6 tipp, hogyan tartsa tisztán otthonát télen

6 tipp, hogyan tartsa tisztán otthonát télen

6 tipp, hogyan tartsa tisztán otthonát télen

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.01.24.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A téli időszak több beltéri tevékenységgel és a szárazabb levegővel járhat. Hogyan tartsa távol a baktériumokat ebben az időszakban? Tippjeink segíthetnek.

Néhány betegséget okozó vírus (például az influenza) sajnos kiválóan túlél a hűvös, száraz körülmények között is, ezért ilyenkor fokozottan érdemes figyelnünk otthonunk fertőtlenítésére. Hogyan legyen vírusoktól és baktériumoktól mentes a lakásunk?

Rutin mindenek előtt

Először is különbség van a tisztítás és a fertőtlenítés között. A tisztítás segít eltávolítani a legtöbb, de nem az összes baktériumot és szennyeződést a felületekről. A fertőtlenítés fertőtlenítő spray vagy oldat segítségével csökkenti, vagy akár teljesen el is távolítja a felületen lévő baktériumokat. A felületet fertőtlenítés előtt azonban érdemes megtisztítani.

A fertőtlenítés megkezdése előtt célszerű azonosítani otthona legmagasabb érintési felületeit, például a kilincseket, a villanykapcsolókat, a munkalapokat és a készülékek fogantyúit. Ezeket a felületeket szükséges a leggyakrabban megtisztítani. Ezen kívül rendszeresen törölje le a láthatóan szennyezett felületeket, például a munkalapokat.

Fokozottan ügyeljen a megfelelő fertőtlenítésre, ha valaki a háztartásában rosszul érzi magát, vagy szoros fizikai kapcsolatba került valakivel, aki beteg. Készítsen papíralapú vagy digitális ellenőrzőlistát a napi és heti takarítási feladatokról, amelyek segíthetnek, hogy semmi ne maradjon ki.

Páratartalom

Tudta, hogy otthonában a páratartalom befolyásolja a vírusos megbetegedések kockázatát? Egy 2021-es tanulmány szerint a mérsékelt, 40 és 60% közötti páratartalom csökkentheti a vírusok terjedésének kockázatát, és kevésbé valószínű, hogy egyes vírusok túlélnek az ilyen páratartalmú levegőben. Ráadásul a száraz beltéri körülmények között nagyobb valószínűséggel tapasztalhat allergiát.

Számos otthoni termosztát képes érzékelni és megjeleníteni a beltéri páratartalom szintjét. Ha otthonában a páratartalom 30% alá esik, fontoljon meg egy párásító készüléket.

Rendszeresen mossa ki az ágyneműt és a törölközőket

Hiába tűnik tisztának az ágynemű, a verejték, a hajszálak, illetve bizonyos hámréteg felhalmozódhat rajta. Érdemes hetente cserélni és kimosni az ágyneműt a téli időszakban, hogy megakadályozza a baktériumokat okozó szennyeződések felhalmozódását. A rendszeres ágyneműmosás az allergiás tünetek minimalizálásában és a bennük lapuló allergének és poratkák elleni küzdelemben is segíthet.

A bejárat környéke

Egy hosszú nap végén az utolsó dolog, amire gondol, hogy a szennyeződéseket és a baktériumokat beviszi otthonába. A rendezett és tiszta bejárat segíthet megelőzni a kórokozók bejutását.

Íme, néhány tipp a tiszta bejárat megőrzéséhez:

  • Vegye le a cipőjét, amint belép otthonába.
  • Legyen egy kijelölt hely a kültéri lábbelik számára, például egy cipőtartó.
  • Biztosítsa a megfelelő világítást a bejárat környékén, megkönnyítve a szennyezett felületek észlelését.
  • Legyen a bejárat közelében tisztítószer, például fertőtlenítő sprayt és törlőkendő, illetve seprű, hogy a látható szennyeződéseket, cipőn behozott koszt azonnal el lehessen tüntetni.

Ellenőrizze és cserélje gyakran a szűrőket

Ha rendelkezik fűtési, szellőző- és légkondicionáló rendszerrel (HVAC), fontos, hogy rendszeresen cserélje ki a szűrőket, hogy otthona levegőjét tisztán tartsa. Íme, néhány irányelv, amelyek a fűtési és légkondicionálási szolgáltatás szakértőitől származó ajánlásokon alapulnak:

  • Cserélje ki az 1 hüvelyk vastag szűrőket 30–60 naponta.
  • Cserélje ki a 2 hüvelyk vastag szűrőket 3 havonta.
  • Cserélje ki a 4 hüvelyk vastag szűrőket 6 havonta.

Egyes intelligens termosztátok emlékeztethetik a szűrőcserére a használat alatt.

Éjszakára tegyen rendet a lakásban

Egyesek számára a rendetlen házban való lefekvés szorongást és magas stresszszintet okozhat reggel. Ha egy rendezett konyhába sétál ki reggel, csökkentheti a stressz, amit reggel érezhet.

Még egy minimális takarítás is nyugalmat biztosíthat az ágyba való készülődés során. Ráadásul a rendetlenség megszüntetése megkönnyítheti otthona felületeinek tisztítását és fertőtlenítését.

A lényeg

A takarításnak nem kell időigényesnek lennie. Egy kis előkészület, rendszeresség és a megfelelő eszközök segíthetnek abban, hogy beltéri környezetét tisztává és baktériummentessé tegye, minimalizálja a baktériumok terjedését, és egészséges maradjon.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.01.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit kell tudni a skarlátról?
A skarlát az A-csoportú streptococcus által okozott fertőzés, ugyanaz a baktérium okozza, amely a torokgyulladásért felelős. Milyen tüneteket okoz és hogyan előzhető meg?
Influenza - tippek a gyorsabb gyógyuláshoz
Az influenza gyors leküzdésének legjobb módja a pihenés és a hidratáltság. Van azonban néhány további tanács, amely szintén segítségére lehet. Ha azonban pár nap alatt nem javulnak a tünetek, érdemes...
Hogyan lehet megelőzni a gyomorinfluenzát?
A gyomorinfluenza, más néven norovírus fertőzés egy fertőző betegség, amely életkortól függetlenül bármikor jelentkezhet. A fertőző betegség gyakran olyan területeken üti fel a fejét, ahol az emberek...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...