Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?

Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?

Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.06.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?

Esti edzés

A rendszeres testmozgás pozitívan hat az alvásunkra: gyorsabban elalszunk és jobban aludhatunk tőle, azonban ha lefekvés előtt három órával nagyobb fizikai terhelés ér minket, nehezebbé válhat az elalvás, emiatt igyekezzünk a testedzést ez előtti időpontra időzíteni.

Ebédcsomagolás

Nemcsak időt spórolunk, hanem a stressztől is megkímélhetjük magunkat akkor, ha az ebéd elkészítését és becsomagolását nem reggelre, hanem előző estére időzítjük.

Késő esti étkezések

Amennyiben kevesebb zsírt, sót, illetve cukrozott ételeket, italokat fogyasztunk vacsorára, nemcsak frissebbek és energikusabbak lehetünk másnap, hanem az alvászavartól is megkímélhetjük magunkat.

Esti fogmosás elhagyása

Számos baktérium telepedhet meg a fogainkon, illetve a szájüregben akkor, ha elhagyjuk az esti fogmosást, ami pár hét alatt szuvasodáshoz és fogágybetegségek kialakulásához vezethet.

Késői fennmaradás

Nemcsak fáradékonyabbak lehetünk, ha késő estig fennmaradunk, hanem jobban kívánhatjuk a kalóriadús (pl. zsírosabb, cukrosabb) ételeket, mint normál esetben, így hosszú távon elhízáshoz , cukorbetegség kialakulásához vezethet, ha kevesebb, mint hat órát alszunk éjszakánként.

Esti alkoholfogyasztás

Bár az alkoholnak először valóban álmosító hatása lehet, kis idő elteltével akár élénkítő hatást is tapasztalhatunk, ami alvászavart okozhat. Nem beszélve arról, hogy a késő esti alkoholfogyasztás serkentheti a vizelet kiválasztást – emiatt sűrűn látogathatjuk éjszaka a mosdót –, ami szintén megzavarhatja a nyugodt alvásunkat.  

Késő esti koffeinfogyasztás

A teában, kávában, csokoládékban vagy energiaitalokban lévő koffein túlzott fogyasztása megzavarhatja a nyugodt és pihentető alvásunkat, ami hosszú távon akár kimerültséghez is vezethet.

Halogatás

A nap végére érdemes beiktatni pár percet az elme lenyugtatására, a gondolatok és teendők rendszerezésére, így sokkal nyugodtabb lehet az alvásunk, csökken a stressz és egészen máshogy indul a reggel, mintha a teendőket napról napra csak halmoznánk és nem rendszereznénk a feladatainkat, gondolatainkat.

Képernyőfény

A túl sok képernyő előtt töltött idő – naplemente után - megzavarhatja a belső óránkat, ezzel alvászavart okozva, így érdemes kerülni azok túlzott mértékű használatát.

Forrás: How Nighttime Habits Affect Daytime Health

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.10.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mire figyeljünk a levendula felhasználása során?
A levendula (Lavandula angustifolia) 30-60 cm magasra növő, mediterrán vidékeken őshonos növény (Magyarországon termesztik), amelynek lila, édeskés illatú virágját hasznosítják. Legtöbbször...
Idegrendszeri tünetek
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...