Mit igyon a 2-es típusú cukorbeteg?

Mit igyon a 2-es típusú cukorbeteg?

Mit igyon a 2-es típusú cukorbeteg?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.22.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ihat-e cukrozott üdítőt a diabéteszben szenvedő beteg? Van-e jelentősége az italfogyasztásnak az egészségét tekintve? A szerdán megjelent kutatásból választ kaphatunk a kérdéseinkre.

Közel 15 500 fő vett részt abban az amerikai kutatásban, ahol a 2-es típusú cukorbetegek italfogyasztási szokásait vizsgálták.  A tanulmány szerint azoknál a diabéteszben szenvedő betegeknél, akik a legtöbb cukros italt fogyasztották, 25 százalékkal nőtt meg a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, és 20 százalékkal volt nagyobb esélye a – bármilyen okból kialakuló – halálozásnak, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztottak cukros üdítőkből.

Mit igyunk?

A cukrozott üdítőitalok fogyasztása tehát növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatát a 2-es típusú cukorbetegeknél. A szerdán megjelent kutatásban azt is feltárták, hogy jelentősen csökkenthető a halálozási arány, ha a cukros üdítőkről áttérünk a kávé, a tea, a sima víz vagy az alacsony zsírtartalmú tej ivására, de kiemelték azt is, hogy az előzőek fogyasztása általánosságban (nem csak cukorbetegeknél) is csökkentheti a halálozást.

„Ezek az eredmények azért kiemelten fontosak, mert további bizonyítékot szolgáltatnak arra nézve, hogy mennyire fontos a cukorbetegeknél az italválasztás – összegezte Le Ma, a Harvard T.H. Táplálkozástudományi Tanszék vezetője.

Kerüljük a cukrozott italok fogyasztását!

Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem Klinikai Orvostudományi Iskolájának vezető munkatársa azonban arra figyelmeztet, hogy a nagyszabású tanulmány ellenére az eredmények nem tekinthetők egyértelmű ok-okozati összefüggésnek. „Bár vannak még nyitott kérdések a témában, mégis meggyőzőek a kutatási adatok, ezért a cukorral édesített üdítők kerülése nagymértékben befolyásolhatja az egészségi állapotunkat. Célszerű tehát olyan italokat fogyasztani, amelyek pozitív hatással vannak az egészségünkre (pl. a kávé, a tea, a sima víz) – fejtette ki.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: What Are the Healthiest Drinks for People With Type 2 Diabetes? (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Tévhitek az inzulinterápiáról
Számos mítosz övezi a cukorbetegségben szenvedők inzulinterápiás kezelését. Melyek a leggyakoribb tévhitek? Hogyan használható az inzulin biztonságosan?
Mik az inzulinterápia mellékhatásai?
Az inzulin létfontosságú hormon, amely szabályozza a sejtek és szövetek energiafelvételét, valamint a zsírok és fehérjék lebontását. Milyen mellékhatásai lehetnek, ha szükséges a pótlása?
Vércukormérés: miért, mikor és hogyan?
Amennyiben cukorbetegséggel él, a vércukorszint-vizsgálat a betegség kezelésének fontos része. De mikor kell ellenőrizni a vércukorszintet és hogyan kell használni a vércukormérőt, illetve mi az a...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...