Miért annyira fontos a pihentető alvás?

Miért annyira fontos a pihentető alvás?

Miért annyira fontos a pihentető alvás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.08.
Szerző: Arterego egészséges életmód
A szakemberek és kutatók gyakran tapasztalják, hogy az emberek nem mindig tartják elég fontosnak egészségük és személyes jóllétük szempontjából a kielégítő alvást, így sokszor ez az, amit hajlamosak elhanyagolni. Miért annyira fontos a pihentető alvás?

A tartós kialvatlanság csökkenti a koncentrációs képességünket, rontja a mentális állapotunkat. Hosszabb távon pedig komoly vérnyomás- és keringési problémákat is okozhat, ezért mindenképp érdemes felmérnünk, hogy az esetlegesen tapasztalt alvási sajátosságainkat csupán átmeneti alváspanasz, vagy tartós alvászavar okozza, mely már mindenképpen további kivizsgálást és terápiát igényel.

Poszt-Covid tünet is lehet az alvászavar

A cirkadián ritmus felborulása sajnos napjainkban aktuálisabb, mint valaha, a COVID19 egyik kellemetlen utóhatása is lehet a késleltetett alvásfázis-szindróma. Ha tehát rosszul alszunk, akkor először is tegyünk meg mindent azért, hogy a megfelelő körülményeket biztosítsuk:

  • igyekezzünk mindig azonos időpontban nyugovóra térni,
  • biztosítsuk a hálószobában a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat,
  • és elalvás előtt néhány órával már ne fogyasszunk nehéz ételeket, koffeintartalmú italokat, ne együnk édességet.
  • Ha tehetjük, elalvás előtt 3-4 órával legyen az utolsó étkezésünk.

Ha így is álmatlanul forgolódunk, akkor pedig ne féljünk segítséget kérni, a tartós álmosság rányomja a bélyegét a mindennapjainkra, örökös fáradtságérzéshez és kiégéshez vezethet.  

Az alvásprobléma akár a jogosítványunkat is érintheti

Mindezzel a ténnyel azért is érdemes tisztában lennünk, mert a gyakran előforduló volánnál történő elalvásos balesetek miatt szigorították a jogosítvány megszerzésének és hosszabbításának feltételeit is, tehát ha nem részesülünk a pihentető alvásban, annak bizony sok kellemetlen következménye is lehet.

Ha szükséges, kérjünk segítséget!

Az egészségünk megőrzése és a minőségi élet érdekében, menjünk alvásvizsgálatra, és ha szükséges, kezdjük meg a megfelelő terápiát, hogy mielőbb visszataláljuk a megfelelő állapothoz.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.02.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat ránk a pihentető alvás?
„Csak azért, mert az alvás természetes viselkedés, még nem jelenti azt, hogy az alvást magától értetődőnek kell tekinteni" – ezzel a mottóval ajánlja figyelmünkbe az idei eseményeket Fang Han, MD, a...
Mit együnk, hogy jól aludjunk?
Az alváshiány népegészségügyi probléma, mert nagy populációt érint, és szoros összefüggést mutat bizonyos krónikus megbetegedésekkel (pl. cukorbetegség), továbbá fokozza a túlsúly kialakulásának a...
Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?
Mit tegyünk, ha alvászavarunk van? Mire figyeljünk, min változtassunk? Dr.Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, megosztja velünk az alvással kapcsolatos tanácsait.
Mi történik a szervezetünkkel alvás során?
Egy hosszúra nyúlt nap után már nagyon várjuk, mégsem mindig teszünk meg mindent érte. Mire is gondolunk? A válasz az alvás, ráadásul a pihentető alvás, az a nyugalmi állapot, amelyre minden...