Miért együnk csokit?

Miért együnk csokit?

Miért együnk csokit?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.01.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Étcsoki, fehércsoki, tejcsoki, gyümölcsös, magvas vagy töltött, a csokoládéknak már számos fajtája létezik. A közkedvelt édességet elsősorban az íze miatt fogyasztjuk, azonban pozitívan hathat az egészségünkre is egy-két kocka belőle. Milyen hatásai lehetnek?

Mit nevezünk étcsokoládénak?

A legalább 50%-os kakaó szárazanyagot és kakaóvajat tartalmazó csokoládékat nevezzük étcsokoládéknak. Ezek az édességek nem tartalmazhatnak tejet, mint a tejcsokoládék, esetleg olyan tejszármazékokat, amelyek a gyártás során keresztszennyeződésként kerülhetnek bele.

Hogyan válasszunk csokit?

Minél „sötétebb” egy csokoládé, annál több egészségügyi előnye lehet. Az étcsoki rostban gazdag, tartalmaz vasat, magnéziumot, cinket, rezet és egyéb ásványi anyagokat. Mindezek mellett többféle flavonoid van benne, amelynek köszönhetően antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A legtöbb flavonoid a legalább 70%-os étcsokoládéban található.

Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a csokoládé fogyasztás?

  • csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát,
  • vérnyomáscsökkentő hatása lehet,
  • kedélyjavító,
  • támogathatja az erek rugalmasságát,
  • csökkentheti az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Mennyi csokit fogyasszunk?

A csokoládé egészségre gyakorolt pozitív hatását napi egy-két kockával élvezhetjük, azonban fontos megemlíteni, hogy az édesség túlzott fogyasztása megnöveli az elhízás kockázatát, ezért minden esetben tartsunk mértéket.

Mire figyeljünk még?

Minél sötétebb egy csoki, annál több koffeint tartalmaz. Két kocka 70%-os étcsokoládé körülbelül 50-60 mg koffeint tartalmaz, ami nagyjából egy fél csésze kávénak felel meg, éppen ezért fontos, hogy beleszámoljuk ezt is a napi koffeinbevitelünkbe.

Hogyan tudjuk beilleszteni az étrendünkbe a csokoládét?

A 70 százalékos vagy annál magasabb kakaótartalmú étcsokoládé tartalmazza a leghasznosabb flavonoidokat, de felhasználásánál fontos tudni, hogy minél sötétebb, annál keserűbb lesz az íze. Az étcsokit beletehetjük süteményekbe, forró csokoládékba, kávékba vagy akár pudingokba is, de az olvasztásánál érdemes figyelnünk arra, hogy lassú tűzön melegítsük, nehogy leégjen.  Hogyan dobjuk fel az étrendünket étcsokival?

  • Tálaljunk gyümölcsök mellé néhány kocka étcsokit.
  • Keverjük a zabkásánkba.
  • Olvasszunk a fagylaltunkra néhány kocka étcsokoládét.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Health Benefits of Dark Chocolate (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...