Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?

Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?

Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.05.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Mit tegyünk, ha alvászavarunk van? Mire figyeljünk, min változtassunk? Dr.Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, megosztja velünk az alvással kapcsolatos tanácsait.
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

„Máshogy alszik egy gyerek, egy kamasz, másképp alszanak a felnőttek, és másképp a nők és a férfiak” – mondja Dr.Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, a SomnoCenter Budapest Alvászavar Központ szakmai vezetője, akit 20 éve ejtett rabul az alvás medicina. –„Sok tanácsot lehet adni az alvással kapcsolatban, én általában ezt az ötös csomagot szoktam a páciensek figyelmébe ajánlani. Az a tapasztalat, hogy bár lehetnek kirívó esetek, lehetnek kivételek, de ha ezeket valaki betartja, nagyjából biztos lehet abban, hogy része lesz a vágyott pihentető alvásban.”

Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?

  • Ne spóroljunk az alvással! Aludjunk legalább 7 órát, ne érjük be kevesebbel. Van, aki olyan minőségi, mélyalvást produkál, hogy kevesebb is elég neki, de átlagosan ennyire van szüksége egy felnőtt embernek.
  • Ne feküdjünk többet az ágyban, mint amennyit aludni tudunk! Hiába döntöttük el, hogy most bizony 8-10 órát is vízszintesben tölthetünk, ha 7 óra alvás után magunktól felébredtünk, szinte kidob az ágy. A testünk jelzett, hogy ennyire volt szükségünk.
  • Keljünk lehetőleg mindig ugyanabban az időben! Plusz-mínusz félóra nem számít, de segíti a pihentető alvást, ha ezt a szabályt betartjuk.
  • Feküdjünk le üres gyomorral és üres fejjel! Ez persze nem azt jelenti, hogy ne együnk, viszont kb. 3 órával a tervezett lefekvési idő előtt már ne fogyasszunk semmit, pláne nehéz ételeket. A lefekvés előtti órákban próbáljunk meg lazítani. Lehetőség szerint valamilyen offline tevékenységgel, azaz ne a mobil és a laptop előtt töltsük a nap utolsó óráit.
  • Ha mégis úgy hozza az éjszaka, hogy nem tudunk aludni, ne akkor akarjuk megtalálni a megoldást. Amúgy sem ott lesz, hanem valahol a nappalunkban rejtőzik, az okokat is nagyobb valószínűséggel ott találjuk, de a lehetőséget is arra, hogy elinduljunk, akár egy online teszttel, akár egy bejelentkezéssel egy alvásdiagnosztikai vizsgálatra.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.03.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat ránk a pihentető alvás?
„Csak azért, mert az alvás természetes viselkedés, még nem jelenti azt, hogy az alvást magától értetődőnek kell tekinteni" – ezzel a mottóval ajánlja figyelmünkbe az idei eseményeket Fang Han, MD, a...
Mit együnk, hogy jól aludjunk?
Az alváshiány népegészségügyi probléma, mert nagy populációt érint, és szoros összefüggést mutat bizonyos krónikus megbetegedésekkel (pl. cukorbetegség), továbbá fokozza a túlsúly kialakulásának a...
Mi történik a szervezetünkkel alvás során?
Egy hosszúra nyúlt nap után már nagyon várjuk, mégsem mindig teszünk meg mindent érte. Mire is gondolunk? A válasz az alvás, ráadásul a pihentető alvás, az a nyugalmi állapot, amelyre minden...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...