Mi történik a szervezetünkkel alvás során?

Mi történik a szervezetünkkel alvás során?

Mi történik a szervezetünkkel alvás során?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.04.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Egy hosszúra nyúlt nap után már nagyon várjuk, mégsem mindig teszünk meg mindent érte. Mire is gondolunk? A válasz az alvás, ráadásul a pihentető alvás, az a nyugalmi állapot, amelyre minden szervezetnek szüksége van.
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

Az alvás éppen olyan fontos számunkra, mint a víz, vagy a levegő, nem nélkülözhető, legfeljebb átmenetileg. Ha egyáltalán nem alszik valaki egy hosszabb ideig, még az is lehet, hogy nem éli túl. A leghosszabb alvás nélkül töltött időszak, amelyről tudomásunk van, 11 nap, de az is tény, hogy már néhány napos alváshiány után hallucináció léphet fel, az agy szép lassan felmondja a szolgálatot.

„Semmiképp se hagyjuk tehát, hogy eljussunk oda, hogy tartós legyen az alvászavarunk” – mondja Dr.Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, a SomnoCenter Budapest Alvászavar Központ szakmai vezetője, akit 20 éve ejtett rabul az alvás medicina. – „Ez egy nagyon komplex orvosi folyamat, amely több szakterület együtt gondolkodását igényli. És nagyszerű hír, hogy tudunk segíteni, különféle alváspanaszok esetében is megtaláljuk a megoldást.”

Mi is történik alvás során?

Az alvás során testünk ellazul, nyugalmi állapotba parancsolja, ha úgy tetszik, lekapcsolja a testünket,  és közben intenzív munkát végez: csökken a testhőmérséklet, lassul a légzésszám. Nem véletlen, hogy a szakemberek tanácsa értelmében alvás előtt közvetlenül nem ajánlott edzeni, mert zavarhatja a pihenésünket.

Alvás közben az agyunk hormonokat termel és eltávolítja az agyból a salakanyagokat, amelyek a nappali működés során keletkeznek. A modernkori demencia-kutatás is utal rá, hogy aki keveset alszik, könnyebben butulhat el, hiszen a szervezet megfelelő pihenőidő hiányában nem tudja eltávolítani a méreganyagokat.

„Máshogy alszik egy gyerek, egy kamasz, másképp alszanak a felnőttek, és másképp a nők és a férfiak” – mondja Terray doktor. –„Sok tanácsot lehet adni az alvással kapcsolatban.”

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.03.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi a 4-7-8 légzéstechnika?
A 4-7-8 légzéstechnika segíthet abban, hogy megfelelően tudja kontrollálni légzését. Ez magában foglalja a belégzést 4 másodpercig, a lélegzet visszatartását 7 másodpercig, és a kilégzést 8...
Az alvásparalízis
Az évszázadok során az alvási bénulás tüneteit sokféleképpen leírták, és gyakran egy "gonosz" jelenlétnek tulajdonították. A történelem során szinte minden kultúrában voltak történetek lidérces...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?