Hogyan tegyük egészségesebbé a konyhánkat?

Hogyan tegyük egészségesebbé a konyhánkat?

Hogyan tegyük egészségesebbé a konyhánkat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.05.26.
Szerző: doktorGO
Egy kis odafigyeléssel nagymértékben csökkenthetjük a konyhánkban előforduló egészségkárosító anyagokat. Összeszedtünk néhány tanácsot, amivel egészségesebbé tehetjük a konyhánkat.

Hogyan tegyük egészségesebbé a konyhánkat?

Ha van rá lehetőségünk, a gáztűzhelyek helyett válasszuk inkább az indukciós főzőlapot. A gáztűzhelyekből felszabaduló vegyületek irritálhatják a légutakat, különösen asztmás gyerekeknél.

Szelőztessünk rendszeresen! A konyhában lévő magas hőmérséklet egészségügyi problémákat okozhat attól függetlenül, hogy indukciós vagy gázos sütőt használunk, amit a rendszeres szellőztetéssel vagy páraelszívó használatával elkerülhetünk.

Legyünk figyelmesek a bevonatos edényekkel! A különböző bevonatok olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek melegítés hatására olyan anyagokat bocsájthatnak ki, amelyek károsak lehetnek az egészségre. A bevonatos edényeket alacsony és közepes hőfokon használjuk, és figyeljünk arra, hogy sérülésmentesek (karcmentesek) legyenek. A biztonságos főzéshez használjunk inkább zománc, öntöttvas vagy rozsdamentes acél edényeket.  

Használjunk vízszűrőt! A szűrőrendszer segít csökkenteni a csapvízben lévő esetleges szennyeződéseket, vegyi anyagokat.

Válasszunk „biztonságosabb” műanyagot! A BPA tartalmú műanyagok károsak lehetnek az egészségre, ezért válasszunk inkább újrahasznosítható műanyagokat, tartályokat, használjunk természetes alapú tárolási lehetőségeket (pl. fából készült tárolók).

Ne melegítsünk az ételeket műanyag ételtárolóban! A mikrohullámú sütőben bizonyos műanyagok egészségre káros vegyületeket szabadíthatnak fel, ezért az ételeket inkább tányéron melegítsük meg.

Próbáljuk ki a bambusz vágódeszkákat! Keményebb és ellenállóbb a többi fához képest: könnyebben tisztítható, kevésbé sérül, ezért kevésbé maradnak meg rajta a baktériumok. A húsokhoz használjunk inkább üveg vagy kerámia vágódeszkát. Bármilyen típust is használunk, figyeljünk rá, hogy minden alkalommal alaposan tisztítsuk le azokat.

A munkalapok tisztítására a textil helyett használjunk inkább papírtörlőt! A törlőkendők még alapos mosás ellenére is hordozhatnak egészségre káros baktériumokat (pl. szalmonella). Amennyiben mégis a textil változatot választjuk, mindig fertőtlenített, tiszta darabbal töröljük át a munkalapot.

Rendszeresen tisztítsuk meg a hűtőszekrényt! Amennyiben kifolyik valami, azonnal töröljük át a hűtőnket, de akkor is érdemes az alapos nagytakarítás, ha lejárt étel volt a hűtőszekrényben. Ilyenkor távolítsuk el az összes polcot és fiókot, tegyük őket forró, szappanos vízbe, majd mossuk át a teljes hűtőszekrény belsejét is.

Ellenőrizzük a hűtő hőmérsékletét! Az 5 foknál hűvösebb hőmérséklet megakadályozza a baktériumok elszaporodását, ezért nézzük meg, hogy ennek megfelelően van-e beállítva a hűtőszekrényünk.

Fertőtlenítsük a szemetest! A szemetesbe számos baktérium előfordulhat, ezért érdemes havonta egyszer áttörölni és lefertőtleníteni a belsejét és a tetejét is.

(Forrás: https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-healthier-kitchens)

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.05.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a életmód témában?
Hasznos lehet
Ha egészséges élelmiszereket szeretnénk választani, akkor ne az ár, és/vagy a termék csomagolása legyen a mérvadó, hanem figyelmesen olvassuk el a címkén szereplő információkat. Melyik ...
A szaunázást egyre több egészséges életmódra törekvő ember választja kikapcsolódásként, ezért összeszedtük annak egészségre gyakorolt hatásait és alapszabályait. Melyek ezek?
A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Mi okozza? Melyek a tünetei és hogyan kezeljük?
A nyári melegebb hónapok elmúlásával beköszönt a hidegebb őszi időjárás, ami együtt jár bizonyos betegségek gyakoribb előfordulásával. Lássuk, milyen jellegzetes őszi betegségek fo ...