Ördögi kör: túlsúly és alvászavar

Ördögi kör: túlsúly és alvászavar

Ördögi kör: túlsúly és alvászavar

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.05.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Vannak dolgok, melyekre nem is gondolunk, vagy legalábbis hajlamosak vagyunk szőnyeg alá seperni a problémát. Ami nem szerencsés, hiszen az egészségünkről van szó, ráadásul minden mindennel összefügg. Gondolnánk például, hogy a túlsúly és az alvászavar is szoros kölcsönhatásban van egymással?

A pihentető alvás érdekében több hasznos tanácsot is érdemes megfontolni:

  • szellőztessük ki a hálószobát alaposan,
  • válasszunk jól szellőző, kényelmes hálóruhát,
  • lehetőség szerint ne nézzünk képernyőt az elalvás előtti percekben.
  • És az egyik legfontosabb, hogy semmiképp se terheljük meg szervezetünket az esti órákban, vagy a lefekvés előtt legalább 2-3 órával.
  • Fogyasszunk inkább egészséges, könnyű étkeket, kerüljük a zsírt, a cukrot, és legyünk óvatosak a koffeinnel, alkohollal is.

De igazából, ha ezeket a tanácsokat máskor sem tartjuk be, és szervezetünkben túlsúly alakul ki, akkor már önmagában ez is alvászavarokhoz vezethet.

Miként függ össze az alvási apnoé a túlsúllyal?

A leggyakoribb alvászavar az alvási apnoé, amelynél oxigénhiányos állapot alakul ki, mivel alvás közben nem kapunk levegőt.Túlsúly esetén megváltozik az anyagcsere, ez pedig hosszú távon olyan betegségek kialakulásához vezet, mint az inzulinrezisztencia vagy a kettes típusú cukorbetegség” – mondja Dr. Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, a SomnoCenter Alvászavar Központ szakértője. – „A szervezetbe bevitt szénhidrátok hasznosulása is megváltozik, nagyobb mennyiségben zsír keletkezik belőlük, amely folyamatosan lerakódik a szervezetben. Kialakul a túlsúly, idővel az obezitás, s a lerakódó zsírszövet már közvetve az alvásra, az alvási apnoé kialakulására is hatással lesz.”

Hogy történik mindez?

A hasi zsír súlyától hamarabb felnyomódik a rekeszizom a mellkasi űrbe és ez még inkább nehezíti a légzést. A nyaki zsír pedig szűkíti az elzáródásra hajlamos garat keresztmetszetét, így az még könnyebben elzáródik. Ez tehát egy ördögi kör: a túlsúly elősegíti az apnoé kialakulását, az alvási apnoé pedig negatívan befolyásolja az anyagcserét, hiszen az érintett személy alvása nem lesz pihentető, a fáradtságot pedig napközben plusz bevitt szénhidrátokkal fogja másnap kompenzálni. Emiatt túlsúly alakul ki, illetve a már amúgy is túlsúlyos beteg nem fog tudni lefogyni.

Honnan tudhatjuk, hogy túlsúlyosak vagyunk?

Egy egyszerű kalkulátor magasságunk és testsúlyunk alapján azonnal megmutatja, hogy túlsúlyosak vagyunk-e, fennáll-e esetünkben az elhízás. A SomnoCenter honlapján található BMI kalkulátor segítségével azonnal meggyőződhetünk róla, hogy melyik kategóriába tartozunk. Súlyos elhízás esetén úgy a táplálkozási és anyagcserebetegséget, mind az alvászavart komolyan kell venni és érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. Az egészséges étkezés és a több mozgás mindenképpen fontos lesz a változáshoz, de ha már hosszabb idő óta állnak fenn a problémák, alvásvizsgálattal és ha szükséges, légzésterápiával segíthetik a szakorvosok a mielőbbi javulást.

Forrás: SomnoCenter

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.02.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi a 4-7-8 légzéstechnika?
A 4-7-8 légzéstechnika segíthet abban, hogy megfelelően tudja kontrollálni légzését. Ez magában foglalja a belégzést 4 másodpercig, a lélegzet visszatartását 7 másodpercig, és a kilégzést 8...
Az alvásparalízis
Az évszázadok során az alvási bénulás tüneteit sokféleképpen leírták, és gyakran egy "gonosz" jelenlétnek tulajdonították. A történelem során szinte minden kultúrában voltak történetek lidérces...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?