Mentális problémákból is adódhat a túlzott sminkhasználat

Mentális problémákból is adódhat a túlzott sminkhasználat

Mentális problémákból is adódhat a túlzott sminkhasználat

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.20.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Egy átlagos nő egy lakás árát költi kozmetikumokra élete során. Miért érezzük, hogy erre van szükségünk?

A női lélek kifürkészhetetlen. A mosolyok vagy éppen a csüggedések mögött sokszor olyan mély traumák, átélt élmények, emlékek rejlenek, amelyek nagyon is meghatároznak bennünket, lenyomatot hagynak a mindennapjainkon.

Elakadásból is adódhat a túlzott sminkhasználat

Szakonyi Eszter, kozmetikus mester, a 35 magyar és nemzetközi díjjal elismert Vintage Beauty brand tulajdonosa is úgy véli, hogy egy kozmetikai kezelés közben szinte lélekápolás is történik. Sok hölgy akad, akinek nagyon komoly önértékelési problémája van, legtöbben nem tartják magukat szépnek, folyamatosan gondjuk van saját magukkal. Eszter véleménye szerint ez sok esetben a hozott női mintákon is alapul, de igazából már egy feloldatlan ellentét az anya-lánya kapcsolatban is gondot, elakadást okozhat.

A smink egy álarc is lehet egyben

„Tipikus magyar jelenség az is, hogy a nők nagy része úgy gondolja, hogy a szépség egyenlő a fiatalsággal” – folytatja Szakonyi Eszter. -„Nyilván a mai Insta-valóság, a reklámok agyonretusált világa is ezt sugallja, hogy tökéletesnek kell lennünk. Ezen hamis kép szerint a ránc pedig, ami a tapasztalatot, a múltat mutatja, nem szép. Tőlünk nyugatabbra sokkal kevesebb példa van arra, hogy egy korosodó nőt nem becsülnek meg, akár a munka, akár a család területén. De nálunk mindenki, minden erőfeszítésével azon van, hogy minél tovább fiatal maradjon, mert csak ezt tartja vonzónak. Ugyanígy van a legtöbb nő a sminkkel is: sokan nem merik vállalni még az utcán sem, társaságban pedig még annyira sem a valós arcukat, inkább smink mögé rejtőznek, hogy egy vélt szépségideálhoz közelítsenek.”

Fontos a tájékozódás

Egy amerikai kutatás statisztikai adatai szerint egy átlagos nő egy lakás árát költi el kozmetikumokra élete során. Ennek értelemszerűen az is oka, hogy nem tudja igazából, mire van szüksége, így felesleges dolgokat is összevásárol, ráadásul az anyák lányaiknak is ezt a mintát adják tovább. A kozmetikusnak így az is fontos feladata, hogy edukáljon, mivel a legtöbb hölgy nincs tisztában azzal sem, hogy milyen típusú az arcbőre, és milyen ápolás lenne számára az ideális. Nagy hiba, hogy sokan a reklámok, manapság pedig az influencerek ajánlásai alapján választanak szépségápolási szereket, ahelyett, hogy szakértők javaslatát fogadnák meg. A szebb, fiatalabb bőr reményében így előfordulhat, hogy valaki inkább ront, mintsem segít az arcbőre állapotán. Eszter mindenképpen azt javasolja, hogy bízzunk meg kozmetikusunkban, hiszen a magyar kozmetikai kultúra Magyarországon kiemelkedően fejlett, úgy is mondhatjuk, hogy Kelet és Nyugat ötvözete, hiszen egyszerre alkalmazzák a gyógynövényismeretet a wellness és spa protokollal.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.02.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat az edzés az elménkre?
A demencia nem része a normális öregedési folyamatnak, ugyanis egyes változatai megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással megelőzhetőek. Hogyan befolyásolhatja a demencia kialakulását a...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.