Hogyan védekezzünk a külső- és belső élősködők ellen?

Hogyan védekezzünk a külső- és belső élősködők ellen?

Hogyan védekezzünk a külső- és belső élősködők ellen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.08.20.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Házi kedvenceinket számos külső- és belső parazita fertőzheti meg élete során. Cikkünkben arról írunk, hogy gazdiként hogyan biztosíthatjuk kedvenceink védelmét.

Nyakörvek

A különböző bolha- és kullancs ellenes nyakörvek előnye, hogy több hónapig tartják a hatásukat az élősködőkkel szemben. Fontos azonban szem előtt tartani néhány dolgot a megfelelő használatukhoz:

  • Kutyák esetében mindig mérlegeljük, hogy állatunk fajtája és életmódja passzol-e a nyakörv funkciójához. Ezeknél a termékeknél a hatóanyag akkor tud megfelelő mennyiségben felszívódni, ha elég közel kerül az állat bőréhez.
  • A lakásban tartott kutyák esetében a gyakori fürdetés során minden alkalommal lemoshatjuk a hatóanyag nagy részét az állatról, így nem biztos, hogy megfelelő védelmet fog nyújtani egy-egy séta során.
  • Kijárós vagy kertben tartott macskák esetében, ha nyakörvet szeretnénk használni, mindenképpen úgynevezett önkioldó típusút vegyünk, hiszen egy-egy fára mászás, játék vagy vadászás során a nyakörv fennakadhat, súlyos gondokat okozhatva a cicusunknak.

Spot-on készítmények

Kutyák esetében a legtöbb spot-on, vagyis bőrre csepegtethető készítmény egy hónapig tartja a hatását. A bennük lévő hatóanyagtól függően védhetnek bolhák, kullancsok, legyek, szúnyogok, vagy akár egyes belső paraziták ellen is. Használatuk során érdemes odafigyelni, hogy a felvitel előtt és után egy pár napig ne fürdessük az állatot, mert az a hatóanyag nem megfelelő felszívódásához vezethet.

Macskáknak való rácsepegtető esetében a különböző termékek egy, vagy akár három hónapig is védelmet nyújthatnak, típustól függően. Összetétel szempontjából választhatunk olyat, ami csak külső élősködők (bolha, kullancs) ellen véd, de vannak komplexebb cseppek is, amelyek már a belső parazitákat is kiírtják cicáinkból.

Fontos, hogy kutyáknak készült spot-on készítményt ne alkalmazzunk macskákon, mert a bennük lévő legtöbb hatóanyagra a cicák érzékenyek, akár elhullást is okozhat az ilyen készítmények használata.

Tabletták és paszták

A tablettákat illetve pasztákat elsősorban a gyomor- és bélférgességek kezelésére, megelőzésére alkalmazzuk. Ezek a termékek gyakran ízesítettek, ezzel segítve a könnyebb beadást.

Kutyáink részére léteznek olyan termékek, amelyek vagy csak gyomor- és bélférgek ellen, vagy bolha és kullancs ellen nyújtanak védelmet, de olyanok is, melyek komplex módon belső- és külső élősködők ellen is védik kiskedvenceinket.

Ezzel szemben macskák esetében a tabletták csak a belső paraziták elleni védelmet biztosítják.

Milyen gyakran érdemes ezeket a termékeket használni?

  • Bolhák és kullancsok ellen javasolt egész évben védekezni, hiszen az enyhe teleink miatt az a tapasztalat, hogy ezek a külső élősködők egész évben előfordulhatnak hazánkban.
  • Féreghajtó kezelést kutyák és kijárós macskák esetében három havonta, míg lakásban tartott macskáknál fél évente érdemes alkalmazni.

Milyen terméket válasszak?

A választás során mindig mérlegeljük, hogy milyen típusú terméket szeretnénk, illetve hogy mennyire széles körű hatást szeretnénk elérni. Az állat fajtája, életmódja nagyban befolyásolhatja egy-egy termék funkcióját, mint azt már korábban kiemeltük. Egyes kutyák, de főleg macskák esetében az is fontos szempont, hogy a tablettát be tudjunk-e adni otthon az állatnak. Nehezebb esetekben lehet érdemesebb olyan spot-on készítménybe beruházni, mellyel komplex védelmet biztosíthatunk kedvenceinknek.

Végezetül fontos kiemelni, hogy kis kedvenceink érdekében próbáljunk meg minél szélesebb körben védekezni az élősködők ellen. A bolhák és kullancsok mellett tartsuk szem előtt a szív- és bőrférgesség, valamint a belső paraziták veszélyeit is. Tanács vagy kérdés esetén pedig bátran forduljunk állatorvosunkhoz.

Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2021.08.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a mi okozza a kutyák szív- és bőrférgességét? témában?
Hasznos lehet
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által meghirdetett ingyenes Gazdijogsi program célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartóka ...
A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Mi okozza? Melyek a tünetei és hogyan kezeljük?
A nyári melegebb hónapok elmúlásával beköszönt a hidegebb őszi időjárás, ami együtt jár bizonyos betegségek gyakoribb előfordulásával. Lássuk, milyen jellegzetes őszi betegségek fo ...
Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint ú ...