Isszuk vagy esszük a vizet?

Isszuk vagy esszük a vizet?

Isszuk vagy esszük a vizet?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.09.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Mindkettő igaz. Sokszor a vízre csak a folyadék formájában elfogyasztott italként gondolunk, holott a vízfelvételre vonatkozó referenciaértékek magukban foglalják az vízből, különböző italokból, valamint az ételek nedvességtartalmából származó vízmennyiséget is.

Miért fontos a megfelelő vízpótlás?

A vizet nemhiába hívják éltető elemnek, a Föld és az emberi szervezet számára is. A víz valamennyi élő szervezet fő alkotórésze, az emberi test legnagyobb mennyiségben előforduló összetevője. Egy újszülött testtömegének akár 75%-a is lehet víz, ez az arány a születéstől az idős korig folyamatosan csökken. Egy felnőtt ember testtömegének 50-60%-át teszi ki. Egy átlagos, 70 kg-os ember szervezetében körülbelül 40 liter víz van.  A folyadékszükségletet többek között a kor, a nem, a testösszetétel is befolyásolja, ezért a nők testének magasabb testzsírszázaléka miatt a férfiakhoz képest kisebb a folyadéktartalma.

Minden szervünk egészséges működéséhez nemcsak a kiegyensúlyozott táplálkozás, hanem a megfelelő folyadékbevitel is hozzájárul, amelynek szerepe van többek között:

  1. a vérnyomás szabályozásában,
  2. a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában,
  3. a testhőmérséklet szabályozásában,
  4. de befolyásolja a koncentrációs és tanulási képességet is.

Miből történhet a vízfelvétel?

A vízfelvétel történhet italokkal (kb. 1500-2000 ml), ételek víztartalmából (kb. 500 ml), illetve a szervezet anyagcsere-folyamatai során a hidrogéntartalmú anyagokból (fehérjékből, zsírokból, szénhidrátokból) keletkező, ún. metabolikus víz formájában (kb. 200ml). Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által a vízbevitellel kapcsolatban megfogalmazott legutolsó szakértői véleményt a 2010-ben kibocsátott “Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water” című dokumentum tartalmazza.

Mi, mennyi vizet tartalmaz?

A felnőtt ember napi folyadékbevitelének kb. 20% - 30%-át teszik ki a szilárd ételek.

  • Ezek közül a legtöbb víz a zöldségekben és gyümölcsökben van (80-90%).
  • Kevesen gondolnák, hogy a különböző kenyerek víztartalma 30-40% között mozog. A fehér kenyér 38%, a Graham kenyér 31%, 1 db zsemle 16,5% vizet tartalmaz, a négytojásos száraztészta 7,6%-ot.
  • Húsoknál, húskészítményeknél a csirkehús átlagos víztartalma 72%, a sertéscombé 70%, a sertéscsülöknek 54%, a gépsonkának 66%, a téliszaláminak 23% a szárazkolbásznak 28%.
  • A joghurtoknál ez az arány 75-85%, sajtoknál 40-60%.
Ajánlott vizsgálat
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.08.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen étrendet kövessünk poszt-COVID fennállása esetén?
A poszt-COVID-19 szindrómához számos tünet társul, köztük sok táplálkozással kapcsolatos probléma, amelynek megoldásában dietetikus szakember egyénre szabott segítséget tud nyújtani. Mire figyeljünk...
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...