Miért együnk csokit?

Miért együnk csokit?

Miért együnk csokit?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.01.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Étcsoki, fehércsoki, tejcsoki, gyümölcsös, magvas vagy töltött, a csokoládéknak már számos fajtája létezik. A közkedvelt édességet elsősorban az íze miatt fogyasztjuk, azonban pozitívan hathat az egészségünkre is egy-két kocka belőle. Milyen hatásai lehetnek?

Mit nevezünk étcsokoládénak?

A legalább 50%-os kakaó szárazanyagot és kakaóvajat tartalmazó csokoládékat nevezzük étcsokoládéknak. Ezek az édességek nem tartalmazhatnak tejet, mint a tejcsokoládék, esetleg olyan tejszármazékokat, amelyek a gyártás során keresztszennyeződésként kerülhetnek bele.

Hogyan válasszunk csokit?

Minél „sötétebb” egy csokoládé, annál több egészségügyi előnye lehet. Az étcsoki rostban gazdag, tartalmaz vasat, magnéziumot, cinket, rezet és egyéb ásványi anyagokat. Mindezek mellett többféle flavonoid van benne, amelynek köszönhetően antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A legtöbb flavonoid a legalább 70%-os étcsokoládéban található.

Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a csokoládé fogyasztás?

  • csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát,
  • vérnyomáscsökkentő hatása lehet,
  • kedélyjavító,
  • támogathatja az erek rugalmasságát,
  • csökkentheti az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Mennyi csokit fogyasszunk?

A csokoládé egészségre gyakorolt pozitív hatását napi egy-két kockával élvezhetjük, azonban fontos megemlíteni, hogy az édesség túlzott fogyasztása megnöveli az elhízás kockázatát, ezért minden esetben tartsunk mértéket.

Mire figyeljünk még?

Minél sötétebb egy csoki, annál több koffeint tartalmaz. Két kocka 70%-os étcsokoládé körülbelül 50-60 mg koffeint tartalmaz, ami nagyjából egy fél csésze kávénak felel meg, éppen ezért fontos, hogy beleszámoljuk ezt is a napi koffeinbevitelünkbe.

Hogyan tudjuk beilleszteni az étrendünkbe a csokoládét?

A 70 százalékos vagy annál magasabb kakaótartalmú étcsokoládé tartalmazza a leghasznosabb flavonoidokat, de felhasználásánál fontos tudni, hogy minél sötétebb, annál keserűbb lesz az íze. Az étcsokit beletehetjük süteményekbe, forró csokoládékba, kávékba vagy akár pudingokba is, de az olvasztásánál érdemes figyelnünk arra, hogy lassú tűzön melegítsük, nehogy leégjen.  Hogyan dobjuk fel az étrendünket étcsokival?

  • Tálaljunk gyümölcsök mellé néhány kocka étcsokit.
  • Keverjük a zabkásánkba.
  • Olvasszunk a fagylaltunkra néhány kocka étcsokoládét.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Health Benefits of Dark Chocolate (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Íme, 5 meglepő tényező, amely gyorsabban öregít
A cigaretta, az alkohol és az alváshiány öregítheti a megjelenést, ez köztudott. Néhány kevésbé ismert életmódbeli tényező azonban szintén felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Melyek ezek?
Az edzés utáni szaunázás 5 előnye
A szauna egy zárt helyiség, amelyet magas hőmérsékletre melegítenek száraz hővel vagy gőzzel. Gyakori a termálfürdőkben, hotelekben és edzőtermekben, sokan használják edzés után kikapcsolódásra és...
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...