelenést, ez köztudott. Néhány kevésbé ismert életmódbeli tényező azonban szintén felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Melyek ezek?
Az edzés utáni szaunázás 5 előnye
A szauna egy zárt helyiség, amelyet magas hőmérsékletre melegítenek száraz hővel vagy gőzzel. Gyakori a termálfürdőkben, hotelekben és edzőtermekben, sokan használják edzés után kikapcsolódásra és...
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...