Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?

Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?

Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.22.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?

Esti edzés

A rendszeres testmozgás pozitívan hat az alvásunkra: gyorsabban elalszunk és jobban aludhatunk tőle, azonban ha lefekvés előtt három órával nagyobb fizikai terhelés ér minket, nehezebbé válhat az elalvás, emiatt igyekezzünk a testedzést ez előtti időpontra időzíteni.

Ebédcsomagolás

Nemcsak időt spórolunk, hanem a stressztől is megkímélhetjük magunkat akkor, ha az ebéd elkészítését és becsomagolását nem reggelre, hanem előző estére időzítjük.

Késő esti étkezések

Amennyiben kevesebb zsírt, sót, illetve cukrozott ételeket, italokat fogyasztunk vacsorára, nemcsak frissebbek és energikusabbak lehetünk másnap, hanem az alvászavartól is megkímélhetjük magunkat.

Esti fogmosás elhagyása

Számos baktérium telepedhet meg a fogainkon, illetve a szájüregben akkor, ha elhagyjuk az esti fogmosást, ami pár hét alatt szuvasodáshoz és fogágybetegségek kialakulásához vezethet.

Késői fennmaradás

Nemcsak fáradékonyabbak lehetünk, ha késő estig fennmaradunk, hanem jobban kívánhatjuk a kalóriadús (pl. zsírosabb, cukrosabb) ételeket, mint normál esetben, így hosszú távon elhízáshoz , cukorbetegség kialakulásához vezethet, ha kevesebb, mint hat órát alszunk éjszakánként.

Esti alkoholfogyasztás

Bár az alkoholnak először valóban álmosító hatása lehet, kis idő elteltével akár élénkítő hatást is tapasztalhatunk, ami alvászavart okozhat. Nem beszélve arról, hogy a késő esti alkoholfogyasztás serkentheti a vizelet kiválasztást – emiatt sűrűn látogathatjuk éjszaka a mosdót –, ami szintén megzavarhatja a nyugodt alvásunkat.  

Késő esti koffeinfogyasztás

A teában, kávában, csokoládékban vagy energiaitalokban lévő koffein túlzott fogyasztása megzavarhatja a nyugodt és pihentető alvásunkat, ami hosszú távon akár kimerültséghez is vezethet.

Halogatás

A nap végére érdemes beiktatni pár percet az elme lenyugtatására, a gondolatok és teendők rendszerezésére, így sokkal nyugodtabb lehet az alvásunk, csökken a stressz és egészen máshogy indul a reggel, mintha a teendőket napról napra csak halmoznánk és nem rendszereznénk a feladatainkat, gondolatainkat.

Képernyőfény

A túl sok képernyő előtt töltött idő – naplemente után - megzavarhatja a belső óránkat, ezzel alvászavart okozva, így érdemes kerülni azok túlzott mértékű használatát.

Forrás: https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-nighttime-habits-daytime-health

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.02.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?