Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?

Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?

Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.19.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?

Esti edzés

A rendszeres testmozgás pozitívan hat az alvásunkra: gyorsabban elalszunk és jobban aludhatunk tőle, azonban ha lefekvés előtt három órával nagyobb fizikai terhelés ér minket, nehezebbé válhat az elalvás, emiatt igyekezzünk a testedzést ez előtti időpontra időzíteni.

Ebédcsomagolás

Nemcsak időt spórolunk, hanem a stressztől is megkímélhetjük magunkat akkor, ha az ebéd elkészítését és becsomagolását nem reggelre, hanem előző estére időzítjük.

Késő esti étkezések

Amennyiben kevesebb zsírt, sót, illetve cukrozott ételeket, italokat fogyasztunk vacsorára, nemcsak frissebbek és energikusabbak lehetünk másnap, hanem az alvászavartól is megkímélhetjük magunkat.

Esti fogmosás elhagyása

Számos baktérium telepedhet meg a fogainkon, illetve a szájüregben akkor, ha elhagyjuk az esti fogmosást, ami pár hét alatt szuvasodáshoz és fogágybetegségek kialakulásához vezethet.

Késői fennmaradás

Nemcsak fáradékonyabbak lehetünk, ha késő estig fennmaradunk, hanem jobban kívánhatjuk a kalóriadús (pl. zsírosabb, cukrosabb) ételeket, mint normál esetben, így hosszú távon elhízáshoz , cukorbetegség kialakulásához vezethet, ha kevesebb, mint hat órát alszunk éjszakánként.

Esti alkoholfogyasztás

Bár az alkoholnak először valóban álmosító hatása lehet, kis idő elteltével akár élénkítő hatást is tapasztalhatunk, ami alvászavart okozhat. Nem beszélve arról, hogy a késő esti alkoholfogyasztás serkentheti a vizelet kiválasztást – emiatt sűrűn látogathatjuk éjszaka a mosdót –, ami szintén megzavarhatja a nyugodt alvásunkat.  

Késő esti koffeinfogyasztás

A teában, kávában, csokoládékban vagy energiaitalokban lévő koffein túlzott fogyasztása megzavarhatja a nyugodt és pihentető alvásunkat, ami hosszú távon akár kimerültséghez is vezethet.

Halogatás

A nap végére érdemes beiktatni pár percet az elme lenyugtatására, a gondolatok és teendők rendszerezésére, így sokkal nyugodtabb lehet az alvásunk, csökken a stressz és egészen máshogy indul a reggel, mintha a teendőket napról napra csak halmoznánk és nem rendszereznénk a feladatainkat, gondolatainkat.

Képernyőfény

A túl sok képernyő előtt töltött idő – naplemente után - megzavarhatja a belső óránkat, ezzel alvászavart okozva, így érdemes kerülni azok túlzott mértékű használatát.

Arcmosás

A napi arctisztítás nagyon fontos azért, hogy eltávolítsuk a bőrünkről a szennyeződéseket, izzadtságot és a sminket. Ezzel nemcsak bőrünk egészségét, hanem a pattanások és különböző fertőzések kialakulását is megelőzhetjük. Figyeljünk azonban arra, hogy ne mossuk vagy dörzsöljük túl erősen a bőrünket, különösen akkor, ha száraz.

Szieszta

A késő délutáni vagy kora esti kisebb/nagyobb szunyókálás alvászavarhoz vezethet, ezért érdemes elhagyni ezt a napközbeni tevékenységünket.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: How Nighttime Habits Affect Daytime Health (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.