Mennyire terheli meg a szervezetünket az óraállítás?

Mennyire terheli meg a szervezetünket az óraállítás?

Mennyire terheli meg a szervezetünket az óraállítás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.28.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Ha október utolsó vasárnapja közeleg, már tudjuk, hogy éppen egy órával többet alhatunk. Éjjel 3-kor egy órát visszatekerünk, így igazából olyan, mintha most egy kicsit kényeztetnénk a szervezetünket. Mennyire terheli meg a szervezetünket az óraállítás?

Az érzékenyebbeket minden átállítás megzavarhatja, felboríthatja néhány napra az alvási szokásainkat. Mások meg sem érzik ezt igazából, csak azon bosszankodnak, hogy túl korán lesz sötét és túl korán kell felkapcsolni a világítást, ami különösen a jelenlegi rezsiszámlák mellett egyáltalán nem is mindegy.

Mennyire terheli meg a szervezetünket az óraállítás?

Indul a téli időszámítás, amelynek következtében már vasárnaptól korábban lesz sötét, utána pedig hétről hétre rövidülnek a nappalok, amely a kedélyállapotunkra könnyen rányomhatja bélyegét. Ilyenkor különösen fontos, hogy legalább az alvásunk rendben legyen, amely egyébként a SomnoCenter, az Alvászavar Központ szakértője, Dr. Szakács Zoltán neurológus főorvos, szomnológus szerint nem igazán ezen az egy óra plusz vagy mínusz alváson múlik. Az óraátállítás tehát semmiképpen sem számít akkora gondnak, amellyel az ember szervezete ne tudna megküzdeni. Idén, a hosszú hétvége miatt ráadásul még könnyebben tudunk majd regenerálódni.

„Az emberi szervezet, egészen pontosan a belső óránk sok mindent nagyszerűen megold- kezdi a magyarázatot Dr. Szakács Zoltán. - „Egy nap alatt másfél óra időeltolódást tud korrigálni, ez tehát inkább csak egy tengerentúli repülőút esetén okoz problémát, akkor mondjuk akár 3-4 napig is fáradtabbnak érezheti magát az ember. Az érzékenyebb alvókat éppen ugyanúgy kizökkenti a tavaszi, mint az őszi óraátállítás, annak ellenére, hogy ilyenkor egy órával többet alhatunk, de az emberek nagy részének ez egyáltalán nem okoz különösebb problémát.”

Mire figyeljünk ilyenkor?

Hogy ne is okozhasson, érdemes néhány fontos szabályt betartani, ilyenkor, a hosszabb otthon töltött esték esetén is:

  • Figyelni kell arra, hogy ne együnk, ne nassolgassunk túl későn, és ha lehet, az esti órákban ne fogyasszunk már koffeintartalmú italokat, bánjunk csínján az alkohollal is.
  • A kék fények túlzott használata vezethet alvászavarokhoz, így igazából, ha a bekuckózás során meg is nézünk este egy-egy jó filmet, vagy sorozatot, az alvás előtt inkább olvasással álmosítsuk el magunkat.
  • Semmiképp se nyúljunk viszont a mobiltelefonunkhoz éjszaka, ha felébredtünk, mert nem fogjuk tudni, hogy mitől nem lesz utána alvásunk már igazán mély és pihentető.
Ajánlott vizsgálat
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.10.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.