Boldoggá tehet-e a pénz?

Boldoggá tehet-e a pénz?

Boldoggá tehet-e a pénz?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.21.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Bár a Beatles egy dalában azt énekelte, hogy „nem lehet a szerelmet megvenni”, vajon lehet-e a boldogságunk kulcsa a pénz? Mérhető-e az anyagiakban az örömünk?

A pénz (nem) boldogít?

Elizabeth W. Dunn, a kanadai egyetem pszichológus docense szerint bizonyos mértékig befolyásolják az anyagiak a boldogságunkat, ám sokan nem tudják, hogyan használják fel a pénzt a maximális boldogság eléréséért.  „A pénz egy lehetőség lehet a boldogságra, de tapasztalatom szerint az emberek gyakran elpazarolják, mert olyan dolgokra költenek, amelyekről azt gondolják, boldoggá teszik őket, közben pedig mégsem.”

Hogyan mérjük azt, hogy egy dolog örömet szerez-e nekünk?

Kutatóként azt vizsgálta, hogyan tudná a lehető leghasznosabban elkölteni úgy a keresetét, hogy az növelje a boldogságát – pénzügyi befektetések nélkül. Kutatásai során felismerte, hogy az emberek három szempont alapján ítélek meg a vásárlás milyenségét:

  • rosszul ítélik meg azt, hogy mi teszi őket boldoggá,
  • nem tudják meddig tart a „vásárlásból származó” boldogságuk,
  • illetve nem veszik észre, hogy egy dolog milyen boldoggá teszi őket.

Számos kutató egyetért Dunn megállapításával:„Egy felújított fürdőszoba vagy egy új kanapé, örömet szerezhet, de az öröm gyakran gyorsabban tűnik el, mint ahogy azt az emberek gondolnák” - mondja Sonja Lyubomirsky, a kaliforniai egyetem professzora.

Miért nem tudunk örülni?

Eleinte örülünk a fürdőszobának, majd miután a mindennapjaink része lesz, természetessé válik, hogy ott van, és ezek a pozitív érzések elillannak. Azért, hogy visszahozzuk ezeket az érzéseket, fenntartsuk örömünket, újabb vásárláshoz folyamodunk, ami növekvő igényekhez (pl. felújításhoz) vezethet, így gyakran eshetünk abba a hibába, hogy a vásárlás valójában nem tesz minket boldoggá. Dunn szerint ezekben az esetekben nem megfelelően költjük el a keresetünket.

Hogyan tegyen minket boldoggá a pénzünk?

Az alábbi tanácsok segíthetnek abban, hogy elégedettebbek legyünk a vásárlásainkkal:

  • Tárgyak helyett, szerezzünk inkább élményeket.
  • Egy nagy tárgy (pl. sportmotor) vásárlása helyett, válasszunk inkább több, kisebb dolgot (pl. tejeskávé, wellness program).
  • Ne csak magunkra, hanem másokra is gondoljunk: jobb adni, mint kapni.
  • Vásárlás helyett, éljünk inkább a bérlési lehetőségekkel (pl. sportautó).
  • Gondolkodjunk reálisan a vásárlásainkat illetően.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Spend Your Way to Happiness? (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.