Miért fontos az elegendő alvás?

Miért fontos az elegendő alvás?

Miért fontos az elegendő alvás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.29.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Alvásunk minőségéért kevésbé az óraátállítás felelős, inkább mi magunk. 1-2 nap alatt helyreáll a rend, utána pedig nincs más dolgunk, mint vigyázni rá. Mennyire terheli meg a szervezetünket az óraállítás? Mennyit aludjunk? Miért fontos az elegendő alvás? Dr. Szakács Zoltán neurológus főorvos, szomnológus válaszol ezekre a kérdésekre.

Mennyire terheli meg a szervezetünket az óraállítás?

Az óraátállítás semmiképpen sem számít akkora gondnak, amellyel az ember szervezete ne tudna megküzdeni. Idén, a hosszú hétvége miatt ráadásul még könnyebben tudunk majd regenerálódni.

Mennyit aludjunk?

Átlagos alvásszükségletünk 7 és fél óra. A tél tökéletes lehetőség arra, hogy ezt megpróbáljuk betartani. Törekedjünk arra, hogy ha van rá mód, akkor még éjfél előtt ágyba kerüljünk, esetleg most a téli időszámítás miatt egy órával korábban. A kinti sötét úgyis hamarabb hazazavar bennünket, így kényelmes, nyugodt estét teremthetünk, és módunk lehet elegendő alvásra.

Miért fontos az elegendő alvás?

Mivel immunrendszerünk ősztől tavaszig amúgy is nagyobb veszélynek van kitéve a körülöttünk lopakodó vírusok és fertőzések miatt, különösen fontos, hogy ne borítsuk fel nagyon a cirkadián ritmusunkat, amely az ébrenlét és az alvás váltakozását és az alvás természetes fázisait szabályozza, a fény és sötétség váltakozásának megfelelően. Nem gond, ha néha tovább maradunk fenn, hiszen a szervezetünk akcióba lép majd: másnap még nagyobb lesz a késztetés, hogy kialudjuk magunkat. Arra viszont ügyeljünk, hogy semmiképp se legyen ebből rendszer, mivel akkor már könnyen kialakulhatnak alvászavarok is, amikor is nappal állandó fáradtságot érezhetünk, éjjel pedig bármennyire szeretnénk, nem tudunk elég mélyen aludni.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.10.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat ránk a pihentető alvás?
„Csak azért, mert az alvás természetes viselkedés, még nem jelenti azt, hogy az alvást magától értetődőnek kell tekinteni" – ezzel a mottóval ajánlja figyelmünkbe az idei eseményeket Fang Han, MD, a...
Mit együnk, hogy jól aludjunk?
Az alváshiány népegészségügyi probléma, mert nagy populációt érint, és szoros összefüggést mutat bizonyos krónikus megbetegedésekkel (pl. cukorbetegség), továbbá fokozza a túlsúly kialakulásának a...
Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?
Mit tegyünk, ha alvászavarunk van? Mire figyeljünk, min változtassunk? Dr.Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, megosztja velünk az alvással kapcsolatos tanácsait.
Mi történik a szervezetünkkel alvás során?
Egy hosszúra nyúlt nap után már nagyon várjuk, mégsem mindig teszünk meg mindent érte. Mire is gondolunk? A válasz az alvás, ráadásul a pihentető alvás, az a nyugalmi állapot, amelyre minden...