Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?

Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?

Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.05.02.
Szerző: Dr. Huszár Zsoltné szakgyógyszerész
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők szájából: olyat választanék, ami természetes.

A kérdezőknek nagyon sok természetes növényi alapú gyógyszer áll rendelkezésére, legyen az köhögés, influenzás panaszok, izületi fájdalom, vénás betegség, májbetegség, de a súlyosabb betegségek esetében is, mint a rák sok gyógyszer a természetből ered, és ma is sokféle rákbetegség terápiáját képezik. És számos esetben egy természetes vegyület adja az ötletet, hogy kémiai átalakítással olyan gyógyszer legyen belőle, aminek a hatás/mellékhatás profilja kedvező, megbízható dózisai vannak, amellyel ténylegesen lehet a betegséget gyógyítani. Ilyen vegyület például a metformin, melyet cukorbetegeknél alkalmaznak vagy a vinpocetine, melyet az agyi keringés javítására alkalmaznak.

A minőség és a biztonság gyártói felelősség

Az étrendkiegészítők gyártója csak azt tüntetheti fel a készítményen és a betegtájékoztatón, amiért felelősséget tud vállalni. Amit biztosan nem tüntethet fel, és ilyen értelemben nem is hirdetheti készítményét, mert jogszabályilag tiltott, hogy valamilyen gyógyhatást fejt ki, és betegségmegelőző hatása van, hiszen a hagyományos étrend kiegészítésére szolgálnak.

A gyógyszerekkel ellentétben nem kell a hatásosságukat klinikailag bizonyítani, elegendő bejelenteni a készítmény forgalmazását az NNGYK-nak, mely végez egy kockázatelemzést. Ez azt jelenti, hogy csak felméri az esetleges veszélyeztető tényezőket, de nem tilthatja be a forgalomba hozatalt, tehát hiányzik a minőség ellenőrzés. Ellenőrzésre akkor kerül sor, ha valamilyen bejelentés érkezik. Erre szolgál a nutrivigilancia.hu oldal, ahol bárki bejelentheti, ha valamilyen mellékhatást tapasztal bármelyik étrendkiegészítőnél.

Míg a gyógyszereknél a forgalomba hozatali engedély kiadója, de maga a cég is felelősséget vállal a gyógyszer minőségéért, és rendszeres ellenőrzéseket is végez a már legyártott és forgalomban lévő gyógyszerek minőségével kapcsolatban. A gyártó cégeket nemzetközi auditokkal ellenőrzik, hogy betartják-e a gyógyszergyártás szigorú követelményeit. Az étrendkiegészítők gyártóinál ilyen nem történik.

Az étrend kiegészítőknél a dózis nem szabályozott, legtöbbször azért, mert nem tudjuk, hogy pontosan mi az a mennyiség, amely még hatásos, de nem káros, illetve nem ismerjük az összetevők eredetét. Nem mindegy, hogy a porított növényt vagy annak valamilyen – alkoholos - kivonatát tartalmazza a készítmény. Így széles határok között mozognak a dózisok. Elvárás lenne, mint az élelemiszereknél is a tág dózishatárok közötti biztonságosság. 

Figyeljen, hol szerzi be a készítményeket

Mivel a forgalomba hozatalkor nem ellenőrzik, hogy mi van a készítményben, ezért előfordulhat hamisítás is. Ez azt jelenti, hogy gyógyszerhatóanyag kerül bele az étrendkiegészítőbe. Ilyenek lehetnek például a gyógynövény összetételű potenciafokozók vagy a természetes fogyasztószerek. Ha egy-egy ilyen készítménynek nagyon markáns hatása van, esetleg rosszul érezzük szedésükkor magunkat, ez a lehetőség is forduljon meg a fejünkben.

A cikk célja nem a fogyasztók elriasztása volt az étrendkiegészítőktől, hanem, hogy fokozottan figyeljenek oda, hol szerzik be a készítményeket. Érdemes ott, ahol tanácsokkal is tudnak segíteni. A másik fontos szempont, hogy mindig említsük meg az orvosunknak, gyógyszerészünknek, hogy a gyógyszereink mellett milyen étrendkiegészítőt szedünk. Egy-egy gyógynövényt vagy annak kivonatát tartalmazó étrendkiegészítő, vagy maga a gyógynövény hatással lehet a véralvadásra vagy a fogamzásgátlók felszívódására. Azonos hatóanyaggal gyógyszerkészítményt is választhatunk, biztonságunk érdekében ilyenkor érdemesebb a gyógyszerformát választani.

A fentieket erősíti, hogy az ügyészség is foglalkozott az étrendkiegészítők hirdetésével. Közleményük szerint az étrendkiegészítő nem gyógyszer, így nem is lehet úgy reklámozni. Az étrendkiegészítő hirdetése legfeljebb csak arra utalhat, hogy betegség kialakulásának kockázatát csökkenti vagy egészség megőrzésére alkalmas. De csak akkor, ha az összetevőjével kapcsolatban tudományosan kimutatták ezt a hatást.

Honnan lehet tudni, hogy az adott összetevő hatásos?  

Erre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kutatása ad választ, annak eredménye itt található. A jegyzékből kiderül, hogy csak néhány száz alkotóelem hatásossága volt igazolható. Az ügyészség az étrendkiegészítő reklámokat folyamatosan figyelemmel kíséri a fogyasztók védelme érdekében, és ha szükséges, vizsgálatot indít a szabályt megszegő vállalkozás ellen.

(Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész, ForrásCsodaszerek – Honnan tudhatjuk, hogy hatásos-e?)

Szerző: Dr. Huszár Zsoltné szakgyógyszerész Megjelenés dátuma: 2024.05.02.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...