Hogyan hatnak a mikrozöldségek a szervezetünkre?
Hogyan hatnak a mikrozöldségek a szervezetünkre?
Az 1980-as években egy kaliforniai étteremben tálaltak fel először mikrozöldségeket, amelyek azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Mi okozza, hogy egyre keresettebbé válnak ezek a miniatűr zöldségek?
Mikrozöldségeknek nevezzük a 2,5-7,5 cm magasságú fiatal zöldségeket, amelyek többféle színben és ízben kaphatóak. Ezek az aromás zöldek, kis méretük ellenére olyan magas tápanyaggal rendelkeznek, mint a nagyobb zöldségfélék, emiatt igen népszerűvé váltak különböző diétákban.
Csíra vagy mikrozöldség?
Kis méretük miatt gyakran összekeverik a csírákkal, a mikrozöldségeknek azonban a csírákkal ellentétben van levelük. A másik nagy különbség, hogy a hajtások növekedési ciklusa hosszabb (általában 7-21 nap), mint a csíráké (2-7 nap).
Melyek a leggyakoribb mikrozöldségek?
A mikrozöldek többféle magból termeszthetők. A legnépszerűbb fajtákat a következő növénycsaládok magjaiból állítják elő:
- Brassicaceae család: karfiol, brokkoli, káposzta, vízitorma, retek és rukkola.
- Asteraceae család: saláta, endívia, cikória.
- Apiaceae család: kapor, sárgarépa, édeskömény és zeller.
- Amaryllidaceae család: fokhagyma, hagyma, póréhagyma.
- Amaranthaceae család: Amarant, quinoa mángold, cékla és spenót.
- Cucurbitaceae család: sárgadinnye, uborka és tök.
De olyan gabonafélék is lehetnek mikrozöldségek, mint a rizs, a zab, a búza, a kukorica, valamint az olyan hüvelyesek, mint a csicseriborsó, a bab és a lencse.
Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a mikrozöldségek fogyasztásának?
Bár a mikrozöldségek fajtájuktől függően eltérő tápanyagot tartalmaznak, általánosságban elmondható, hogy tele vannak tápanyagokkal, mert a legtöbb káliumban, vasban, cinkben, magnéziumban és rézben gazdag.
A mikrozöldségekben található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően csökkenthetik az alábbi betegségek kialakulásának kockázatát:
- Szívbetegség,
- Alzheimer-kór,
- cukorbetegség,
- daganatos megbetegedések.
Mire figyeljünk a mikrozöldségekkel kapcsolatban?
Amennyiben otthon szeretnék mikrozöldségeket termeszteni, nagyon fontos, hogy megbízható helyről szerezzük be az ehhez szükséges alapanyagokat (pl.olyan termesztőközeget válasszunk, amely mentes az olyan káros baktériumoktól, mint a Salmonella vagy az E. coli).
Írta: S.J, újságíró, Forrás: Microgreens (Healthline)