Ne „mentesen”, hanem kiegyensúlyozottan étkezzünk!

Ne „mentesen”, hanem kiegyensúlyozottan étkezzünk!

Ne „mentesen”, hanem kiegyensúlyozottan étkezzünk!

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.28.
Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány
Sok a tévhit az úgynevezett reform ételekkel kapcsolatban – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem szakértője. Glutén vagy laktóz nélküli ételek fogyasztása az ünnepi szezonban (is) szükségtelen az egészségesek számára. Sőt, nem kizárt, hogy a mentes ételekkel még több kalóriát viszünk be, mintha a hagyományos élelmiszereket fogyasztanánk.

Szabó Adrienn, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa szerint időről-időre újabb trendek jönnek divatba, például a vegán, a paleo vagy a ketogén, és olyan alapanyagokat tartunk egészségtudatosnak, mint a kézműves, bio, reform vagy mindenmentes. Utóbbinak a nevében is benne rejlik az ellentmondásossága.

“Sok a félreértés a reform táplálkozással kapcsolatban, beszűkíti a választásainkat, pedig az ünnepek alatt különösen fontos lenne, hogy megéljük az asztal körüli hagyományokat és gazdagítsuk az étrendünket, ne pedig elvegyünk belőle” – magyarázza Szabó Adrienn.

Az egészséges táplálkozás kulcsa a változatosság

A szakember állítja, az egészséges táplálkozás kulcsa a változatosság. Szerinte a magyar konyhával nem feltétlenül az a baj, hogy sok húst fogyasztunk, hanem hogy egyoldalú, mert legtöbbször sertéshússal és zsírral főzünk, kevés zöldséget és gyümölcsöt használunk és egysíkúan készítjük a köreteket.

Hogyan tegyük változatosabbá az étrendünket?

„Lehetne például egy pörkölthöz fele-fele arányban csirkehúst és valamilyen hüvelyest (csicseriborsó, borsó, lencse) is használni, valamint állati zsiradék helyett olíva-, repce vagy napraforgó olajat. A növényi eredetű telítetlen zsírsavakkal ugyanis kompenzálhatjuk a telített zsírok gyulladásfokozó hatását” – mondja a dietetikus.

Szabó Adrienn szerint a magyar konyhában a hagyma és a pirospaprika jó dolog, hiszen ezek valójában zöldségek, bátran használhatók, kevés zsiradékon elkészítve. A zöldfűszerek változatosabb alkalmazása is javasolt, mert intenzív használatuk mellett kevesebb sózásra van szükség, és a szervezet antioxidáns folyamatait támogatják.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Semmelweis Egyetem Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány Megjelenés dátuma: 2022.12.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Íme, 5 meglepő tényező, amely gyorsabban öregít
A cigaretta, az alkohol és az alváshiány öregítheti a megjelenést, ez köztudott. Néhány kevésbé ismert életmódbeli tényező azonban szintén felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Melyek ezek?
Az edzés utáni szaunázás 5 előnye
A szauna egy zárt helyiség, amelyet magas hőmérsékletre melegítenek száraz hővel vagy gőzzel. Gyakori a termálfürdőkben, hotelekben és edzőtermekben, sokan használják edzés után kikapcsolódásra és...
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...