Miért fontos a megfelelő melatonin termelődés?

Miért fontos a megfelelő melatonin termelődés?

Miért fontos a megfelelő melatonin termelődés?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.22.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A melatonin nem más, mint testünknek az a vegyülete, amely az alvás-ébrenlétet szabályozza, s amelynek termelődése életkorunk előrehaladtával, vagy egyéb életkori behatásokra csökkenhet a szervezetünkben. Miért fontos és mit tehetünk a megfelelő meltonin termelődésért?

Miért fontos a megfelelő melatonin termelődés?

 „Este, sötétedés után, általában 9 óra körül elindul a szervezetünkben a melatonin termelődés, s ahogy ez a hormonszint emelkedik, álmosak leszünk. A melatoninszint aztán egész éjjel magas marad, 2 és 4 óra között éri el a csúcsot, majd lassan csökkeni kezd. Ébredéskor a retinánk fényt érzékel, ezt az információt továbbítja a tobozmirigynek, amely csökkenteni kezdi a melatonintermelést, ekkor indul el a nappali időszámítás a szervezetben, vérnyomásunk emelkedik és átveszik a munkát a serkentő hatású hormonok. A hormonok termelődését az emberi szervezetben az úgynevezett cirkadián ritmus szabályozza, ez a szervezetünk 24 óránként ismétlődő ciklusa, vagy más néven belső biológiai óra.” - mondja Dr. Szakács Zoltán, neurológus, szomnológus, a SomnoCenter, az Alvászavar Központ szakértője.

Mi befolyásolhatja a melatonin termelést?

A nappalhoz és éjszakához igazodó melatonintermelődés nagyjából három hónapos korban kezdődik el, és a kamaszkorig jóval több melatonint termel a gyermekek szervezete, mint a felnőtteké. A melatonintermelődés húsz éves kor után jelentősen lelassul, 40 éves kor után pedig csökkenni kezd, időskorra pedig csaknem teljesen megszűnik. A szakemberek szerint ez lehet az idősebbekre jellemző alvászavarok egyik kiváltó oka.

Nemcsak a cirkadián ritmust szabályozza

A melatonin nemcsak az alvásban és az ébredésben játszik szerepet, hanem rendkívül erős antioxidánsként védi a szervezetünket a káros szabadgyökök ellen, és az immunrendszerünk megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen. A melatonin jelenléte egyértelműen hatással van a kognitív funkciókra, gátolja az agysejtek pusztulását, javítja a kognitív képességeket, Alzheimer-kór és demencia esetén is segíthet.

Mi okozhat még alvászavart?

Az alvászavarok hátterében gyakran a megváltozott életmód, viselkedés is komoly szerepet játszhat. Sötétedés után még sokáig ébren vagyunk, mesterséges fényekkel vesszük magunkat körbe, nem is szólva a számítógép, TV, mobiltelefon használatáról, mely a retinánkon keresztül szintén összezavarja a melatonin termelődést. A túlzott cukor- és alkoholfogyasztás pedig szintén negatívan befolyásolhatja azt.

Az alvás-egyensúly felborulhat időeltolódás, jet-lag esetén, váltott műszakban dolgozóknál, és számos betegség esetén is, így a cukorbetegség, a daganatos betegségek, emésztési, szív- és érrendszeri problémák esetén is lehet probléma a melatonintermeléssel, így sor kerülhet arra, hogy pótlásra legyen szükségünk

Mit tehetünk alvászavar esetén?

Elsődleges cél természetesen visszatalálni a természetes cirkadián ritmusunkhoz, ha lehet, csökkenteni a képernyőidőt, sötétedéskor lefeküdni és napfelkeltekor ébredni, de ha élethelyzetünk, munkánk, vagy saját személyes bioritmusunk miatt erre nincs mód, tabletta, spray vagy cseppek formájában megkísérelhetjük a melatonin-pótlást. A SomnoCenter szakértője ugyanakkor azt javasolja, hogy ezt mindenképpen csak szakmai tanácsadás után tegyük, konzultáljunk szakértővel, hogy nekünk személy szerint van-e szükségünk melatoninpótlásra.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.12.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat ránk a pihentető alvás?
„Csak azért, mert az alvás természetes viselkedés, még nem jelenti azt, hogy az alvást magától értetődőnek kell tekinteni" – ezzel a mottóval ajánlja figyelmünkbe az idei eseményeket Fang Han, MD, a...
Mit együnk, hogy jól aludjunk?
Az alváshiány népegészségügyi probléma, mert nagy populációt érint, és szoros összefüggést mutat bizonyos krónikus megbetegedésekkel (pl. cukorbetegség), továbbá fokozza a túlsúly kialakulásának a...
Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?
Mit tegyünk, ha alvászavarunk van? Mire figyeljünk, min változtassunk? Dr.Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, megosztja velünk az alvással kapcsolatos tanácsait.
Mi történik a szervezetünkkel alvás során?
Egy hosszúra nyúlt nap után már nagyon várjuk, mégsem mindig teszünk meg mindent érte. Mire is gondolunk? A válasz az alvás, ráadásul a pihentető alvás, az a nyugalmi állapot, amelyre minden...