Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?

Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?

Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.13.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Kulcsfontosságú a szennyes fertőtlenítése akkor, ha valaki megbetegszik a családban, de hogyan tegyük mindezt? Mit tehetünk azért, hogy megakadályozzuk a megfertőződést, és a baktériumok elterjedését?

Használjunk gumikesztyűt!

Érdemes gumikesztyűt felvennünk, mielőtt hozzáérünk a beteg szennyeséhez. Dobjuk azokat ki, miután betöltöttük a ruhákat a mosógépbe, majd alaposan mossunk kezet.

Fertőtlenítsük a szennyeskosarat is!

Fertőtlenítsünk minden olyan felületet, amellyel érintkezett a beteg ruhája (pl. szennyeskosarat, polcot, stb.)

Használjunk fertőtlenítő szereket!

Használjunk olyan készítményeket mosásnál, amelyek antibakteriális, vírusölő hatással rendelkeznek.

Ne rendezgessük a szennyeskosarat!

Lehet, hogy helytakarékosságból jó ötlet lenne kicsit átforgatni a szennyeskosarat, de ha a beteg ruhái is benne vannak, nem érdemes ezt megtenni, hiszen a baktériumok ilyenkor a levegőbe kerülhetnek.

Keverjük vagy ne?

Ha betartjuk a fenti lépéseket, akkor nem muszáj különválogatni a beteg, illetve a nem beteg személyek ruhaneműit, de azért arra figyeljünk, hogy a magasabb hőfokot igénylő szennyest (pl. törölközők) külön mossuk.

Használjuk a magas hőfokot!

Válasszuk ki a ruha legmagasabban hőfokán mosható programot, és mossuk azon, így biztosan elpusztulnak a ruhákon lévő baktériumok.

Ne töltsük túl!

Alapesetben is fontos, hogy a ne töltsük túl a mosógépet, hiszen a ruháknak helyre van szükségük  ahhoz, hogy megfelelően kitisztuljanak, ám betegség esetén még inkább fontos, hogy elegendő helyük legyen a mosógépben.

Tisztítsuk meg a mosógépet is!

Nemcsak a ruhákat, hanem a mosógépet is érdemes kitisztítani akkor, ha beteg ember van a családban. Könnyű dolgunk van, ha a mosógépen van külön tisztítóprogram, ám ha nincs, tegyünk be egy mosást „üresen”, és használjunk ilyenkor fertőtlenítőt a tisztításra.

Forrás: How to Disinfect Your Laundry When Someone’s Sick

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.02.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Hogyan csomagoljunk a gyerekeknek?
A gyermekek, serdülők jellemzően 5-8 órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre és csak későn érnek haza. Hogyan csomagoljunk ilyenkor a gyerekeknek?
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...