Pszichés problémákat is okozhat az alvászavar

Pszichés problémákat is okozhat az alvászavar

Pszichés problémákat is okozhat az alvászavar

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.14.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Van, hogy nem könnyűek a napok. Úgy érezzük, le vagyunk lassulva, valahogy minden nehezünkre esik. Nem tudunk koncentrálni, nem jutnak eszünkbe a legalapvetőbb dolgok sem. Ettől persze ingerültek, idegesek lehetünk, és a stressztől olyan feszültek, hogy nem tudunk kikapcsolni. Ennek hátterében tartós alvási nehézségek is állhatnak.

Milyen tünetek fordulhatnak még elő alvászavar mellett?

„Az alvásdiagnosztikai rendelésen megforduló betegek panaszai az alvásnehézség mellett gyakran kiegészülnek a reakció- és döntési idő lassulásának megélésével, az emlékezet, a figyelem és a koncentráció zavarának élményével” – mondja dr. Batta Barbara, pszichológus, a SomnoCenter Alvászavar Központ szakértője. - „Nehézségeket élhetünk át jövőbeni feladatok, célok megtervezésében, a problémamegoldó gondolkodásban, valamint a szándékvezérelt, rugalmas viselkedésben váratlan helyzetekben. Nehézkesnek lassúnak érezhetjük gondolkodásunkat és ez legalább akkora frusztrációt okoz a mindennapokban, mint maga az elégtelen alvás élménye.”

Miért érdemes mielőbb kezelni?

Ahogy a szakértő magyarázza, a problémák nem is állnak meg itt ennyinél, hanem bizony tovább fokozódnak. Az alvászavar odáig vezethet, hogy nem csupán nagyfokú kínlódást idéz elő, hanem a társas, munkahelyi, tanulmányi, iskolai, viselkedéses területek működésének károsodását is okozza. Ha pedig hosszú ideig nem történik pozitív változás, könnyen kísérheti az állapotot szorongás és depresszió is. Egyéb, életmódunkban megjelenő rizikófaktorok is befolyásolhatják, fokozhatják az alvászavart és a vele járó pszichés tüneteket: ilyen a túlsúly, a nikotin- és alkoholfüggőség, a mozgásszegény életmód.

Ördögi kör

„Nagyon könnyen kialakulhat egy ördögi kör az alvászavar, a pszichés problémák és a kognitív zavarok között” – folytatja dr. Batta Barbara. – „A megtapasztalt kognitív problémák sokszor azzal a félelemmel töltik el a személyt, hogy valamilyen neurológiai zavar, például kezdődő demencia állhat az átélt nehézségek hátterében. Számos olyan terület van a munka világában, amely ezekre a készségekre épít, így mind ezen funkciók működése, mind a személy saját élménye ezen készségek megfelelő működésével kapcsolatban, kiemelkedően fontos a jó életminőség megélése szempontjából.”

Isnerjük és kezeljük időben!

Az időben megkezdett pszichológiai kezelés hatására csökkenhet, majd akár teljesen meg is szűnhet az alvászavar, javulhat a hangulat, eltűnhetnek az alvászavar nyomán átélt pszichés nehézségek. Az alvászavarhoz kapcsolódó hangulati és kognitív problémák kezelése tehát ugyanolyan fontos tényező az alvási nehézségekből való gyógyulás komplex kezelésében, mint a lehetséges orvosi okok felismerése, kezelése vagy esetleges kizárása a pszichológiai kezelés megkezdése előtt.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.11.14.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen időszakokban nem érdemes aludni?
Kevesen tudják, hogy bizonyos napszakokban az alvás kimondottan káros is lehet, így ez a pár óra tiltólistás az alvásszakértők szerint. A Mindennapi Pszichológia Magazin alvással foglalkozó...
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...
Orbita MR vizsgálat
Milyen elváltozások diagnosztizálását segíti az orbita MR? Szükséges-e speciális előkészület a vizsgálat előtt? Mit érdemes még tudni az orbita MR-ről? Kérdések és válaszok a vizsgálatról.