Miért annyira fontos a pihentető alvás?

Miért annyira fontos a pihentető alvás?

Miért annyira fontos a pihentető alvás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.29.
Szerző: Arterego egészséges életmód
A szakemberek és kutatók gyakran tapasztalják, hogy az emberek nem mindig tartják elég fontosnak egészségük és személyes jóllétük szempontjából a kielégítő alvást, így sokszor ez az, amit hajlamosak elhanyagolni. Miért annyira fontos a pihentető alvás?

A tartós kialvatlanság csökkenti a koncentrációs képességünket, rontja a mentális állapotunkat. Hosszabb távon pedig komoly vérnyomás- és keringési problémákat is okozhat, ezért mindenképp érdemes felmérnünk, hogy az esetlegesen tapasztalt alvási sajátosságainkat csupán átmeneti alváspanasz, vagy tartós alvászavar okozza, mely már mindenképpen további kivizsgálást és terápiát igényel.

Poszt-Covid tünet is lehet az alvászavar

A cirkadián ritmus felborulása sajnos napjainkban aktuálisabb, mint valaha, a COVID19 egyik kellemetlen utóhatása is lehet a késleltetett alvásfázis-szindróma. Ha tehát rosszul alszunk, akkor először is tegyünk meg mindent azért, hogy a megfelelő körülményeket biztosítsuk:

  • igyekezzünk mindig azonos időpontban nyugovóra térni,
  • biztosítsuk a hálószobában a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat,
  • és elalvás előtt néhány órával már ne fogyasszunk nehéz ételeket, koffeintartalmú italokat, ne együnk édességet.
  • Ha tehetjük, elalvás előtt 3-4 órával legyen az utolsó étkezésünk.

Ha így is álmatlanul forgolódunk, akkor pedig ne féljünk segítséget kérni, a tartós álmosság rányomja a bélyegét a mindennapjainkra, örökös fáradtságérzéshez és kiégéshez vezethet.  

Az alvásprobléma akár a jogosítványunkat is érintheti

Mindezzel a ténnyel azért is érdemes tisztában lennünk, mert a gyakran előforduló volánnál történő elalvásos balesetek miatt szigorították a jogosítvány megszerzésének és hosszabbításának feltételeit is, tehát ha nem részesülünk a pihentető alvásban, annak bizony sok kellemetlen következménye is lehet.

Ha szükséges, kérjünk segítséget!

Az egészségünk megőrzése és a minőségi élet érdekében, menjünk alvásvizsgálatra, és ha szükséges, kezdjük meg a megfelelő terápiát, hogy mielőbb visszataláljuk a megfelelő állapothoz.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.09.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Hogyan függ össze a szemprobléma az alvászavarral?
Aludni jó. Gyakran mondogatjuk is, hogy az alvás az egyik legjobb dolog a világon. De igazából nem csupán, hogy az egyik legjobb dolog, hanem az életfontosságú funkcióink egyike is. Mert mi történne...
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...