Hogyan segíts annak, aki szorong?

Hogyan segíts annak, aki szorong?

Hogyan segíts annak, aki szorong?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.26.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Előfordulhat, hogy nem tudjuk mit kellene mondanunk annak a barátunknak, a barátnőnknek vagy rokonunknak, aki szorongással küzd. Összeszedtük azokat, amivel támogathatod őt, és azokat a mondatokat is, amelyeket jobb elkerülnöd egy beszélgetésnél.

Időnként bárkire rátörhet a szorongás érzése, azonban vannak olyan emberek, akiknek ez az érzés nagyban befolyásolja a mindennapjait. Sokszor nehéz felismerni, hiszen számos fajtája létezik, azonban ha tudjuk valakiről, hogy hajlamos a szorongásra vagy feltételezhetően felismerjük rajta a szorongás tüneteit, az alábbi dolgokkat segíthetjük:

Legyünk türelmesek!

Ha egy szorongással küzdő családtag vagy barát úgy dönt, hogy megnyílik, akkor legyünk vele türelmesek, engedjük, hogy annyit mondjon el, amennyit szeretne, és ne kérjük arra, hogy többet beszéljen. Mindemellett nagyon fontos, hogy ne ítélkezzünk a mondatai felett, legyünk vele megértőek.

Miben segíthetek?

Az, ami nekünk megoldást hozott, nem jelenti azt, hogy a másiknak is segítséget jelent, így ahelyett, hogy azonnal tanácsokkal látnánk el a rokonunkat, barátunkat, kérdezzük meg, mire van szüksége, hogyan tudnánk neki segíteni.

Nem vagy egyedül.

Ebben a helyzetben az érzelmi támogatás az egyik legfontosabb dolog, amit nyújthatunk. Biztosítsuk barátunkat, rokonunkat arról, hogy együtt átvészeljük a nehezebb helyzeteket is, és hogy bármikor számíthat ránk, amikor szükséges.

Aprózzuk el!

Ha a barátunk nyitott rá, beszélhetünk azokról a konkrét kérdésekről, amelyek leginkább aggasztják őt, esetleg megpróbálhatjuk kisebb egységekre bontani azokat, hogy ne tűnjenek olyan ijesztőnek, így apránként tudunk megoldani egy-egy problémát jelentő „feladatot”.

Gondolatelterelés

Előfordul, hogy nem szavakra vagy beszélgetésre van szüksége szorongó barátunknak, hanem gondolatelterelésre. Kérdezzük meg, hogy nincs-e kedve kikapcsolódni vagy csinálni valami közös programot (pl. sétálni, kávézni, sportolni), ami kizökkenthetni ebből az érzésből.

Mely mondatokat kerüljük?

Nemcsak az a fontos, hogy mivel segíthetjük szorongó barátunkat vagy családtagunkat, hanem érdemes azokat a mondatokat is észben tartani, amit érdemes elkerülni a velük való beszélgetéskor:

 • Túl leszel rajta.
 • Engedd el.
 • Tudom, én is ezt érzem.
 • Megpróbáltad már ezt vagy azt?

Amit még tehetünk

 • Ismertessük meg vele a jóga és a meditáció világát.
 • Ösztönözzük arra, hogy írjon naplót, amellyel könnyebben rájöhet a szorongása okára.
 • Segítsük a hangulatjavulást természetes módszerekkel (pl. aromaterápia, gyógyteák).
 • Ajándékozzunk neki masszázsalkalmat, hogy testileg is ellazulhasson.
 • Próbáljuk meg ösztönözni a sportolásra.
 • Hozzuk közelebb a természethez! Töltsünk vele több időt a természetben, kertészkedjünk, és/vagy ajándékozzunk neki szobanövényt, virágot, ami jobb kedvre deríti.
 • Amennyiben barátunknál, családtagunknál huzamosabb ideig fennáll a szorongás, érdemes mentálhigiéniás szakemberhez vagy pszichológushoz irányítani őt. Megfelelő kezeléssel elkerülhető a súlyosabb mentális problémák kialakulása.

Írta: S.J őjságíró, Forrás: What to Say to Someone Who’s Experiencing Anxiety (WebMd)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.