Miért annyira fontos a pihentető alvás?

Miért annyira fontos a pihentető alvás?

Miért annyira fontos a pihentető alvás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.08.
Szerző: Arterego egészséges életmód
A szakemberek és kutatók gyakran tapasztalják, hogy az emberek nem mindig tartják elég fontosnak egészségük és személyes jóllétük szempontjából a kielégítő alvást, így sokszor ez az, amit hajlamosak elhanyagolni. Miért annyira fontos a pihentető alvás?

A tartós kialvatlanság csökkenti a koncentrációs képességünket, rontja a mentális állapotunkat. Hosszabb távon pedig komoly vérnyomás- és keringési problémákat is okozhat, ezért mindenképp érdemes felmérnünk, hogy az esetlegesen tapasztalt alvási sajátosságainkat csupán átmeneti alváspanasz, vagy tartós alvászavar okozza, mely már mindenképpen további kivizsgálást és terápiát igényel.

Poszt-Covid tünet is lehet az alvászavar

A cirkadián ritmus felborulása sajnos napjainkban aktuálisabb, mint valaha, a COVID19 egyik kellemetlen utóhatása is lehet a késleltetett alvásfázis-szindróma. Ha tehát rosszul alszunk, akkor először is tegyünk meg mindent azért, hogy a megfelelő körülményeket biztosítsuk:

  • igyekezzünk mindig azonos időpontban nyugovóra térni,
  • biztosítsuk a hálószobában a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat,
  • és elalvás előtt néhány órával már ne fogyasszunk nehéz ételeket, koffeintartalmú italokat, ne együnk édességet.
  • Ha tehetjük, elalvás előtt 3-4 órával legyen az utolsó étkezésünk.

Ha így is álmatlanul forgolódunk, akkor pedig ne féljünk segítséget kérni, a tartós álmosság rányomja a bélyegét a mindennapjainkra, örökös fáradtságérzéshez és kiégéshez vezethet.  

Az alvásprobléma akár a jogosítványunkat is érintheti

Mindezzel a ténnyel azért is érdemes tisztában lennünk, mert a gyakran előforduló volánnál történő elalvásos balesetek miatt szigorították a jogosítvány megszerzésének és hosszabbításának feltételeit is, tehát ha nem részesülünk a pihentető alvásban, annak bizony sok kellemetlen következménye is lehet.

Ha szükséges, kérjünk segítséget!

Az egészségünk megőrzése és a minőségi élet érdekében, menjünk alvásvizsgálatra, és ha szükséges, kezdjük meg a megfelelő terápiát, hogy mielőbb visszataláljuk a megfelelő állapothoz.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.02.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi a 4-7-8 légzéstechnika?
A 4-7-8 légzéstechnika segíthet abban, hogy megfelelően tudja kontrollálni légzését. Ez magában foglalja a belégzést 4 másodpercig, a lélegzet visszatartását 7 másodpercig, és a kilégzést 8...
Az alvásparalízis
Az évszázadok során az alvási bénulás tüneteit sokféleképpen leírták, és gyakran egy "gonosz" jelenlétnek tulajdonították. A történelem során szinte minden kultúrában voltak történetek lidérces...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?