Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.30.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A katasztrofizáció egyfajta gondolkodási hiba, mely során az aktuális eseményekből indokolatlanul és/vagy logikusan nem következtethetően a lehető legrosszabb végkimenetelt vetítjük előre. Mit tehetünk ellene?

Időnként mindannyian a legrosszabb forgatókönyvet vetítjük magunk elé (pl.: ha elkövettünk egy hibát a munkahelyünkön, attól tartunk, hogy egyből ki fognak minket rúgni, elvágjuk a kezünket és egyből arra gondolunk, hogy el fog fertőződni, stb.),de ha túl gyakran találjuk szemben magunkat ilyen helyzetekkel, érdemes változtatnunk a gondolkodásunkon.

Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

Próbáljuk felismerni a „katasztrófa” helyzeteket.

Nevezzük meg azokat a helyzeteket, amiket katasztrófaként élünk meg. Természetesen ez a címkézés nem feltétlenül fogja megszüntetni a problémánkat, mégis a helyzetek felismerése lehet az első lépés ahhoz, hogy megszűntessük ezeket az érzéseket.

Koncentráljunk a légzésünkre!

Vegyünk egy mély levegőt az orronkun keresztül, majd fújjuk ki a szájon át, és engedjük el az összes bennünk lévő feszültséget. A test ellazítása segíthet a stressz csökkentésében, illetve az ijesztő gondolatok elengedésében is.

Válaszoljunk a kérdéseinkre!

A katasztrofizáló ember gyakran felteszi a Mi lesz, ha… kezdetű kérdéseket, de általában nem gondolja át a választ. Ha hajlamosak vagyunk a katasztrofizálásra, érdemes megválaszolnunk a feltett kérdést, átgondolni, mi történne a számunkra katasztrófának vélt esemény után. Amikor felismerjük, hogy a félelmeink nem valósak, akkor kevésbé tűnik ijesztőnek a probléma.

Mozogjunk!

A félelem szinte megbéníthat bennünket, emiatt hajlamosak lehetünk az elszigetelődésre, és áldozatként várni a katasztrófa bekövetkezését. Próbáljunk meg ilyenkor kitörni ebből: tegyünk egy sétát a ház körül, nyújtsunk egyet vagy mosogassunk el, hogy eltereljük ijesztő gondolatainkat.

Legyünk nyitottak a lehetőségeinkre!

Katasztrófának hitt esemény esetén az első reakciónk az lehet, hogy eltávolodunk attól a lehetőségtől, eseménytől, amitől félünk. Az ellenállás azonban még tovább növelheti a félelmet, ezért a legjobb ilyenkor, ha elfogadjuk a történéseket és nyitottak leszünk az abból adódó lehetőségekre.

Próbáljunk megbirkózni a problémáinkkal!

Nem feltétlenül csak az a dolog következhet be, amitől tartunk, hanem bármilyen egyéb, nem várt akadály is felmerülhet. Gondoljuk át, hogy életünk során mindig találkoztunk kisebb-nagyobb problémákkal, amelyek megoldásra vártak. Ha mindegyiket valós problémaként kezeljük, akkor azok megoldásával tudunk továbblépni félelmeinken.

Ne érezzük rosszul magunkat akkor, ha azt gondoljuk, jellemző ránk a katasztrofizálás. Fogadjuk el, hogy ilyenek vagyunk, ismerjük fel és térjünk vissza a való életbe. 

Fordította: S.J, Forrás: How to Stop Catastrophizing (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.08.30.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen jelek utalhatnak autizmusra?
Az autizmus egy olyan fejlődési zavar, amely befolyásolja az érintettek kommunikációját, viselkedését és másokkal való interakcióját. A tünetei nagyon változatosak, hiszen számos tényező...
Mit tehetünk, ha félünk az intimitástól?
Számos dolog állhat annak hátterében, ha valaki fél az intimitástól, de vajon mit tehetünk, ha érintettek vagyunk? Íme, néhány tipp, amivel javíthatunk kapcsolataink minőségén.
Hogyan hatnak a kapcsolatok az egészségünkre?
A Semmelweis Egyetem tudománynépszerűsítő online előadássorozatában dr. Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója a legfrissebb szociológiai kutatások eredményeit bemutatva beszélt a bizalmas...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...