Mit tehetünk, hogy az ünnep ne a gyomorfájásról szóljon?

Mit tehetünk, hogy az ünnep ne a gyomorfájásról szóljon?

Mit tehetünk, hogy az ünnep ne a gyomorfájásról szóljon?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.16.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
A mai napig fontos szerepet tölt be életünkben a karácsonyi asztal, az ünnepi étkek. Jelen helyzetben azonban megpróbálunk a hagyományok őrzése mellett az egészségre és a pénztárcánkra is vigyázni.

Ha végignézünk a legnépszerűbb tradicionális karácsonyi fogásainkon, a legtöbb a babonákhoz kötődik. A bőséget jelképező mák, borsó, lencse, valamint a termékenységet, bölcsességet szimbolizáló alma a mai napig megtalálhatók az ünnepi ételek részeként. A hal szintén elmaradhatatlan része a karácsonyi menünek, valamint sok helyen a majonézes burgonyasaláta, zserbó, hókifli gazdagítja a választékot. Végignézve a lehetőségek végtelen sorát, érthető módon tartanak jópáran ebben az időszakban a súlygyarapodástól, az emésztőrendszeri túlterheltségtől és a pénztárcájukra nehezedő nyomástól. Azonban tudatosan készülve, válogatva, pici módosítással elkészítve a fogásokat ezek a kellemetlenségek akár meg is előzhetők, többnyire orvosolhatók.

Az étkezésekhez kapcsolódó ünnepi szokások, hiedelmek, tradíciók lényege a szeretetből fakadó boldogság keresése. Tegyük ezt egészségesen, fenntarthatóan!

Rendszeresség, ütemezés, hogy az ünnep ne a gyomorfájásról, diétázásról szóljon

  • Az ünnepek alatt is fontos a rendszeres, naponta 3-5 alkalommal történő étkezés. Nem célszerű az egész napos koplalást választani annak reményében, hogy majd az ünnepi asztalnál így többet engedélyezett enni. Az egyszerre nagyobb mennyiségű táplálékfelvétellel megemeljük az emésztőrendszert érintő problémák előfordulásának kockázatát. Emellett a vércukorszint-ingadozására, az epeürülésre és a hasnyálmirigy megfelelő működésére is károsan hathat a rendszertelen, egyszerre nagyobb mennyiségű táplálékfelvétel.
  • Kerüljük az étkezések közötti csipegetést, mivel ezzel sok felesleges kalóriát tudunk bevinni észrevétlenül.
  • Az asztalhoz ülve figyeljünk az emésztésünk megfelelő működése érdekében arra, hogy lassabban együnk és alaposan, jól rágjuk meg a falatokat. Ezzel elősegítjük a könnyebb emésztést és a teltségérzet is előbb kialakul.
  • A pihentető alvás érdekében ügyeljünk arra is, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne étkezzünk.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.12.16.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Ne dobja ki a lazacbőrt – sokkal táplálóbb, mint gondolná
Érdemes lehet átgondolni a bőr eltávolítását a lazacról főzés vagy tálalás előtt. A lazac bőre biztonságosan fogyasztható, ízt, textúrát és esszenciális tápanyagokat adhat az ételhez, valamint...
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...