Hogyan hat az étkezési szokásunk az alvásra?

Hogyan hat az étkezési szokásunk az alvásra?

Hogyan hat az étkezési szokásunk az alvásra?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.01.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Hogyan hat az étkezési szokásunk az alvásra? Mit tehetünk azért, hogy pihentebben ébredjünk? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeszedte az alvást befolyásoló étkezési szokásokat.

Az elmúlt száz évben az alvás időtartama minden korcsoportban egy órával csökkent, nemzetközi statisztikák szerint napjainkban a teljes lakosság közel egyharmada szenved valamilyen alvászavarban. Vannak olyan étkezési szokások, melyek nehezíthetik az elalvást, illetve a pihentető mélyalvást. Melyek ezek?

Kerüljük a késői vacsorát!

A késői vacsora, amikor nagyon rövid idő telik el az étkezés és a lefekvés között. Érdemes kb. 2 órával a tervezett lefekvés előtt vacsorázni, hogy legyen elég ideje a szervezetnek emészteni, és ez ne befolyásolja az elalvást. Ráadásul, aki rendszeresen teli gyomorral fekszik le, nemcsak rosszabbul alszik, hanem hosszútávon növeli a reflux kialakulásának az esélyét is.

Figyeljünk arra, mit eszünk vacsorára!

Az esti étkezés időzítésén túl az sem mindegy, hogy milyen összetételű étel kerül a tányérunkra. A nehezen emészthető, zsíros, erősen fűszerezett ételek is okozhatnak problémát. Kerüljük tehát vacsoránál a bő olajban sült (pl. rántott hús), a magas zsírtartalmú (pl. disznótoros, kolbászfélék), a puffasztó (pl. töltött káposzta), valamint a csípős (pl. chilis bab) ételeket.

Ne fogyasszunk alkoholt a vacsorához!

Nem jó ötlet az esti 1-2 pohár bor sem a feszültség levezetésére, mivel a rendszeres alkoholfogyasztás hosszútávon károsítja a májat.

Ajánlott vizsgálat
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2023.03.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mennyi rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek?
A rostoknak kiemelt szerepük van az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben, és az immunrendszerünk megfelelő működésében is. Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikus szakértője összefoglalta a...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.