Miért előnyös a mediterrán diéta?
Miért előnyös a mediterrán diéta?
Több mint diéta
A világon az egyik legelterjedtebb étrend a mediterrán térségekben élők étkezési szokásait veszi alapul, élelmi rostban magas, telített zsiradékokban alacsony összetevői miatt pedig követése nem csak a szív- és érrendszeri betegséggel, vagy diabétesszel élők, hanem tulajdonképpen bárki számára ajánlott, hiszen az említett betegségek megelőzésben is segíthet.
Miért előnyös a mediterrán diéta?
A mediterrán diéta elsősorban növényi alapú ételek, tehát gabonafélék, növények, zöldségek és gyümölcsök, valamint fehérjeforrásként szárnyas húsok, halak, és tejtermékek napi szintű fogyasztását javasolja, de alapvető eleme az olívaolaj is. Az élelmi rostok vércukorszint optimalizáló hatásának köszönhetően a mediterrán étrend követésével a vércukorszint monitorozására használt HbA1c érték, és a vér inzulinszintje is normalizálható. Sőt, a WHO által ajánlott napi 30g rostbevitel, és az Amerikai Diabétesz Szövetség legfrissebb ajánlásában megfogalmazott irányelv: a telített zsírsavak 7% alá való csökkentése, és a transzzsírsavak bevitelének minimalizálása is elérhető. A diéta előnye továbbá, hogy a benne javasolt omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, ezáltal az étrend a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatának csökkentéséhez is hozzájárul. A diéta megkezdése előtt mindenképp fontos dietetikus szakemberrel való konzultáció, hiszen egy teljesen eltérő étkezési minta után nehéz lehet az átállás.
Nem mindig elegendő a diéta
Előfordulhat, hogy a mediterrán, vagy más diéta követése, az életmódváltás kevésnek bizonyulnak a diabétesz megelőzéséhez és terápiás kezelés szükséges a megfelelő vércukorszint elérése érdekében, ezért fontos, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek esetén is konzultáljon kezelőorvosával, hiszen a betegség korai felismerésével és a megfelelő kezelési mód meghatározásával a maradandó egészségkárosodás esélye nagymértékben csökkenthető.