
Gyakorlati tippek fagyasztott termékek vásárlásához
Gyakorlati tippek fagyasztott termékek vásárlásához
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.03.01.
Érdemes az évszaknak megfelelő, szezonális alapanyagokat választani, s ha tehetjük vásároljunk hazai, helyben termesztett zöldséget, gyümölcsöt, de ha erre nincs lehetőségünk, a mirelit változatok használatával is színesíthető az étrend. Mire figyeljünk a vásárlás, illetve a felhasználás során?

Erről olvashatsz a cikkben
Mire figyeljünk vásárlás során?
A vásárlás során figyeljünk:
- a gyorsfagyasztott termék csomagolására. Sérült csomagolású terméket ne vásároljunk! Ha megtapogatjuk és azt érezzük, hogy nagyobb tömbök vannak a csomagban, ne vegyük meg.
- a vásárlás sorrendjére. Lehetőség szerint utolsó lépés legyen a hűtött termékek kosárba helyezése. A különböző termékeket (pl. friss zöldségek, fagyasztott áruk) célszerű külön táskákba tenni, hogy ne szennyezzék egymást.
- a minőség-megőrzési illetve fogyaszthatósági időre.
- a friss zöldség és gyümölcs épségére, s arra, hogy benyomódásoktól mentesek legyenek. (A benyomódás helyén gyorsabban megindul a romlás.)
Mire figyeljünk a feldolgozás során?
A feldolgozás, felhasználás során érdemes figyelembe venni a következőket:
- A fagyasztott élelmiszert a felengedés után már nem szabad újra lefagyasztani, mert a „hibernált” mikróbák a kiolvasztás után újra szaporodni kezdenek, ezáltal nő a csíraszám. Ebből adódóan a terméket csak akkor érdemes kiolvasztani, ha utána rövid időn belül fel is használjuk. A kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha lassan és hűtőszekrényben történik.
- Ha a fagyasztott zöldség, gyümölcs kissé fakóbb a vártnál, még nem feltétlen ad okot aggodalomra. Némi színváltozás még elfogadható, melynek oka lehet többek közt a hosszú idejű tárolás.
- A zöldségeket a felhasználási javaslat szerint, vagy felengedés nélkül tegyük forrásban lévő vízbe vagy hevített zsiradékba.
- A fagyasztott zöldség párolásához elegendő pár perc, ha túl sok ideig tart a hőközlés, pépes állag lehet a végeredmény.
- Ha fagyasztott zöldséget grillezünk, tanácsos grillkosarat használni, mivel ilyenkor a zöldségek puhábbak vagy épp törékenyebbek lehetnek a frisseknél, így könnyen áteshetnek a grillrácson.
- Amennyiben fagyasztott gyümölcsöt használunk, pl. süteményhez, s előtte nem olvasztjuk ki, akkor valamivel hosszabb sütési idővel számolhatunk.
- Fagyasztott bogyós gyümölcsnél előfordulhat, hogy levet ereszt a gyümölcs, ezért mielőtt a tésztához adjuk, szórjuk meg azt egy kis liszttel vagy búzadarával, ami felszívja a nedvességet.
Ajánlott vizsgálat
Szerző:
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Megjelenés dátuma: 2022.03.01.
Kérjük, értékeld a cikket!

Hasznos lehet

Lehet-e teljes a növényi étrend?
Az elmúlt években például egyre nagyobb hangsúlyt kapott a növényi alapú táplálkozás, és ezzel egyidőben egymás után jelennek meg különböző, a hús helyettesítésére alkalmas élelmiszerek is, hiszen az...

Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...

Mi kerüljön a tányérra májusban?
Mi kerüljön a tavaszi menübe? Mire figyeljünk ilyenkor? Milyen forrásokból pótoljuk a szervezetünknek szükséges tápanyagokat? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összefoglalta, milyen...

Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.