Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.04.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A katasztrofizáció egyfajta gondolkodási hiba, mely során az aktuális eseményekből indokolatlanul és/vagy logikusan nem következtethetően a lehető legrosszabb végkimenetelt vetítjük előre. Mit tehetünk ellene?

Időnként mindannyian a legrosszabb forgatókönyvet vetítjük magunk elé (pl.: ha elkövettünk egy hibát a munkahelyünkön, attól tartunk, hogy egyből ki fognak minket rúgni, elvágjuk a kezünket és egyből arra gondolunk, hogy el fog fertőződni, stb.),de ha túl gyakran találjuk szemben magunkat ilyen helyzetekkel, érdemes változtatnunk a gondolkodásunkon.

Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

Különösen stresszhelyzetekben lehet jellemző az, hogy valaki katasztrofizál. Ilyenkor nehéz elterelni a negatív gondolatainkat, de az alábbi tippek segítségével sikerülhet:

Próbáljuk felismerni a „katasztrófa” helyzeteket.

Nevezzük meg azokat a helyzeteket, amiket katasztrófaként élünk meg. Természetesen ez a címkézés nem feltétlenül fogja megszüntetni a problémánkat, mégis a helyzetek felismerése lehet az első lépés ahhoz, hogy megszűntessük ezeket az érzéseket.

Koncentráljunk a légzésünkre!

Vegyünk egy mély levegőt az orronkun keresztül, majd fújjuk ki a szájon át, és engedjük el az összes bennünk lévő feszültséget. A test ellazítása segíthet a stressz csökkentésében, illetve az ijesztő gondolatok elengedésében is.

Válaszoljunk a kérdéseinkre!

A katasztrofizáló ember gyakran felteszi a Mi lesz, ha… kezdetű kérdéseket, de általában nem gondolja át a választ. Ha hajlamosak vagyunk a katasztrofizálásra, érdemes megválaszolnunk a feltett kérdést, átgondolni, mi történne a számunkra katasztrófának vélt esemény után. Amikor felismerjük, hogy a félelmeink nem valósak, akkor kevésbé tűnik ijesztőnek a probléma.

Mozogjunk!

A félelem szinte megbéníthat bennünket, emiatt hajlamosak lehetünk az elszigetelődésre, és áldozatként várni a katasztrófa bekövetkezését. Próbáljunk meg ilyenkor kitörni ebből: tegyünk egy sétát a ház körül, nyújtsunk egyet vagy mosogassunk el, hogy eltereljük ijesztő gondolatainkat.

Legyünk nyitottak a lehetőségeinkre!

Katasztrófának hitt esemény esetén az első reakciónk az lehet, hogy eltávolodunk attól a lehetőségtől, eseménytől, amitől félünk. Az ellenállás azonban még tovább növelheti a félelmet, ezért a legjobb ilyenkor, ha elfogadjuk a történéseket és nyitottak leszünk az abból adódó lehetőségekre.

Próbáljunk megbirkózni a problémáinkkal!

Nem feltétlenül csak az a dolog következhet be, amitől tartunk, hanem bármilyen egyéb, nem várt akadály is felmerülhet. Gondoljuk át, hogy életünk során mindig találkoztunk kisebb-nagyobb problémákkal, amelyek megoldásra vártak. Ha mindegyiket valós problémaként kezeljük, akkor azok megoldásával tudunk továbblépni félelmeinken.

Ne érezzük rosszul magunkat akkor, ha azt gondoljuk, jellemző ránk a katasztrofizálás. Fogadjuk el, hogy ilyenek vagyunk, ismerjük fel és térjünk vissza a való életbe. 

Fordította: S.J, Forrás: How to Stop Catastrophizing (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.