Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?

Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?

Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.24.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Kulcsfontosságú a szennyes fertőtlenítése akkor, ha valaki megbetegszik a családban, de hogyan tegyük mindezt? Mit tehetünk azért, hogy megakadályozzuk a megfertőződést, és a baktériumok elterjedését?

Használjunk gumikesztyűt!

Érdemes gumikesztyűt felvennünk, mielőtt hozzáérünk a beteg szennyeséhez. Dobjuk azokat ki, miután betöltöttük a ruhákat a mosógépbe, majd alaposan mossunk kezet.

Tisztítsuk és fertőtlenítsük!

A mosás után, használjunk a ruhákra fertőtlenítő szereket, de figyeljünk arra, hogy tartsuk be a használati utasítást. Töröljük le, ha szükséges, vagy hagyjuk elpárologni a ruhaneműkről a speciális oldatokat.

Fertőtlenítsük a szennyeskosarat is!

Fertőtlenítsünk minden olyan felületet, amellyel érintkezett a beteg ruhája (pl. szennyeskosarat, polcot, stb.)

Használjunk fertőtlenítő szereket!

Használjunk olyan készítményeket mosásnál, amelyek antibakteriális, vírusölő hatással rendelkeznek.

Ne rendezgessük a szennyeskosarat!

Lehet, hogy helytakarékosságból jó ötlet lenne kicsit átforgatni a szennyeskosarat, de ha a beteg ruhái is benne vannak, nem érdemes ezt megtenni, hiszen a baktériumok ilyenkor a levegőbe kerülhetnek.

Keverjük vagy ne?

Ha betartjuk a fenti lépéseket, akkor nem muszáj különválogatni a beteg, illetve a nem beteg személyek ruhaneműit, de azért arra figyeljünk, hogy a magasabb hőfokot igénylő szennyest (pl. törölközők) külön mossuk.

Használjuk a magas hőfokot!

Válasszuk ki a ruha legmagasabban hőfokán mosható programot, és mossuk azon, így biztosan elpusztulnak a ruhákon lévő baktériumok.

Ne töltsük túl!

Alapesetben is fontos, hogy a ne töltsük túl a mosógépet, hiszen a ruháknak helyre van szükségük  ahhoz, hogy megfelelően kitisztuljanak, ám betegség esetén még inkább fontos, hogy elegendő helyük legyen a mosógépben.

Tisztítsuk meg a mosógépet is!

Nemcsak a ruhákat, hanem a mosógépet is érdemes kitisztítani akkor, ha beteg ember van a családban. Könnyű dolgunk van, ha a mosógépen van külön tisztítóprogram, ám ha nincs, tegyünk be egy mosást „üresen”, és használjunk ilyenkor fertőtlenítőt a tisztításra.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: How to Disinfect Your Laundry When Someone’s Sick (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan vészeljük át az óraátállítást?
A jó éjszakai alvás elengedhetetlen kelléke a produktív és tartalmas napnak, ne hagyjuk, hogy az óraátállítás jelentősen megzavarja. Íme hat tipp, mely segíthet elkerülni az óraátállítással járó...
Milyen hatással van az óraátállítás az egészségre?
Ha közeleg az a bizonyos vasárnap, amikor az órák egy órával „előrepörögnek”, sokan kezdenek el aggódni, hogy vajon miként hat ez rájuk. Miért van ránk hatással az a bizonyos egy óra?
Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?
Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a kertészkedésnek? Miért érdemes növényeket termeszteni? Hogyan illesszük be a mindennapjainkba ezt a hobbit?
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...