Hogyan lehet megelőzni a gyomorinfluenzát?

Hogyan lehet megelőzni a gyomorinfluenzát?

Hogyan lehet megelőzni a gyomorinfluenzát?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.11.01.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A gyomorinfluenza, más néven norovírus fertőzés egy fertőző betegség, amely életkortól függetlenül bármikor jelentkezhet. A fertőző betegség gyakran olyan területeken üti fel a fejét, ahol az emberek hosszú ideig szoros kapcsolatban vannak egymással, például tengerjáró hajókon vagy börtönökben.

Mivel a norovírusnak sokféle típusa létezik, élete során valaki többször is megfertőződhet a vírussal. Nehéz lehet teljesen megakadályozni ezt a nagyon fertőző betegséget, de mutatjuk, mit tehet a megelőzés érdekében.

Milyen tüneteket okoz?

A norovírus vagy gyomorinfluenza nem kapcsolódik a szezonális influenza vírusához. Tünetei főként gyomor-bélrendszeri jellegűek (az emésztőrendszerrel kapcsolatosak), és a következők:

  • Hasmenés
  • Hányinger és hányás
  • Gyomorfájás, hasi görcsök
  • Láz
  • Fejfájás

A tünetek azért jelentkeznek, mert a vírus gyomor-bélrendszeri gyulladást okoz. Bizonyos esetekben súlyos hasmenést és hányást, illetve kiszáradást okozhat.

A tünetek röviddel a megfertőződés után jelentkeznek, általában 12-48 órán belül. Bárkit érinthet, de azok, akik gyermekekkel foglalkoznak, vagy akik fertőzöttek közelében vannak, nagyobb valószínűséggel kapják el a vírust. Az idősek, a krónikus betegségben szenvedők vagy a legyengült immunrendszerű emberek súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak, mint mások.

Fertőző?

A norovírus nagyon fertőző. A gyomorinfluenzát a fertőzött széklet vagy hányás részecskéinek szervezetbe jutása okozza. Még a fertőzött anyag apró foltja is továbbadhatja a betegséget. Az emberek általában szennyezett élelmiszeren vagy vízen keresztül kerülnek kapcsolatba a fertőzött részecskékkel. Ezt fekális-orális terjedési útvonalnak nevezik.

Ez azért fordulhat elő, mert:

  • Főzés vagy ételkészítés előtt elmarad a megfelelő kézmosás.
  • Az élelmiszer-előkészítési területek fertőzött részecskékkel szennyezettek.
  • Az élelmiszert szennyezett vízzel termesztik vagy mossák.
  • Szorosan érintkezik fertőzött személlyel, és közösen használják a csészéket, edényeket.

Hogyan lehet megelőzni a gyomorinfluenzát?

Mivel a gyomorinfluenza nagyon fertőző, nehéz lehet megelőzni. De néhány tipp segíthet elkerülni a fertőzést.

Alaposan mosson kezet

Akár ételt készít, akár eszik, elengedhetetlen, hogy alaposan mosson kezet, különösen, ha éppen előtte ment ki a mosdóba.

Kerülje a kapcsolatot azokkal, akik betegek

Legyen óvatos, ha megosztja az ételt és az edényeket valakivel, aki norovírusban szenved. Az ágyneműt gyakran cserélje. Otthon használjon kesztyűt, hogy ne érintkezzen közvetlenül a tárgyakkal, mint például a távirányító.

Tartsa be az élelmiszerbiztonságot

Az ételek biztonságos elkészítése segíthet megelőzni a gyomorinfluenza előfordulását. Ez azt jelenti, hogy főzés és étel elkészítése előtt mosson kezet, és fogyasztás előtt mindig mossa meg a friss termékeket. Ha úgy gondolja, hogy szennyezett élelmiszer van a hűtőszekrényben, dobja ki. Mindig tisztítsa meg és fertőtlenítse azokat a felületeket, ahol ételt készít.

Mennyi ideig tart a gyomorinfluenza?

Attól függően, hogy melyik norovírussal fertőződött meg, tünetei 1-10 napig tarthatnak. A legtöbb ember általában egy-három napon belül jobban érzi magát. Akkor tart a leginkább fertőző fázisban, ha épp tünetei vannak. Tehát, ha hányt és hasmenése van, gondosan ügyeljen a személyes higiéniára, illetve ne menjen közösségbe. Közvetlenül a tünetek enyhülése után is fertőző lehet – akár két hétig is. De a fertőzőképesség a norovírus típusától függően változhat.

Hogyan kezelhető a gyomorinfluenza?

Egyetlen gyógyszer sem képes gyorsan meggyógyítani a gyomorinfluenzát. Általában a kezelés magában foglalja a pihenést és az elvesztett folyadék pótlását. Kerülje a koffeines italokat. Sportitalok használhatók, mert egyensúlyt biztosíthatnak a hasmenés és hányás következtében elveszett ásványi anyagok és tápanyagok között. Fontos kiemelni, hogy az antibiotikumok nem hatnak a norovírus ellen.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha tünetei súlyosbodnak vagy nem múlnak el, ideje orvoshoz fordulni. Ha kiszáradást tapasztal, és nem tudja megtartani a folyadékot (súlyos hányás, hasmenés miatt), akkor szintén orvoshoz kell fordulnia.

A kiszáradásra különösen fontos odafigyelni az idősebb felnőtteknél, a legyengült immunrendszerű embereknél és a kisgyermekeknél. A kiszáradás jelei a csecsemőknél és a kisgyermekeknél az, hogy nem könnyeznek sírás közben, kevesebb pelenkacsere történik, illetve kedvtelenek.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.11.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit kell tudni a skarlátról?
A skarlát az A-csoportú streptococcus által okozott fertőzés, ugyanaz a baktérium okozza, amely a torokgyulladásért felelős. Milyen tüneteket okoz és hogyan előzhető meg?
Influenza - tippek a gyorsabb gyógyuláshoz
Az influenza gyors leküzdésének legjobb módja a pihenés és a hidratáltság. Van azonban néhány további tanács, amely szintén segítségére lehet. Ha azonban pár nap alatt nem javulnak a tünetek, érdemes...
6 tipp, hogyan tartsa tisztán otthonát télen
A téli időszak több beltéri tevékenységgel és a szárazabb levegővel járhat. Hogyan tartsa távol a baktériumokat ebben az időszakban? Tippjeink segíthetnek.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...