Miért fontos tudni, hogy átestünk-e a Covid-fertőzésen?

Miért fontos tudni, hogy átestünk-e a Covid-fertőzésen?

Miért fontos tudni, hogy átestünk-e a Covid-fertőzésen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.27.
Szerző: doktorGO
Betegnek érzed magad, de nem tudod mi fertőzhetett meg? Felvetted a védőoltást mégis COVID-gyanús tüneteid vannak? Fordulj szakemberhez, hogy megtudd, átestél-e Covid-19 fertőzésen.

Mikor megbízható az eredmény?

 „A COVID antigéntesztekhez a legtöbbször az orrüregből vesznek mintákat. Ez egy kellemetlen folyamat, ugyanakkor fontos a gyakorlat és a tapasztalat. Az otthoni tesztelés során előfordulhat, hogy a páciens önmaga nem helyezi olyan mélyre a mintavevő pálcikát vagy nem megfelelő módon veszi le a kenetet, így a teszt fals negatív eredményt ad, esetleg eleve használhatatlan lesz. Ha valóban megbízható teszteredményre van szükségünk, akkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a teszteléssel.” ismertette Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Miért fontos, hogy átestünk-e a Covid-fertőzésen?

Nemcsak a megfelelő kezelés érdekében, hanem az alábbiak miatt is fontos, hogy megtudjuk, átestünk-e a koronavírus fertőzésen:

A harmadik oltás beadása miatt

Személy és életkor függő, hogy kinél milyen magas a védőoltások utáni ellenanyagszint. Ha valaki bizonytalan abban, hogy szüksége van-e harmadik védőoltásra, akkor kérjen ellenanyagszint meghatározást, amely informál a szervezet aktuális védelméről. Ez egy vénás vérből végzett komplex vizsgálat, amely nem azonos az antitest gyorstesztekkel. Ez utóbbiak nem alkalmasak a védettség megállapítására.

A post-COVID szövődmények kialakulásának követése miatt

A tesztelés azért is fontos lehet egy felsőlégúti betegségnél, mert a SARS CoV2 az aktív fertőzés súlyosságától függetlenül különböző post-COVID betegségeket alakíthat ki később. De ha nem tudjuk, hogy COVID-fertőzöttek voltunk-e, akkor később sem figyelünk a megjelenő panaszokra. 

Figyeljünk a tünetekre!

Nagyon sok embernél alakul ki az úgynevezett hosszú távú COVID szindróma. Az ő esetükben akár hosszú hetekig és hónapokig fennállhatnak különböző tünetek, ilyen lehet:

  • a fáradtság,
  • a tartós szag- vagy ízvesztés,
  • a hajhullás
  • és a zsibbadás.

A súlyos testi szövődmények túlnyomó része a szív- és tüdőrendszerhez kapcsolódik. Ilyen később kialakuló probléma lehet a szívizomgyulladás, az aritmia (szívritmuszavar) és a szív vérellátási zavara, bakteriális tüdőgyulladás, folyadék felszaporodás a szívburokban. A trombózisos szövődményeket, mint például a mélyvénás trombózist és a tüdőembóliát szintén lehetséges post-COVID következményekként azonosították.

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.11.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a koronavírus témában?
Hasznos lehet
Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár. Miért fontos mégis a kezelése?
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) referencialaborjában találtak már olyan mintát, amelyben a koronavírus mellett más légúti kórokozó - mint az óriássejtes vírus vagy az adenov ...
Hazánkban a daganatos betegségek okozta halálozások között a vastag-, és végbélrák, nemtől függetlenül dobogós helyen áll. A halálesetek többsége megelőzhető lehetne, ha a prevenci ...