Miért fontos a védőoltás kedvenceinknek?

Miért fontos a védőoltás kedvenceinknek?

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kiszely Sára, állatorvos
Kis kedvenceink egészségéért - legyen szó kutyáról, macskáról vagy épp egy bojtos farkú nyusziról - sok mindent megtehetünk, az egyik ezek közül a védőoltás. Miért fontos a beadásuk?

A megfelelő tápok és kiegészítők beszerzése mellett azonban fontos, hogy egyes fertőző betegségekkel szemben felkészítsük a szervezetüket. Ebben nyújtanak segítséget a különböző védőoltások. 

Miért fontos a védőoltás?

Szerepük elsősorban a betegségek kialakulásának megelőzése, ám egyes esetekben a már meglévő betegség elnyomására, a tünetek enyhítésére, megszüntetésére, vagy egyes betegségek esetében enyhe lefolyással végződő fertőzések kialakulására is alkalmasak lehetnek.

Hogyan működik?

A vakcinákkal gyakorlatilag a fertőző  vírus vagy baktérium teljes genomját - elölt, legyengített, vagy rekombináns változatát - vagy csak egyes részeit visszük be a szervezetbe. Az oltásra adott megfelelő immunválasz révén a szervezet elkezdi az ellenanyag termelést az adott baktériummal vagy vírussal szemben.

Mitől függ, hogy milyen oltást kap az állat?

Az egyes rendelőkben más és más oltási protokollokat használnak. Ennek oka, hogy a kezelő állatorvos az állat életmódját (például, hogy kinti vagy benti macskáról van-e szó), valamint a környezet fertőzöttségét is figyelmembe véve ad javaslatot az oltásokról, úgy az oltás típusáról, mint azok mennyiségéről. Ezzel kapcsolatban állatorvosunknál mindig érdeklődjünk a javasolt oltásokról.

Lehet-e mellékhatása a védőoltásoknak?

Ritkán, de előfordulhatnak az oltást követően különböző szisztémás és helyi reakciók. Az enyhébb hányás-hasmenés, átmeneti lázas állapot mellett előfordulhat a szem- és pofatájék duzzanata, ödémája, valamint a testszerte jelentkező csalánkiütés. Ilyen esetben mindenképp állatorvoshoz kell fordulni.

Útmutató

  • A védőoltások elsődleges célja a betegségek kialakulásának megelőzése, az oltásra adott megfelelő immunválasz révén a szervezet elkezdi az ellenanyag termelést az adott baktériummal vagy vírussal szemben.
  • A kezelő állatorvos az állat életmódját, valamint a környezet fertőzöttségét is figyelmembe véve ad javaslatot az oltásokról, úgy az oltás típusáról, mint azok mennyiségéről.
  • Ritkán, de előfordulhatnak az oltást követően különböző szisztémás és helyi reakciók.
Hasznos lehet
Milyen védőoltás javasolt kutyáknak?
Az állatok védőoltásának célja elsősorban a betegségek kialakulásának megelőzése, azonban egyes esetekben a már meglévő betegség elnyomására, a tünetek enyhítésére, megszüntetésére is alkalmasak...
Milyen tünetei lehetnek a kennelköhögésnek?
Ahogy az ősz beköszöntével nálunk, embereknél megjelenik az influenza szezon, úgy a kutyák körében is felüti ilyenkor a fejét az úgynevezett kennelköhögés. Cikkünkben erről a betegségről írunk egy...
Milyen védőoltás javasolt macskáknak?
Kis kedvenceink egészségéért sok mindent megtehetünk. A megfelelő tápok és kiegészítők beszerzése mellett fontosak a különböző védőoltások. Milyen védőoltás javasolt macskáknak?
Milyen védőoltás javasolt nyulaknak és görényeknek?
A házi kedvencek védőoltásának szerepe elsősorban a betegségek kialakulásának megelőzése. Az egyes rendelőkben más és más oltási protokollokat használhatnak, azonban a nyusziknak, illetve görényeknek...