Valódi a férfi menopauza?

Valódi a férfi menopauza?

Valódi a férfi menopauza?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.05.29.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A női menopauza a női reproduktív ciklus végét jelzi. A férfiak azonban számos tünetet és változást tapasztalnak az öregedés során, amit egyesek a menopauza hatásaihoz hasonlítanak. Tényleg létezik menopauza a férfiaknál is?

Az állapot egyes szakirodalomban „andropauza” néven jelenik meg. Ez a címke azonban félrevezető, és a tünetek, okok és kezelések meghatározása még mindig nem világos. A Social History of Medicine folyóiratban megjelent cikk szerint a férfi menopauza vagy andropauza sokat vitatott téma volt az 1930-as évek végétől az 1950-es évek közepéig, de a modern kutatók szerint egyértelmű határok nélkül az andropauza nem diagnózis. 

Mégis valódi lenne a férfi menopauza?

Míg az életkor előrehaladása hatással van a nemi hormonok szintjére a férfiaknál, a folyamatnak a női menopauzával való összefüggése nem pontos. Egyes kutatók ehelyett a tüneteket az idősödő férfiaknál kialakuló androgéncsökkenéssel (ADAM) vagy késői hipogonadizmusnak nevezett állapottal hozzák összefüggésbe. Ez természetesen akkor következik be, amikor az ivarmirigyek vagy a nemi sejteket termelő szervek elkezdenek öregedni és elvesztik funkciójukat.

Az állapot a férfiaknak csak 2,1 százalékát érinti, míg a menopauza a nők szexuális fejlődésének természetes velejárója. Ez az elterjedtség az életkorral növekszik, de még mindig nem standard lépés a férfiak fejlődésében.

Milyen tünetekkel jelentkezhet?

A nőknél a menopauza az ösztrogén és a progeszteron, a fő női reproduktív hormonok meredek csökkenését jelzi, és viszonylag rövid időn belül jelentősen csökken. A gyakran férfi menopauzának nevezett állapot tünetei lassabban, finomabban és kevésbé súlyosan jelentkeznek, mint a nőknél. A férfi hormon vagy a tesztoszteron szintjének csökkenése kevésbé súlyos, mint a nők hormonszintjének csökkenése a menopauza során.

A különböző jelek és tünetek, amelyeket a férfi menopauzának tulajdonítanak, a következők:

 • hőhullámok,
 • rosszkedv és ingerlékenység,
 • zsírlerakódás a has és a mellkas környékén,
 • izomtömeg elvesztése,
 • száraz, vékony bőr,
 • túlzott izzadás.

A New England Journal of Medicine (NEJM) tanulmánya a férfi menopauza leggyakoribb tüneteit a csökkent libidó, a reggeli erekció gyengébb gyakorisága és a merevedési zavarok megjelenésével azonosítja.

A tanulmány egyéb tüneteket is felsorol, amelyek közé tartozik az energiaveszteség, az 1 kilométernél vagy 0,62 mérföldnél hosszabb gyaloglás képtelensége, valamint a megerőltető fizikai feladatok, például a futás vagy a nehéz tárgyak felemelése során felmerülő nehézségek. A térdelés és lehajlás is nehezebbé válhat, továbbá depresszió és gyakori fáradtság is kialakulhat a férfi hormonszint változása következtében.

Milyen okai lehetnek?

Miután egy férfi eléri a 30 éves kort, a tesztoszteronszint fokozatosan, évente átlagosan egy százalékkal csökken. Az orvosok azonban nem hiszik, hogy a tesztoszteronszint normális, életkorral összefüggő csökkenése áll a férfi menopauza tüneteinek középpontjában. Ha ez összefüggésben állna a tünetekkel, minden férfi tapasztalná ezeket, ami nem így van.

Ez az állapot összetett, és különböző tüneteket okozhat. A tünetek általában szívbetegségben, elhízásban, magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfiaknál jelentkeznek. Ez azt sugallja, hogy a férfi hormonok szintjének változása nem az egyedüli oka ennek az állapotnak. Egyéb kockázati tényezők közé tartoznak a mögöttes egészségügyi problémák, mint például:

 • mozgáshiány,
 • dohányzás,
 • alkoholfogyasztás,
 • feszültség,
 • szorongás,
 • alvásmegvonás.

Az erekciós diszfunkció az erekben bekövetkezett változások vagy idegproblémák következménye lehet. Egyes férfiak megtapasztalhatják az „életközépi krízis” pszichológiai hatását, amely során aggódnak és szorongnak. Ez számos olyan tényezőt válthat ki, amelyek az ADAM fizikai tüneteihez vezetnek.

Az alváshiány, a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint az alacsony önbecsülés is közrejátszhat. A hipogonadizmus olyan állapot, amelyben a herék nem termelnek elegendő hormont. Fiatalabb férfiaknál ez késleltetett pubertáshoz vezethet. Ha idősebb korban alakul ki, esetleg elhízással vagy 2-es típusú cukorbetegséggel hozható összefüggésbe, az ADAM tünetei jelentkezhetnek.

Hogyan kezelhető?

Mivel az állapotnak nincs egyértelmű meghatározása, a férfiak, akik tapasztalják ezeket a fizikai változásokat, a tüneteiknek megfelelő kezelésben részesülnek. Az elhízott személy támogatást kap a súlycsökkentéshez és a testmozgáshoz. Lehetséges, hogy módosítaniuk kell a táplálékfelvételüket, és kiegyensúlyozott és tápláló étrendet kell követniük. A cukorbetegek és szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek megfelelő kezelésre van szükségük az alapbetegségnek megfelelően.  Úgy tűnik, hogy a vércukorszint szabályozása csökkenti a tüneteket.

Az orvosok részletes kivizsgálást végeznek a felfedezett tünetek, például a merevedési zavar és a fáradtság tekintetében, hogy bármilyen szív- és érrendszeri betegséget észleljenek, beleértve a vérvizsgálatokat és a képalkotó eljárásokat. Depresszió vagy szorongásos tünetek megjelenése esetén pszichológus is a segítségére lehet, aki antidepresszánsokat, pszichoterápiát vagy egyéb módszert javasolhat. Orvosa tesztoszteron terápiát is javasolhat. A tesztoszteron terápia azonban növelheti a húgyúti elzáródás és a prosztatarák kockázatát, súlyosbíthatja az ischaemiás szívbetegséget, az epilepsziát és az alvási apnoét is. Beszéljen orvosával a korosodás tüneteiről és az életkorral összefüggő betegségek kezeléséről.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.05.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.