Mire figyeljünk, ha pihentető alvásra vágyunk?

Mire figyeljünk, ha pihentető alvásra vágyunk?

Mire figyeljünk, ha pihentető alvásra vágyunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.04.28.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A pihentető alvás elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez, de vajon mit tehetünk azért, hogy ez teljesüljön? A SomnoCenter Alvászavar Központ összeszedte azokat az alapvetéseket, amelyek nélkül nincs pihentető alvás.

Nincsenek erre szabályok, hogy kinek mennyit kell aludnia, rég megdőlt a 8 óra alvás szabály, nincs igazolva a nagyanyáink által hangoztatott mondás, hogy az éjfél előtti alvás duplán számít. Nem vagyunk egyformák, mástól érzik jól magukat a bagoly és megint mástól a pacsirta-típusok, de az biztos, hogy a szervezetünknek meg kell adnunk, ami jár neki: minőségi, elegendő pihenést.

Mire figyeljünk, ha pihentető alvásra vágyunk?

  • Törekedjünk rá, hogy nagyjából mindig azonos időben térjünk nyugovóra.
  • Igyekezzünk a nap utolsó étkezését legalább 2-3 órával lefekvés előtt elfogyasztani.
  • Ne igyunk, együnk olyasmit, ami felpörgethet: kávé, bor, csokoládé, cukor, ugyancsak kerüljük a túl fűszeres, zsíros ételeket este.
  • A rendszeres mozgás legyen életünk része, de ezt ne a lefekvés előtti időszakra időzítsük, ha túlságosan felpörgetjük a szervezetünket, nem fogunk tudni elaludni.
  • Szellőztessük ki alaposan a hálószobát és szabályozzuk a hőmérsékletet: sem túl melegben, sem túl hidegben nem jó aludni - optimális alvási hőmérséklet 18-19 fok körül van.
  • Húzzunk tiszta ágyneműt, viseljünk kényelmes, természetes anyagból készült hálóruhát.
  • Limitáljuk este a kék fényt, azaz a képernyők előtt töltött időt, legyen szó akár tévéről, számítógépről, mobiltelefonról.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor már sokat tettünk azért, hogy jól aludjunk. Amennyiben a fenti tanácsok mégsem hoznak eredményt, érdemes orvoshoz fordulnunk problémánkkal.

Forrás: Arterego

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.04.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Hogyan függ össze a szemprobléma az alvászavarral?
Aludni jó. Gyakran mondogatjuk is, hogy az alvás az egyik legjobb dolog a világon. De igazából nem csupán, hogy az egyik legjobb dolog, hanem az életfontosságú funkcióink egyike is. Mert mi történne...
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...