Jelek, amelyek arra utalnak, hogy voltál Covid-19 fertőzött

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy voltál Covid-19 fertőzött

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy voltál Covid-19 fertőzött

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.06.14.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A hosszan tartó Covid19-járvány miatt előfordulhat, hogy olyan emberek is fertőzöttek voltak, akik nem is tudtak róla. Honnan tudhatod, hogy köztük vagy? Összeszedtük azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy voltál Covid-19 beteg.

Elhúzódó „megfázás”

A téli időszakban nem ritka a megfázás, de ha 2019 végén vagy 2020 elején voltál beteg, akkor van esély arra, hogy az egyszerű megfázásnak hitt megbetegedés valójában COVID-19 fertőzés volt. A COVID-19 általában két hétig (vagy ettől tovább) tart, ezzel szemben az egyszerű megfázást legtöbb esetben néhány nap alatt kiheverjük. Ha elhúzódó betegséged és lázad is volt, akkor valójában nagy eséllyel lehettél koronavírus fertőzött.

Légszomj

Koronavírus fertőzés esetén gyakori tünet a nehézlégzés, illetve a légszomj, ezért ha ezt a tünetet hörghurutnak, szorongásnak vagy pánikrohamnak tudtad be, de emellett influenzaszerű tüneteket is tapasztaltál, akkor előfordulhat, hogy COVID-19 állt a háttérben.

Tartós köhögés

Ha hosszú ideig tartó, száraz köhögést tapasztaltál, de nem tudtad mi állhat a háttérben, akkor az akár koronavírus fertőzés is lehetett, különösen akkor, ha enyhén kezdődött, de az azt követő 5-7 napban állapotromlást tapasztaltál.

Vörös szemek

A COVID-19 hatással lehet a szemre is: ha az elmúlt időszakban kötőhártya-gyulladást tapasztaltál vagy homályos látásod volt (és már nem állt a háttérben), akkor elképzelhető, hogy koronavírus fertőzött voltál.

Szívdobogás érzés, mellkasi fájdalom

Ha indokolatlanul szapora szívverést, szívdobogás érzést, esetleg mellkasi fájdalmat tapasztaltál és semmilyen más betegséget nem diagnosztizáltak a háttérben, előfordulhat, hogy COVID-19 tünettel álltál szemben. Ezek a tünetek akár a gyógyulás után is fennmaradhatnak: enyhe esetekben 2 hétig, súlyosabb esetekben akár 6 hétig is tapasztalhatod a szorító érzést.

Extrém fáradtság

Ha az utóbbi időben megfelelő alvásmennyiség mellett fáradtabb, levertebb voltál a megszokottnál – vagy ez az érzés hullámokban tör rád -, akkor elképzelhető, hogy koronavírus fertőzött voltál.

Szaglászavar

Ha volt olyan időszakod, amikor az ételek és az italok eltérő szagúak, ízűek vagy egyszerűen ízetlenek voltak, akkor lehetséges, hogy fertőzött voltál. A pozitív koronavírus teszttel rendelkező emberek 80%-nál fordult elő ez a tünet, ami enyhe fertőzésre utalhat.

Tudni szeretnéd, hogy voltál-e fertőzött?

Amennyiben biztosra akarsz menni, érdemes elmenned egy koronavírus fertőzés utáni IgG ellenanyag tesztre. A vizsgálattal a koronavírus fertőzés után kialakult immunválasz mérhető, amellyel megállapítható, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen és már gyógyult, illetve van-e védettsége.

Forrás: Signs That You May Have Had COVID-19 (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.06.14.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...