Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?

Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?

Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.24.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Kulcsfontosságú a szennyes fertőtlenítése akkor, ha valaki megbetegszik a családban, de hogyan tegyük mindezt? Mit tehetünk azért, hogy megakadályozzuk a megfertőződést, és a baktériumok elterjedését?

Használjunk gumikesztyűt!

Érdemes gumikesztyűt felvennünk, mielőtt hozzáérünk a beteg szennyeséhez. Dobjuk azokat ki, miután betöltöttük a ruhákat a mosógépbe, majd alaposan mossunk kezet.

Tisztítsuk és fertőtlenítsük!

A mosás után, használjunk a ruhákra fertőtlenítő szereket, de figyeljünk arra, hogy tartsuk be a használati utasítást. Töröljük le, ha szükséges, vagy hagyjuk elpárologni a ruhaneműkről a speciális oldatokat.

Fertőtlenítsük a szennyeskosarat is!

Fertőtlenítsünk minden olyan felületet, amellyel érintkezett a beteg ruhája (pl. szennyeskosarat, polcot, stb.)

Használjunk fertőtlenítő szereket!

Használjunk olyan készítményeket mosásnál, amelyek antibakteriális, vírusölő hatással rendelkeznek.

Ne rendezgessük a szennyeskosarat!

Lehet, hogy helytakarékosságból jó ötlet lenne kicsit átforgatni a szennyeskosarat, de ha a beteg ruhái is benne vannak, nem érdemes ezt megtenni, hiszen a baktériumok ilyenkor a levegőbe kerülhetnek.

Keverjük vagy ne?

Ha betartjuk a fenti lépéseket, akkor nem muszáj különválogatni a beteg, illetve a nem beteg személyek ruhaneműit, de azért arra figyeljünk, hogy a magasabb hőfokot igénylő szennyest (pl. törölközők) külön mossuk.

Használjuk a magas hőfokot!

Válasszuk ki a ruha legmagasabban hőfokán mosható programot, és mossuk azon, így biztosan elpusztulnak a ruhákon lévő baktériumok.

Ne töltsük túl!

Alapesetben is fontos, hogy a ne töltsük túl a mosógépet, hiszen a ruháknak helyre van szükségük  ahhoz, hogy megfelelően kitisztuljanak, ám betegség esetén még inkább fontos, hogy elegendő helyük legyen a mosógépben.

Tisztítsuk meg a mosógépet is!

Nemcsak a ruhákat, hanem a mosógépet is érdemes kitisztítani akkor, ha beteg ember van a családban. Könnyű dolgunk van, ha a mosógépen van külön tisztítóprogram, ám ha nincs, tegyünk be egy mosást „üresen”, és használjunk ilyenkor fertőtlenítőt a tisztításra.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: How to Disinfect Your Laundry When Someone’s Sick (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.