Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?

Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?

Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.13.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Kulcsfontosságú a szennyes fertőtlenítése akkor, ha valaki megbetegszik a családban, de hogyan tegyük mindezt? Mit tehetünk azért, hogy megakadályozzuk a megfertőződést, és a baktériumok elterjedését?

Használjunk gumikesztyűt!

Érdemes gumikesztyűt felvennünk, mielőtt hozzáérünk a beteg szennyeséhez. Dobjuk azokat ki, miután betöltöttük a ruhákat a mosógépbe, majd alaposan mossunk kezet.

Fertőtlenítsük a szennyeskosarat is!

Fertőtlenítsünk minden olyan felületet, amellyel érintkezett a beteg ruhája (pl. szennyeskosarat, polcot, stb.)

Használjunk fertőtlenítő szereket!

Használjunk olyan készítményeket mosásnál, amelyek antibakteriális, vírusölő hatással rendelkeznek.

Ne rendezgessük a szennyeskosarat!

Lehet, hogy helytakarékosságból jó ötlet lenne kicsit átforgatni a szennyeskosarat, de ha a beteg ruhái is benne vannak, nem érdemes ezt megtenni, hiszen a baktériumok ilyenkor a levegőbe kerülhetnek.

Keverjük vagy ne?

Ha betartjuk a fenti lépéseket, akkor nem muszáj különválogatni a beteg, illetve a nem beteg személyek ruhaneműit, de azért arra figyeljünk, hogy a magasabb hőfokot igénylő szennyest (pl. törölközők) külön mossuk.

Használjuk a magas hőfokot!

Válasszuk ki a ruha legmagasabban hőfokán mosható programot, és mossuk azon, így biztosan elpusztulnak a ruhákon lévő baktériumok.

Ne töltsük túl!

Alapesetben is fontos, hogy a ne töltsük túl a mosógépet, hiszen a ruháknak helyre van szükségük  ahhoz, hogy megfelelően kitisztuljanak, ám betegség esetén még inkább fontos, hogy elegendő helyük legyen a mosógépben.

Tisztítsuk meg a mosógépet is!

Nemcsak a ruhákat, hanem a mosógépet is érdemes kitisztítani akkor, ha beteg ember van a családban. Könnyű dolgunk van, ha a mosógépen van külön tisztítóprogram, ám ha nincs, tegyünk be egy mosást „üresen”, és használjunk ilyenkor fertőtlenítőt a tisztításra.

Forrás: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/how-to-disinfect-laundry-when-sick

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.02.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?