Miért okozhat szorongást a sült krumpli fogyasztás?

Miért okozhat szorongást a sült krumpli fogyasztás?

Miért okozhat szorongást a sült krumpli fogyasztás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.27.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Mennyiben befolyásolhatja a hangulatunkat az étkezés? Kialakulhat-e szorongás, depresszió egy rosszul választott étel hatására? Miért érdemes figyelnünk a mentális betegségek kialakulásának megelőzésére?

Az amerikai PNAS hátfőn megjelent tanulmánya szerint azoknál az embereknél, akik gyakran fogyasztanak olajban sült ételeket (pl. sült burgonyát, rántott hús) nagyobb eséllyel alakul ki szorongás vagy depresszió, mint azoknál, akik ezeket nem eszik. A kutatás eredmények azt mutatják, hogy számokban is mérhető ez a kockázat, hiszen a szorongás kialakulását 12 százalékkal, míg a depresszió megjelenését 7 százalékkal növelik az olajban sült ételek fogyasztása. A kutatás több mint 140000 ember 11 év alatt feljegyzett adatait vizsgálta, amiben megállapították, hogy leginkább a fiatalokat és férfiakat érintette ez a probléma.  

Miért okozhat szorongást és depressziót a sült krumpli fogyasztás?

A tanulmány szerzői szerint az egyik ok az lehet, hogy az olajban sült ételekben a magas hőmérséklet hatására egy akrilamid nevű vegyi anyag keletkezik, ami összefüggésbe hozható a szorongásos és depressziós tünetek kialakulásával. Bár a tanulmány nem igazolta, egy kívülálló szakértő szerint ez az kapcsolódás oda-vissza működik, ugyanis a szorongással és depresszióval küzdő páciensek jobban is szeretik ezeket az ételeket, ugyanis megnyugtatják őket.  

Milyen ételek tartalmazhatnak még akrilamidot?

A tanulmány felhívhatja a figyelmet arra, hogy az akrilamid tartalmú ételek nagyobb mennyiségű fogyasztása növelheti a szorongás és a depresszió kialakulásának kockázatát - mondta David Katz, prevenciós és életmód tanácsadó szakértő.

Az alábbi termékekben fordulhat még elő akrilamid:

  • sült burgonya,
  • egyéb olajban sült ételek,
  • burgonyaszirom,
  • chips,
  • kekszek,
  • gabonapelyhek,
  • finom pékáru (pl. aprósütemény, édes keksz)
  • kávé.

Miért fontos megelőzni a szorongásos tünetek és a depresszió kialakulását?

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerint a mentális betegségek közül a leggyakoribbak a szorongásos zavarok, hiszen a felnőttek 30 százalékánál alakulnak ki ezek a tünetek az életük egy szakaszában. A klinikai problémák túlmutatnak az egyszerű idegességen vagy felgyülemlett feszültségen, hiszen ezek olyan túlzott mértékű állapotok, amelyek megzavarhatják a normál életvitelt. A depresszió szintén túlmutat az egyszerű szomorúságon, ugyanis ez az állapot erősen befolyásolja azt, hogyan érezzük magunkat, meghatározza a gondolkodásunkat, cselekedeteinket, de akár elveszthetjük az érdeklődésünket az egykor szeretett dolgok iránt, ezzel alapjaiban változtathatja meg az életünket. A klinikai értelemben vett depresszió hosszú távon érzelmi és fizikai problémákhoz vezethet, ezért nagyon fontos annak felismerése és megfelelő kezelése.

Írta: S.J. újságíró, Forrás: Eating Fried Food Linked to Depression, Anxiety: Study (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Férfi depresszió – Milyen jelei vannak?
A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a nők nagyobb arányban szenvednek depresszióban, mint a férfiak. Ennek oka lehet a társadalmi és biológiai tényezők keveredése...
Miért érzem magam szomorúnak karácsonykor?
A karácsony az ünnepi vidámság ideje, de valakinél éppen az ellenkezője valósul meg. A rövid távú lelki szorongást okozó karácsonyi depresszió sok embert megvisel az ünnepek alatt. Az ünnepi időszak...
A szülés utáni depresszió
A szülés utáni depresszió a major depressziós rendellenesség, más néven klinikai depresszió egyik altípusa, amely a szülés utáni időszakban jelentkezik, 9 nő közül csaknem egyet érint.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...