Hogyan hatnak a mikrozöldségek a szervezetünkre?

Hogyan hatnak a mikrozöldségek a szervezetünkre?

Hogyan hatnak a mikrozöldségek a szervezetünkre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.17.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az 1980-as években egy kaliforniai étteremben tálaltak fel először mikrozöldségeket, amelyek azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Mi okozza, hogy egyre keresettebbé válnak ezek a miniatűr zöldségek?

Az 1980-as években egy kaliforniai étteremben tálaltak fel először  mikrozöldségeket, amelyek azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Mi okozza, hogy egyre keresettebbé válnak ezek a miniatűr zöldségek?

Mikrozöldségeknek nevezzük a 2,5-7,5 cm magasságú fiatal zöldségeket, amelyek többféle színben és ízben kaphatóak. Ezek az aromás zöldek, kis méretük ellenére olyan magas tápanyaggal rendelkeznek, mint a nagyobb zöldségfélék, emiatt igen népszerűvé váltak különböző diétákban.

Csíra vagy mikrozöldség?

Kis méretük miatt gyakran összekeverik a csírákkal, a mikrozöldségeknek azonban a csírákkal ellentétben van levelük. A másik nagy különbség, hogy a hajtások növekedési ciklusa hosszabb (általában 7-21 nap), mint a csíráké (2-7 nap).

Melyek a leggyakoribb mikrozöldségek?

A mikrozöldek többféle magból termeszthetők. A legnépszerűbb fajtákat a következő növénycsaládok magjaiból állítják elő:

  • Brassicaceae család: karfiol, brokkoli, káposzta, vízitorma, retek és rukkola.
  • Asteraceae család: saláta, endívia, cikória.
  • Apiaceae család: kapor, sárgarépa, édeskömény és zeller.
  • Amaryllidaceae család: fokhagyma, hagyma, póréhagyma.
  • Amaranthaceae család: Amarant, quinoa mángold, cékla és spenót.
  • Cucurbitaceae család: sárgadinnye, uborka és tök.

De olyan gabonafélék is lehetnek mikrozöldségek, mint a rizs, a zab, a búza, a kukorica, valamint az olyan hüvelyesek, mint a csicseriborsó, a bab és a lencse.

Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a mikrozöldségek fogyasztásának?

Bár a mikrozöldségek fajtájuktől függően eltérő tápanyagot tartalmaznak, általánosságban elmondható, hogy tele vannak tápanyagokkal, mert a legtöbb káliumban, vasban, cinkben, magnéziumban és rézben gazdag.

A mikrozöldségekben található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően csökkenthetik az alábbi betegségek kialakulásának kockázatát:

  • Szívbetegség,
  • Alzheimer-kór,
  • cukorbetegség,
  • daganatos megbetegedések.

Mire figyeljünk a mikrozöldségekkel kapcsolatban?

Amennyiben otthon szeretnék mikrozöldségeket termeszteni, nagyon fontos, hogy megbízható helyről szerezzük be az ehhez szükséges alapanyagokat (pl.olyan termesztőközeget válasszunk, amely mentes az olyan káros baktériumoktól, mint a Salmonella vagy az E. coli).

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Microgreens (Healthline)

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mennyi rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek?
A rostoknak kiemelt szerepük van az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben, és az immunrendszerünk megfelelő működésében is. Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikus szakértője összefoglalta a...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.