Mire figyeljünk, ha pihentető alvásra vágyunk?

Mire figyeljünk, ha pihentető alvásra vágyunk?

Mire figyeljünk, ha pihentető alvásra vágyunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A pihentető alvás elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez, de vajon mit tehetünk azért, hogy ez teljesüljön? A SomnoCenter Alvászavar Központ összeszedte azokat az alapvetéseket, amelyek nélkül nincs pihentető alvás.

Nincsenek erre szabályok, hogy kinek mennyit kell aludnia, rég megdőlt a 8 óra alvás szabály, nincs igazolva a nagyanyáink által hangoztatott mondás, hogy az éjfél előtti alvás duplán számít. Nem vagyunk egyformák, mástól érzik jól magukat a bagoly és megint mástól a pacsirta-típusok, de az biztos, hogy a szervezetünknek meg kell adnunk, ami jár neki: minőségi, elegendő pihenést.

Mire figyeljünk, ha pihentető alvásra vágyunk?

  • Törekedjünk rá, hogy nagyjából mindig azonos időben térjünk nyugovóra.
  • Igyekezzünk a nap utolsó étkezését legalább 2-3 órával lefekvés előtt elfogyasztani.
  • Ne igyunk, együnk olyasmit, ami felpörgethet: kávé, bor, csokoládé, cukor, ugyancsak kerüljük a túl fűszeres, zsíros ételeket este.
  • A rendszeres mozgás legyen életünk része, de ezt ne a lefekvés előtti időszakra időzítsük, ha túlságosan felpörgetjük a szervezetünket, nem fogunk tudni elaludni.
  • Szellőztessük ki alaposan a hálószobát és szabályozzuk a hőmérsékletet: sem túl melegben, sem túl hidegben nem jó aludni - optimális alvási hőmérséklet 18-19 fok körül van.
  • Húzzunk tiszta ágyneműt, viseljünk kényelmes, természetes anyagból készült hálóruhát.
  • Limitáljuk este a kék fényt, azaz a képernyők előtt töltött időt, legyen szó akár tévéről, számítógépről, mobiltelefonról.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor már sokat tettünk azért, hogy jól aludjunk. Amennyiben a fenti tanácsok mégsem hoznak eredményt, érdemes orvoshoz fordulnunk problémánkkal.

Forrás: Arterego

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.12.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat ránk a pihentető alvás?
„Csak azért, mert az alvás természetes viselkedés, még nem jelenti azt, hogy az alvást magától értetődőnek kell tekinteni" – ezzel a mottóval ajánlja figyelmünkbe az idei eseményeket Fang Han, MD, a...
Mit együnk, hogy jól aludjunk?
Az alváshiány népegészségügyi probléma, mert nagy populációt érint, és szoros összefüggést mutat bizonyos krónikus megbetegedésekkel (pl. cukorbetegség), továbbá fokozza a túlsúly kialakulásának a...
Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?
Mit tegyünk, ha alvászavarunk van? Mire figyeljünk, min változtassunk? Dr.Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, megosztja velünk az alvással kapcsolatos tanácsait.
Mi történik a szervezetünkkel alvás során?
Egy hosszúra nyúlt nap után már nagyon várjuk, mégsem mindig teszünk meg mindent érte. Mire is gondolunk? A válasz az alvás, ráadásul a pihentető alvás, az a nyugalmi állapot, amelyre minden...