Mi történik a szervezetünkkel alvás során?

Mi történik a szervezetünkkel alvás során?

Mi történik a szervezetünkkel alvás során?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.04.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Egy hosszúra nyúlt nap után már nagyon várjuk, mégsem mindig teszünk meg mindent érte. Mire is gondolunk? A válasz az alvás, ráadásul a pihentető alvás, az a nyugalmi állapot, amelyre minden szervezetnek szüksége van.
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

Az alvás éppen olyan fontos számunkra, mint a víz, vagy a levegő, nem nélkülözhető, legfeljebb átmenetileg. Ha egyáltalán nem alszik valaki egy hosszabb ideig, még az is lehet, hogy nem éli túl. A leghosszabb alvás nélkül töltött időszak, amelyről tudomásunk van, 11 nap, de az is tény, hogy már néhány napos alváshiány után hallucináció léphet fel, az agy szép lassan felmondja a szolgálatot.

„Semmiképp se hagyjuk tehát, hogy eljussunk oda, hogy tartós legyen az alvászavarunk” – mondja Dr.Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, a SomnoCenter Budapest Alvászavar Központ szakmai vezetője, akit 20 éve ejtett rabul az alvás medicina. – „Ez egy nagyon komplex orvosi folyamat, amely több szakterület együtt gondolkodását igényli. És nagyszerű hír, hogy tudunk segíteni, különféle alváspanaszok esetében is megtaláljuk a megoldást.”

Mi is történik alvás során?

Az alvás során testünk ellazul, nyugalmi állapotba parancsolja, ha úgy tetszik, lekapcsolja a testünket,  és közben intenzív munkát végez: csökken a testhőmérséklet, lassul a légzésszám. Nem véletlen, hogy a szakemberek tanácsa értelmében alvás előtt közvetlenül nem ajánlott edzeni, mert zavarhatja a pihenésünket.

Alvás közben az agyunk hormonokat termel és eltávolítja az agyból a salakanyagokat, amelyek a nappali működés során keletkeznek. A modernkori demencia-kutatás is utal rá, hogy aki keveset alszik, könnyebben butulhat el, hiszen a szervezet megfelelő pihenőidő hiányában nem tudja eltávolítani a méreganyagokat.

„Máshogy alszik egy gyerek, egy kamasz, másképp alszanak a felnőttek, és másképp a nők és a férfiak” – mondja Terray doktor. –„Sok tanácsot lehet adni az alvással kapcsolatban.”

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.03.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat ránk a pihentető alvás?
„Csak azért, mert az alvás természetes viselkedés, még nem jelenti azt, hogy az alvást magától értetődőnek kell tekinteni" – ezzel a mottóval ajánlja figyelmünkbe az idei eseményeket Fang Han, MD, a...
Mit együnk, hogy jól aludjunk?
Az alváshiány népegészségügyi probléma, mert nagy populációt érint, és szoros összefüggést mutat bizonyos krónikus megbetegedésekkel (pl. cukorbetegség), továbbá fokozza a túlsúly kialakulásának a...
Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?
Mit tegyünk, ha alvászavarunk van? Mire figyeljünk, min változtassunk? Dr.Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, megosztja velünk az alvással kapcsolatos tanácsait.
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...