Mit kell tudni a skarlátról?

Mit kell tudni a skarlátról?

Mit kell tudni a skarlátról?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.03.20.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A skarlát az A-csoportú streptococcus által okozott fertőzés, ugyanaz a baktérium okozza, amely a torokgyulladásért felelős. Milyen tüneteket okoz és hogyan előzhető meg?

A skarlát legfőképp az 5 és 15 év közötti gyermekeket érinti, és ritkán betegíti meg a felnőtteket. Bár egykor veszélyes gyermekkori betegség volt, a skarlát ma nagyon jól kezelhető és ritkán alakul ki.

A skarlátot ugyanazok a baktériumok okozzák, mint a torokgyulladást. A két állapot hasonló, de van egy fontos különbség: a tipikus torokgyulladásos tünetek mellett a skarlátos gyermekeknél bőrkiütés és élénkvörös nyelv is jelentkezik. Bár rosszabbnak tűnik, mint a torokgyulladás, a skarlát nem súlyosabb, amíg kezelik.

A skarlát tünetei

A torokgyulladáshoz hasonlóan a skarlát a következő tünetekkel kezdődik:

  • láz,
  • torokfájás,
  • fejfájás,
  • hidegrázás.

Egy-két nappal a tünetek megjelenése után a skarlátos gyermekeknél vöröses kiütések is kialakulnak. Néha a test bizonyos területein hámlás is előfodrulhat.

Mi okozza a skarlátot?

Az A csoportba tartozó strep baktériumok sokféle fertőzésért felelősek, beleértve a torokgyulladást és bizonyos bőrfertőzéseket. A skarlátot okozó A-csoportú strep-vírus törzséhez tartozó baktériumok olyan toxint termelnek, amely felelős a vörös kiütésért és az „epernyelvért”, amelyek a betegség egyedi jellemzői.

Megfertőződhet, ha szorosan érintkezik valakivel, aki skarlátos. A baktériumok cseppfertőzésen keresztül is eljuthatnak a levegőbe, amikor egy fertőzött személy köhög vagy tüsszent. Ha megérint valamit, amelyre a baktérium rászállt, majd megérinti a száját, a szemét vagy az orrát, szintén elkaphatja.

Hogyan diagnosztizálják a skarlátot?

A skarlátot ugyanúgy diagnosztizálják, mint a torokgyulladást. A torokból kenetet vesznek, és vagy streptococcus gyorstesztet végeznek, vagy a mintát kitenyésztik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy jelen van-e a streptococcus baktérium. A gyorsteszt 5-10 percen belül pozitív eredményt mutathat, de a tenyésztés eredménye eltarthat pár napig. 

Hogyan kezelhető?

A skarlát kezelésének két fontos eleme van: a baktériumok elpusztítása egy teljes antibiotikum-kúrával és a tünetek enyhítése. A skarlát kellemetlen és néha fájdalmas tüneteinek kezelésére számos otthoni és vény nélkül kapható gyógymód létezik. Ide tartoznak a torokfájás enyhítésének egyszerű megközelítései, például hideg ételek fogyasztása, meleg folyadékok fogyasztása és párásító használata a levegő nedvesen tartására. A nem szteroid gyulladáscsökkentők csökkenthetik a lázat és enyhíthetik az általános fájdalmakat.

Hogyan lehet megelőzni a skarlátot?

A skarlát és az azt okozó baktériumok fertőzőek, és a betegségben szenvedő gyermekeknek az antibiotikum-kezelés megkezdése után 48 óráig otthon kell maradniuk. A kezeletlen skarlát a tünetek megjelenése után néhány hétig is tarthat.

Elkerülheti az A-csoportú strep-fertőzésnek való kitettséget, ha nem érintkezik fertőzött emberekkel, amíg legalább két napig nem szednek antibiotikumot. Ha skarlátos emberrel él együtt, rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse a felületeket, hogy elkerülje a baktériumok terjedését a háztartásban. Mindig alaposan mosson kezet és szellőztessen.

A nyers, nem pasztőrözött tej veszélyes baktériumokat tartalmazhat, beleértve az A csoportba tartozó sztrepet. Kerülje a nyers tej fogyasztását vagy a nem pasztőrözött tejtermékek fogyasztását.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.03.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Influenza - tippek a gyorsabb gyógyuláshoz
Az influenza gyors leküzdésének legjobb módja a pihenés és a hidratáltság. Van azonban néhány további tanács, amely szintén segítségére lehet. Ha azonban pár nap alatt nem javulnak a tünetek, érdemes...
6 tipp, hogyan tartsa tisztán otthonát télen
A téli időszak több beltéri tevékenységgel és a szárazabb levegővel járhat. Hogyan tartsa távol a baktériumokat ebben az időszakban? Tippjeink segíthetnek.
Hogyan lehet megelőzni a gyomorinfluenzát?
A gyomorinfluenza, más néven norovírus fertőzés egy fertőző betegség, amely életkortól függetlenül bármikor jelentkezhet. A fertőző betegség gyakran olyan területeken üti fel a fejét, ahol az emberek...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...