Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.22.
Szerző: doktorGO
A katasztrofizáció egyfajta gondolkodási hiba, mely során az aktuális eseményekből indokolatlanul és/vagy logikusan nem következtethetően a lehető legrosszabb végkimenetelt vetítjük előre. Mit tehetünk ellene?

Időnként mindannyian a legrosszabb forgatókönyvet vetítjük magunk elé (pl.: ha elkövettünk egy hibát a munkahelyünkön, attól tartunk, hogy egyből ki fognak minket rúgni, elvágjuk a kezünket és egyből arra gondolunk, hogy el fog fertőződni, stb.),de ha túl gyakran találjuk szemben magunkat ilyen helyzetekkel, érdemes változtatnunk a gondolkodásunkon.

Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

Próbáljuk felismerni a „katasztrófa” helyzeteket.

Nevezzük meg azokat a helyzeteket, amiket katasztrófaként élünk meg. Természetesen ez a címkézés nem feltétlenül fogja megszüntetni a problémánkat, mégis a helyzetek felismerése lehet az első lépés ahhoz, hogy megszűntessük ezeket az érzéseket.

Koncentráljunk a légzésünkre!

Vegyünk egy mély levegőt az orronkun keresztül, majd fújjuk ki a szájon át, és engedjük el az összes bennünk lévő feszültséget. A test ellazítása segíthet a stressz csökkentésében, illetve az ijesztő gondolatok elengedésében is.

Válaszoljunk a kérdéseinkre!

A katasztrofizáló ember gyakran felteszi a Mi lesz, ha… kezdetű kérdéseket, de általában nem gondolja át a választ. Ha hajlamosak vagyunk a katasztrofizálásra, érdemes megválaszolnunk a feltett kérdést, átgondolni, mi történne a számunkra katasztrófának vélt esemény után. Amikor felismerjük, hogy a félelmeink nem valósak, akkor kevésbé tűnik ijesztőnek a probléma.

Mozogjunk!

A félelem szinte megbéníthat bennünket, emiatt hajlamosak lehetünk az elszigetelődésre, és áldozatként várni a katasztrófa bekövetkezését. Próbáljunk meg ilyenkor kitörni ebből: tegyünk egy sétát a ház körül, nyújtsunk egyet vagy mosogassunk el, hogy eltereljük ijesztő gondolatainkat.

Legyünk nyitottak a lehetőségeinkre!

Katasztrófának hitt esemény esetén az első reakciónk az lehet, hogy eltávolodunk attól a lehetőségtől, eseménytől, amitől félünk. Az ellenállás azonban még tovább növelheti a félelmet, ezért a legjobb ilyenkor, ha elfogadjuk a történéseket és nyitottak leszünk az abból adódó lehetőségekre.

Próbáljunk megbirkózni a problémáinkkal!

Nem feltétlenül csak az a dolog következhet be, amitől tartunk, hanem bármilyen egyéb, nem várt akadály is felmerülhet. Gondoljuk át, hogy életünk során mindig találkoztunk kisebb-nagyobb problémákkal, amelyek megoldásra vártak. Ha mindegyiket valós problémaként kezeljük, akkor azok megoldásával tudunk továbblépni félelmeinken.

Ne érezzük rosszul magunkat akkor, ha azt gondoljuk, jellemző ránk a katasztrofizálás. Fogadjuk el, hogy ilyenek vagyunk, ismerjük fel és térjünk vissza a való életbe. 

Forrás: https://blogs.webmd.com/mental-health/20210406/how-to-stop-catastrophizing

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2022.01.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a mentális betegség témában?
Hasznos lehet
A járvány hatására az online létmód vált a legfőbb szociális platformmá: online tanítás, videóhívások és a neten összehozott baráti találkozók lettek a gyerekek, fiatalok életéne ...
Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár. Miért fontos mégis a kezelése?
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...
Hazánkban a daganatos betegségek okozta halálozások között a vastag-, és végbélrák, nemtől függetlenül dobogós helyen áll. A halálesetek többsége megelőzhető lehetne, ha a prevenci ...