Lép

Lép

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A lép az immunrendszer működésében, illetve a vérsejtek életciklusában játszik fontos szerepet. Önmagában ritkán betegszik meg, ha azonban megtörténik azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

A lép kb. 150 gramm tömegű, 11 centiméter hosszú. A bal bordaív alatt található és egészséges esetben nem tapintható, kivétel fiatal felnőttek és sovány testalkatúak esetében. A lép leggyakoribb betegségei a következőek:

A lép túlműködése

A vérsejtek fokozott kiszűrése és tárolása során megnagyobbodás léphet fel, ilyenkor csökkent a vérben található elemek száma és fokozódik a csontvelői termelés. Tünetei a hasi fájdalom, nyomásérzékenység, hányinger, diszkomfortérzés, gyomorpanaszok és székelési gondok, de jelentkezhet vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság és vashiány is ilyenkor. A lép túlműködésének kezelése orvosi feladat, ezért a fenti tünetek megjelenésekor minél hamarabb keressük fel háziorvosunkat.

Lépmegnagyobbodás

A lépet akkor tekintjük nagyobbnak a normálisnál, ha 12x4 cm nagyságú, ilyenkor szintén nyomásérzékenység, diszkomfortérzés, hasi fájdalom, puffadás jelentkezhet. Mivel a lépmegnagyobbodás általában más betegség kísérőtünete, elsősorban az alapbetegség okára kell fényt deríteni és azt kezelni. 

Léprepedés

Léprepedés gyanúja akkor kerül szóba, amikor a hasi tájékot ütés, sérülés, trauma éri. Ebben az esetben sürgősen kórházba kell juttatni a beteget, hiszen a léprepedés során fellépő vérzés akár halálos kimenetelű is lehet. A fizikális vizsgálat mellett hasi ultrahang vagy CT is szükségesség válik. 

Léptrombózis

A léptrombózis oka valamely környező szerv fertőzése vagy a véna gyulladása, de trauma miatt is kialakulhat. Ezekben az esetekbben is jelentősen megnagyobbodik a lép, amely tapinthatóvá válik, feszülő érzést okoz, emellett fájdalom léphet fel a bal bordaív alatt. Szintén indokolt minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Útmutató

  • Mivel önmagában ritkán megbetegedő szerv, egészséges életmóddal (megfelelő táplálkozás és rendszeres mozgás, a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás kerülésével) általában megelőzhető.
  • Amennyiben valamilyen társbetegségünk van, figyeljünk lépünkre is fokozottabban.
  • Baleset, trauma, hasi sérülés esetén forduljunk azonnal orvoshoz! 
Lép - Részletesen a témáról
Laborvizsgálatok értelmezése: Monocita
A monocita a fehérvérsejtben található, feladata, hogy megsemmisítse a szervezetbe jutott kórokozókat, idegen anyagokat, daganatsejteket. Mikor beszélünk normál értékről, mi okozhat túltengést, és mi állhat a háttérben, ha alacsonyabb az értéke a normálisnál?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hol található a lép?
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Melyek a bélflóra felborulásának tünetei?
A bélflóra egyensúlyának felborulását számos életmódbeli tényező befolyásolja, melynek helyreállítása szükséges az egészséges élethez. Hogyan ismerhetjük fel a problémát?
Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?
Jóllétünk és komfortérzetünk sok tényezőn múlik. Egy biztos, az éles látás elengedhetetlen az életünkhöz, tehát szemünk egészségére fokozottan figyelnünk kell. De mi a helyzet akkor, ha szemüveget...
Valóban létezik a szelektív hallás?
A fülünk folyamatosan érzékeli a hangokat körülöttünk még akkor is, ha különösebben nem figyelünk azokra. De vajon létezik-e szelektív hallás, amit oly sokszor emlegetünk? Cikkünkből kiderül.
Hogyan hat a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra?
Az emberi test egy nagy, összefüggő rendszer, ahol egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással szoros kapcsolatban állnak és együttműködnek. Nem kell különösebben szakértőnek...