Hogyan előzhetjük meg a mellimplantátum okozta fájdalmat?

Hogyan előzhetjük meg a mellimplantátum okozta fájdalmat?

Hogyan előzhetjük meg a mellimplantátum okozta fájdalmat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.09.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
A műtétet követően, a sebgyógyulás után az egyik legfontosabb feladat a hegkezelés és a mellkas/vállöv mobilitásának fenntartása. hogyan tegyük mindezt?

Hegkezelés

Fontos, hogy csak akkor lehet elkezdeni a hegek masszírozását, ha az már kellően begyógyult. Ennek körülbelül két hét után kell bekövetkeznie. Nem szabad masszírozni a heget, ha még mindig varratok vannak rajta, vagy ha a hegen kelés van.

Két vagy több ujjal egy kis nyomást kell gyakorolni a hegre és a környező területre, majd az alábbi három irányba kell mozgatni:

  • Kis körkörös mozdulatokat kell végezni a heg vonalán. A körök kerületének át kell ölelnie a heg mindkét oldalán lévő bőrt.
  • Előre-hátra a heg hosszában.
  • A heg egyik oldaláról a másikra, lassan haladva a heg hosszában, hogy a heg és a környező szövetek egészét érje a masszázs.

A masszírozás során nem kell krémet használni, azonban különböző krémek megnedvesítik és rugalmasan tartják a műtéti területet. A hegek elengedhetetlenek a gyógyulási folyamathoz, de a túlzott mértékű hegesedés lelassíthatja ezt a folyamatot. A sebek nedvesen és rugalmasan tartása minimálisra csökkenti a hegesedést.

Körülbelül 10 percig kell masszírozni, vagy addig, amíg a heg érzékennyé nem válik. Ne szabad masszírozni, ha a heg fájdalmas vagy gyulladt.

Naponta legfeljebb két-három alkalommal kell végezni a gyakorlatot és a műtét után körülbelül 6 hónapig. A masszírozás ezt követően is hasznos lehet, de a gyógyulási folyamat nagy része ekkorra már lezajlott, így a munka nagy része már elvégeztetett.

Mobilizálás és nyújtás

A mellkas és a vállöv izmainak mobilizálása/nyújtása nemcsak az izmok túlfeszülését előzi meg, hanem jelentősen támogatja a gyógyulási folyamatot.

Mit lehet tenni, ha később jelentkeznek a tünetek?

A tünetek szerteágazóak és egyénenként változhatnak, így nem minden mellműtét után alakul ki mozgásszervi panasz, valamint a kar-, váll- és fejfájások hátterében sem mindig a mellműtét áll.

Ha a fenti masszázstechnikák - amit nem csak műtét után, hanem később is érdemes kipróbálni – és a gyógytorna gyakorlatok sem hoznak a tünetekben változást, ajánlott felkeresni egy manuálterapeutát, gyógytornászt vagy gyógymasszőrt, aki kompetens a témában és összefüggésében képes megvizsgálni az esetleges műtéti szövődményeket.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2022.07.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mikor lehet indokolt a neurofiziológiai vizsgálat?
A neurofiziológiai vizsgálatokkal az ideg- vagy izomrendszer állapotáról, idegkárosodás mértékéről kaphatunk információt. Milyen tünetek, betegségek esetén javasolt a vizsgálat?
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...
Orbita MR vizsgálat
Milyen elváltozások diagnosztizálását segíti az orbita MR? Szükséges-e speciális előkészület a vizsgálat előtt? Mit érdemes még tudni az orbita MR-ről? Kérdések és válaszok a vizsgálatról.