Lép

Lép

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A lép az immunrendszer működésében, illetve a vérsejtek életciklusában játszik fontos szerepet. Önmagában ritkán betegszik meg, ha azonban megtörténik azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

A lép kb. 150 gramm tömegű, 11 centiméter hosszú. A bal bordaív alatt található és egészséges esetben nem tapintható, kivétel fiatal felnőttek és sovány testalkatúak esetében. A lép leggyakoribb betegségei a következőek:

A lép túlműködése

A vérsejtek fokozott kiszűrése és tárolása során megnagyobbodás léphet fel, ilyenkor csökkent a vérben található elemek száma és fokozódik a csontvelői termelés. Tünetei a hasi fájdalom, nyomásérzékenység, hányinger, diszkomfortérzés, gyomorpanaszok és székelési gondok, de jelentkezhet vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság és vashiány is ilyenkor. A lép túlműködésének kezelése orvosi feladat, ezért a fenti tünetek megjelenésekor minél hamarabb keressük fel háziorvosunkat.

Lépmegnagyobbodás

A lépet akkor tekintjük nagyobbnak a normálisnál, ha 12x4 cm nagyságú, ilyenkor szintén nyomásérzékenység, diszkomfortérzés, hasi fájdalom, puffadás jelentkezhet. Mivel a lépmegnagyobbodás általában más betegség kísérőtünete, elsősorban az alapbetegség okára kell fényt deríteni és azt kezelni. 

Léprepedés

Léprepedés gyanúja akkor kerül szóba, amikor a hasi tájékot ütés, sérülés, trauma éri. Ebben az esetben sürgősen kórházba kell juttatni a beteget, hiszen a léprepedés során fellépő vérzés akár halálos kimenetelű is lehet. A fizikális vizsgálat mellett hasi ultrahang vagy CT is szükségesség válik. 

Léptrombózis

A léptrombózis oka valamely környező szerv fertőzése vagy a véna gyulladása, de trauma miatt is kialakulhat. Ezekben az esetekbben is jelentősen megnagyobbodik a lép, amely tapinthatóvá válik, feszülő érzést okoz, emellett fájdalom léphet fel a bal bordaív alatt. Szintén indokolt minél hamarabb orvoshoz fordulni.

A lépbetegségek megelőzése

Mivel önmagában ritkán megbetegedő szerv, egészséges életmóddal (megfelelő táplálkozás és rendszeres mozgás, a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás kerülésével) általában megelőzhető. Amennyiben valamilyen társbetegségünk van, figyeljünk lépünkre is fokozottabban. Baleset, trauma, hasi sérülés esetén forduljunk azonnal orvoshoz! 

doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hol található a lép?
Mit írtak mások a lép témában?
Hasznos lehet
A bölcsességfogak körülbelül 16- 25 éves korunk között jelennek meg, a növekedésük több évig is elhúzódhat, amely akár problémás is lehet. Mit tehetünk ilyenkor?
A bélflóra egyensúlyának felborulását számos életmódbeli tényező befolyásolja, melynek helyreállítása szükséges az egészséges élethez. Hogyan ismerhetjük fel a problémát?
Sok nő tanúsíthatja, hogy a hegyes orrú, magas sarkú, illetve a túl lapos talpú, nem jól tartó cipő lábfej fájdalmat okozhat, de anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miat ...
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?