Lép

Lép

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A lép az immunrendszer működésében, illetve a vérsejtek életciklusában játszik fontos szerepet. Önmagában ritkán betegszik meg, ha azonban megtörténik azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

A lép kb. 150 gramm tömegű, 11 centiméter hosszú. A bal bordaív alatt található és egészséges esetben nem tapintható, kivétel fiatal felnőttek és sovány testalkatúak esetében. A lép leggyakoribb betegségei a következőek:

A lép túlműködése

A vérsejtek fokozott kiszűrése és tárolása során megnagyobbodás léphet fel, ilyenkor csökkent a vérben található elemek száma és fokozódik a csontvelői termelés. Tünetei a hasi fájdalom, nyomásérzékenység, hányinger, diszkomfortérzés, gyomorpanaszok és székelési gondok, de jelentkezhet vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság és vashiány is ilyenkor. A lép túlműködésének kezelése orvosi feladat, ezért a fenti tünetek megjelenésekor minél hamarabb keressük fel háziorvosunkat.

Lépmegnagyobbodás

A lépet akkor tekintjük nagyobbnak a normálisnál, ha 12x4 cm nagyságú, ilyenkor szintén nyomásérzékenység, diszkomfortérzés, hasi fájdalom, puffadás jelentkezhet. Mivel a lépmegnagyobbodás általában más betegség kísérőtünete, elsősorban az alapbetegség okára kell fényt deríteni és azt kezelni. 

Léprepedés

Léprepedés gyanúja akkor kerül szóba, amikor a hasi tájékot ütés, sérülés, trauma éri. Ebben az esetben sürgősen kórházba kell juttatni a beteget, hiszen a léprepedés során fellépő vérzés akár halálos kimenetelű is lehet. A fizikális vizsgálat mellett hasi ultrahang vagy CT is szükségesség válik. 

Léptrombózis

A léptrombózis oka valamely környező szerv fertőzése vagy a véna gyulladása, de trauma miatt is kialakulhat. Ezekben az esetekbben is jelentősen megnagyobbodik a lép, amely tapinthatóvá válik, feszülő érzést okoz, emellett fájdalom léphet fel a bal bordaív alatt. Szintén indokolt minél hamarabb orvoshoz fordulni.

A lépbetegségek megelőzése

Mivel önmagában ritkán megbetegedő szerv, egészséges életmóddal (megfelelő táplálkozás és rendszeres mozgás, a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás kerülésével) általában megelőzhető. Amennyiben valamilyen társbetegségünk van, figyeljünk lépünkre is fokozottabban. Baleset, trauma, hasi sérülés esetén forduljunk azonnal orvoshoz! 

doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hol található a lép?
Mit írtak mások a lép témában?
Hasznos lehet
A bélflóra egyensúlyának felborulását számos életmódbeli tényező befolyásolja, melynek helyreállítása szükséges az egészséges élethez. Hogyan ismerhetjük fel a problémát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Hogyan védjük a bőrünket a hűvösebb, őszi időben? Mire figyeljünk ilyenkor bőrápolás terén? Összeszedtük a leghasznosabb tudnivalókat az őszi bőrápolással kapcsolatban.
Az emberi test egy nagy, összefüggő rendszer, ahol egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással szoros kapcsolatban állnak és együttműködnek. Nem kell különös ...