Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?

Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?

Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.05.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Mit tegyünk, ha alvászavarunk van? Mire figyeljünk, min változtassunk? Dr.Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, megosztja velünk az alvással kapcsolatos tanácsait.
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

„Máshogy alszik egy gyerek, egy kamasz, másképp alszanak a felnőttek, és másképp a nők és a férfiak” – mondja Dr.Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, a SomnoCenter Budapest Alvászavar Központ szakmai vezetője, akit 20 éve ejtett rabul az alvás medicina. –„Sok tanácsot lehet adni az alvással kapcsolatban, én általában ezt az ötös csomagot szoktam a páciensek figyelmébe ajánlani. Az a tapasztalat, hogy bár lehetnek kirívó esetek, lehetnek kivételek, de ha ezeket valaki betartja, nagyjából biztos lehet abban, hogy része lesz a vágyott pihentető alvásban.”

Mit tegyünk, hogy jól aludjunk?

  • Ne spóroljunk az alvással! Aludjunk legalább 7 órát, ne érjük be kevesebbel. Van, aki olyan minőségi, mélyalvást produkál, hogy kevesebb is elég neki, de átlagosan ennyire van szüksége egy felnőtt embernek.
  • Ne feküdjünk többet az ágyban, mint amennyit aludni tudunk! Hiába döntöttük el, hogy most bizony 8-10 órát is vízszintesben tölthetünk, ha 7 óra alvás után magunktól felébredtünk, szinte kidob az ágy. A testünk jelzett, hogy ennyire volt szükségünk.
  • Keljünk lehetőleg mindig ugyanabban az időben! Plusz-mínusz félóra nem számít, de segíti a pihentető alvást, ha ezt a szabályt betartjuk.
  • Feküdjünk le üres gyomorral és üres fejjel! Ez persze nem azt jelenti, hogy ne együnk, viszont kb. 3 órával a tervezett lefekvési idő előtt már ne fogyasszunk semmit, pláne nehéz ételeket. A lefekvés előtti órákban próbáljunk meg lazítani. Lehetőség szerint valamilyen offline tevékenységgel, azaz ne a mobil és a laptop előtt töltsük a nap utolsó óráit.
  • Ha mégis úgy hozza az éjszaka, hogy nem tudunk aludni, ne akkor akarjuk megtalálni a megoldást. Amúgy sem ott lesz, hanem valahol a nappalunkban rejtőzik, az okokat is nagyobb valószínűséggel ott találjuk, de a lehetőséget is arra, hogy elinduljunk, akár egy online teszttel, akár egy bejelentkezéssel egy alvásdiagnosztikai vizsgálatra.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.03.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi a 4-7-8 légzéstechnika?
A 4-7-8 légzéstechnika segíthet abban, hogy megfelelően tudja kontrollálni légzését. Ez magában foglalja a belégzést 4 másodpercig, a lélegzet visszatartását 7 másodpercig, és a kilégzést 8...
Az alvásparalízis
Az évszázadok során az alvási bénulás tüneteit sokféleképpen leírták, és gyakran egy "gonosz" jelenlétnek tulajdonították. A történelem során szinte minden kultúrában voltak történetek lidérces...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?