Mit tehetünk, hogy az ünnep ne a gyomorfájásról szóljon?

Mit tehetünk, hogy az ünnep ne a gyomorfájásról szóljon?

Mit tehetünk, hogy az ünnep ne a gyomorfájásról szóljon?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.16.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
A mai napig fontos szerepet tölt be életünkben a karácsonyi asztal, az ünnepi étkek. Jelen helyzetben azonban megpróbálunk a hagyományok őrzése mellett az egészségre és a pénztárcánkra is vigyázni.

Ha végignézünk a legnépszerűbb tradicionális karácsonyi fogásainkon, a legtöbb a babonákhoz kötődik. A bőséget jelképező mák, borsó, lencse, valamint a termékenységet, bölcsességet szimbolizáló alma a mai napig megtalálhatók az ünnepi ételek részeként. A hal szintén elmaradhatatlan része a karácsonyi menünek, valamint sok helyen a majonézes burgonyasaláta, zserbó, hókifli gazdagítja a választékot. Végignézve a lehetőségek végtelen sorát, érthető módon tartanak jópáran ebben az időszakban a súlygyarapodástól, az emésztőrendszeri túlterheltségtől és a pénztárcájukra nehezedő nyomástól. Azonban tudatosan készülve, válogatva, pici módosítással elkészítve a fogásokat ezek a kellemetlenségek akár meg is előzhetők, többnyire orvosolhatók.

Az étkezésekhez kapcsolódó ünnepi szokások, hiedelmek, tradíciók lényege a szeretetből fakadó boldogság keresése. Tegyük ezt egészségesen, fenntarthatóan!

Rendszeresség, ütemezés, hogy az ünnep ne a gyomorfájásról, diétázásról szóljon

  • Az ünnepek alatt is fontos a rendszeres, naponta 3-5 alkalommal történő étkezés. Nem célszerű az egész napos koplalást választani annak reményében, hogy majd az ünnepi asztalnál így többet engedélyezett enni. Az egyszerre nagyobb mennyiségű táplálékfelvétellel megemeljük az emésztőrendszert érintő problémák előfordulásának kockázatát. Emellett a vércukorszint-ingadozására, az epeürülésre és a hasnyálmirigy megfelelő működésére is károsan hathat a rendszertelen, egyszerre nagyobb mennyiségű táplálékfelvétel.
  • Kerüljük az étkezések közötti csipegetést, mivel ezzel sok felesleges kalóriát tudunk bevinni észrevétlenül.
  • Az asztalhoz ülve figyeljünk az emésztésünk megfelelő működése érdekében arra, hogy lassabban együnk és alaposan, jól rágjuk meg a falatokat. Ezzel elősegítjük a könnyebb emésztést és a teltségérzet is előbb kialakul.
  • A pihentető alvás érdekében ügyeljünk arra is, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne étkezzünk.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.12.16.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mennyi rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek?
A rostoknak kiemelt szerepük van az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben, és az immunrendszerünk megfelelő működésében is. Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikus szakértője összefoglalta a...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.