Mire figyeljünk a halak vásárlásánál?

Mire figyeljünk a halak vásárlásánál?

Mire figyeljünk a halak vásárlásánál?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.13.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az ünnepi asztalon gyakoriak a halas fogások, ám korántsem mindegy, honnan szerezzük be hozzá az alapanyagot. Mire figyeljünk a halak vásárlásánál?

Milyen értékes tápanyagokat tartalmaznak a halak?

Összetételüket tekintve a halak számtalan előnnyel rendelkeznek. Víztartalmuk a 60-80%-ot is elérheti, zsírtartalmuk általánosan alacsony 1-15% (kivételt képez ez alól például a ponty és harcsa), azonban a zsírosabb halfajták nagyobb mennyiségben bővelkednek A- és D- vitaminban. Legjelentősebb energiát adó makrotápanyagaik a fehérjék (16-23%), melyek teljes értékűek, azaz tartalmazzák a szervezet számára szükséges esszenciális aminosavakat.  Vitaminok közül nagyobb mennyiségben a B-vitamincsoport tagjai, illetve A- és D-vitamin, ásványi anyagokból elsősorban foszfor, kalcium, vas és jód található meg bennük számottevően.

Miért érdemes halat fogyasztanunk?

Fontos lenne egészségünk érdekében, hogy gyakrabban kerüljön a tányérunkra különböző módon elkészült halfajta, hiszen hazánkban a halálozási okok több mint 50 százalékáért a szív- és érrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé. A halak táplálkozásélettani szempontból rendkívüli beltartalmi értékekkel rendelkeznek, a szív- és érrendszerünk védelmében igen jelentős szerepük van a bennük található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően.

Mire figyeljünk a halak vásárlásánál?

  • Élő hal vásárlása esetén fontos, hogy nagyobb sérülések ne legyenek rajta. Kisebb sérülések, pikkelyhiányok általában nem utalnak nagy problémára, ha azonban sok pikkely hiányzik a halról, vagy nagyobb sérülés van rajta, válasszunk inkább másikat.  
  • Egész hal vásárlása esetén érdemes megnézni, hogy a kopoltyún belüli terület milyen színű. Ha fehéres, szürkés, jobb, ha nem vesszük meg, hiszen az idő előre haladtával szürkül ki, az egészen friss halak kopoltyún belüli területe vörös.
  • Halszeletet csak akkor vásároljunk, ha a felszíne fényes - opálos színezet esetén, inkább ne vegyük meg.
  • Ha van lehetőségünk megtapintani a halat, érdemes rajta „nyomáspróbát” végezni. Ha a hal húsának benyomása után gyorsan visszanyeri az alakját, friss áruval van dolgunk, de ha sokáig ott marad az ujjlenyomatunk, jobb az árusnál hagyni a portékát.

Forrás: NÉBIH, MDOSZ

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.08.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan vészeljük át az óraátállítást?
A jó éjszakai alvás elengedhetetlen kelléke a produktív és tartalmas napnak, ne hagyjuk, hogy az óraátállítás jelentősen megzavarja. Íme hat tipp, mely segíthet elkerülni az óraátállítással járó...
Milyen hatással van az óraátállítás az egészségre?
Ha közeleg az a bizonyos vasárnap, amikor az órák egy órával „előrepörögnek”, sokan kezdenek el aggódni, hogy vajon miként hat ez rájuk. Miért van ránk hatással az a bizonyos egy óra?
Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?
Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a kertészkedésnek? Miért érdemes növényeket termeszteni? Hogyan illesszük be a mindennapjainkba ezt a hobbit?
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...