Milyen ételeket együnk alkoholfogyasztás előtt?
Milyen ételeket együnk alkoholfogyasztás előtt?
Az alkoholos italok fogyasztása előtti étkezés nagyban befolyásolja, hogyan érezzük magunkat másnap reggel. A megfelelő ételek kiválasztása segítheti az éhség szabályozását és csökkentheti az másnapossággal járó kellemetlen tünetek (pl. puffadás, kiszáradás, gyomorégés, emésztési zavarok) kialakulását. Általánosságban elmondható, hogy alkoholfogyasztás előtt érdemes elektrolitokban, fehérjében és tápanyagban gazdag ételeket fogyasztani.
Milyen ételeket együnk egy összejövetel/buli előtt, hogy elkerüljük a másnaposságot?
- Tojás.
- Zab.
- Banán.
- Lazac.
- Görög joghurt.
- Chia puding
- Bogyós gyümölcsök.
- Spárga.
- Cékla.
- Édesburgonya.
- Grapefruit.
- Dinnye.
- Avokádó.
- Quinoa.
- Diákcsemege.
Milyen ételeket kerüljünk alkoholfogyasztás előtt?
Nemcsak azokkal az ételekkel érdemes tisztában lennünk, amelyek könnyebbé teszik a másnap reggelünket, hanem azokkal is, amelyek miatt rosszul érezhetjük magunkat egy átmulatott éjszaka után. Az alábbi ételeket kerüljük alkoholfogyasztás előtt, különösen akkor, ha refluxbetegséggel is küzdünk:
- fűszeres ételek,
- csokoládé,
- szénsavas italok,
- koffeintartalmú italok,
- sós ételek (pl. chips, perec).
- magas szénhidráttartalmú ételek (pl. fehér kenyér, tészta),
- cukrozott termékek (pl. édességek, üdítőitalok).
Mire figyeljünk még?
A fentieken kívül, ügyeljünk arra, hogy az éjszaka folyamán mindvégig hidratáltak maradjunk, igyekezzünk elkerülni a kiszáradást azzal, hogy az alkohol mellé sima vizet is kortyolgatunk.
Írta: S.J, újságíró, Forrás: The 15 Best Foods to Eat Before Drinking Alcohol (Healthline)