Mennyit beszélgetnek egymással a párok?

Mennyit beszélgetnek egymással a párok?

Mennyit beszélgetnek egymással a párok?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.14.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Megosztják-e egymással mélyebb problémáikat? Nézetkülönbség esetén hányan jutnak el a sértegetésig? Ezekre a kérdésekre kereste a választ több száz fős online felmérésében dr. Piczkó Katalin pszichiáter.

Kiderült, hogy a válaszadók - többségében nők - 36%-a alig kommunikál párjával. Veszekedés esetén a felek negyede a sértegetéstől sem riad vissza. Bár az adatok szerint még bőven van mit tenni a kapcsolatokért, a szakértő úgy látja: egyre többen figyelnek arra, hogy ne söpörjék szőnyeg alá gondjaikat.

Piczkó Katalin több száz fő részvételével készített nem reprezentatív online felmérést, amelyet többségében a pszichológia iránt érdeklődő nők töltöttek ki a párkapcsolaton belüli kommunikációjukkal kapcsolatban.  

A válaszadók több mint harmada alig kommunikál a párjával

Az online teszt válaszadóinak 12%-a egyáltalán nem beszélget társával, 24% párkapcsolatában pedig csak minimálisan van jelen a kommunikáció.  64% azoknak az aránya, akik rendszeresen beszélgetnek a másik féllel, mélyebb dolgaikat is megosztják egymással, 56% szerint pedig kifejezetten tartalmas beszélgetéseket él meg kapcsolatában. A kitöltők 43%-a azért hallgat, mert úgy gondolja, hogy párja úgysem értené meg az érzéseit. 32% azoknak az aránya, akik a veszekedést akarják elkerülni.

Ha vitára kerül a sor, gyakori egymás minősítése

A válaszadók 76%-a igyekszik nem megbántani a másik felet, ha kényes témáról kell őszintén beszélgetni, 24%-uk azonban jellemzően nem figyel erre. A megkérdezettek 38%-a vallotta azt, hogy olykor negatív jelzővel illeti párját. A válaszadók 31%-ra jellemző, hogy a viták alkalmával belegázol a másik önbecsülésébe, 50% pedig az összekapások során felemeli a hangját, és olykor kioktató vagy számonkérő stílusban kommunikál a partnerével.

„A kitöltők saját magukat pozitívabban értékelik, mint a párjuk hozzáállását. 57%-uk úgy érzi, hogy ő igyekszik őszintén és bántás nélkül kommunikálni, azonban csak 38% gondolja úgy, hogy a társa is erre törekszik” - mondta el dr. Piczkó Katalin, a Szeretetkert brand megálmodója. „Jellemző ránk az a szemlélet, hogy a másikat tesszük felelőssé negatív érzéseinkért, hiányérzetünkért, ezért hibáztató kommunikációt folytatunk. Ennek alapja pedig az, hogy a számunkra kellemetlen, az énképünket nem erősítő dolgokat elfojtjuk, és a másikra vetítjük. „Persze, hogy dühös vagyok mert te…” „Miért én próbáljak folyton, közeledni, amikor te bántasz meg…” 

Egyenlő felek, ritkuló játszmák

A felmérés is rámutatott arra, amit dr. Piczkó Katalin a praxisában is lát: a párok legnagyobb problémája az elégtelen kommunikáció. „A jó hír az, hogy ezen odafigyeléssel és tudatossággal lehet változtatni.”

Forrás: Astoria Agency

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.02.14.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat az edzés az elménkre?
A demencia nem része a normális öregedési folyamatnak, ugyanis egyes változatai megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással megelőzhetőek. Hogyan befolyásolhatja a demencia kialakulását a...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.