Hogyan készítsük el egészségesen a leveseket?

Hogyan készítsük el egészségesen a leveseket?

Hogyan készítsük el egészségesen a leveseket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.15.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
A leves az egyik legalapvetőbb és legismertebb része étkezésünknek. Készülhet többek között zöldségből és gyümölcsből; hús, valamint egyéb alapanyagok felhasználásával. Fogyasztható hidegen és melegen, de akár önálló, tartalmas főfogásként is. Mire figyeljünk a leves készítése közben?

Miért érdemes leveseket fogyasztani?

A leves értékes szervezetünk számára, hiszen minél több zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, annál magasabb a rost-, vitamin- (B, E, béta-karotin) és ásványianyag-tartalma (K, Mg). Gazdag ízanyagokban, illata étvágygerjesztő, kedvező hatással van az emésztésünkre, és segít szervezetünk folyadékigényének kielégítésében.

Mire figyeljünk a levesek elkészítésénél?

A korszerű táplálkozásba illeszthető levesek elkészítésének főbb szempontjai:

  • Ahhoz, hogy jó levest készítsünk, kiváló nyersanyagokat kell beszereznünk, hiszen igazán jó levest csak kifogástalan alapanyagokból lehet főzni.
  • Alapanyagként válasszunk minél több alacsony energia- és magas rosttartalmú zöldségfélét, és minél kevesebb zsírt tartalmazó húsféleséget.
  • Leves készítésnél figyeljünk arra, hogy mindig csak a szükséges mennyiségű zsiradékot (elsősorban növényi olajat) használjunk fel. A csontlét zsírtalanítsuk, mielőtt tálaljuk, vagy a leveshez adagoljuk.
  • A habarásnál is részesítsük előnyben az alacsonyabb zsírtartalmú alapanyagokat (pl. joghurtot, kefirt, tejet, zsírszegény tejfölt).
  • A sűrítéshez (rántáshoz, habaráshoz) lisztet csak az indokolt mennyiségben használjunk.
  • A levesbetét (csipetke, burgonyagombóc, májgaluska, daragaluska, húsgombóc, zsemlekocka, stb.) fontos, sok esetben a jellegét, tápértékét nagymértékben meghatározó kiegészítője a levesnek. Figyeljünk azonban a mennyiségére.

Fogyasszunk rendszeresen leveseket!

Akár otthon készítjük, akár készen vásároljuk, a leves minden napszakban, majdnem minden életkorban kitűnő választás lehet. A kis energiatartalmú zöldség- és gyümölcsleveseket a diétázók is bátran fogyaszthatják, hiszen nagy folyadék- és rosttartalmuk miatt viszonylag gyorsan teltségérzetet keltenek. Bátran kísérletezzünk, használjuk fantáziánkat, amikor levest főzünk, és a siker nem marad el.

Ajánlott vizsgálat
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.08.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
4 dolog, amit megtehet a mikroműanyag-bevitel csökkentés érdekében
Mikroműanyagokat találtak az emberi agyban, a vizeletben, az anyatejben, az emésztőrendszerben és a szív- és érrendszerben. Noha lehetetlennek tűnik a mikroműanyagok teljes elkerülése, vannak módok a...
12 esti szokás, amely szabotálja a fogyást
Sokan anélkül szabotálják fogyókúrás erőfeszítéseiket esti szokásaikkal, hogy észrevennék, mint például a nehéz vacsorák, a túl késői testmozgás vagy az alváshiány.
A teafilter több milliárd mikroműanyagot tartalmazhat
A kereskedelemben kapható teafilterekből mikroműanyagok szabadulhatnak fel a főzési folyamat során. A polipropilénből, egyfajta műanyagból készült filterek milliliterenként 1,2 milliárd nanoműanyag...
Mennyi mozgásra van szüksége, hogy ellensúlyozza az egész napos ülést?
Ha íróasztal mellett dolgozik, általában napi nyolc órát ül. Ez számos egészségügyi problémához vezethet: hátfájás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, elhízás és korai halál. De vajon...