Milyen tünetei lehetnek a kennelköhögésnek?

Milyen tünetei lehetnek a kennelköhögésnek?

Milyen tünetei lehetnek a kennelköhögésnek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.01.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Ahogy az ősz beköszöntével nálunk, embereknél megjelenik az influenza szezon, úgy a kutyák körében is felüti ilyenkor a fejét az úgynevezett kennelköhögés. Cikkünkben erről a betegségről írunk egy rövid összefoglalót.

Mit is nevezünk kennelköhögésnek?

A kennelköhögés egy felső légúti megbetegedés, melyet kutyánk más kutyákkal való érintkezés során kaphat el, akár séta vagy játék közben, kutyafuttatókban vagy kennelekben. A betegséget különböző vírusok (pl. Parainfluenza-, Adeno vírus) és baktériumok (pl. Bordetella, Streptococcus fajok) együttes fertőzése alakítja ki.  A vírusok replikációjuk során a légutakat bélelő hámréteg védelmi vonalát teszik tönkre, ezáltal lehetővé téve, hogy a baktériumok akadálytalanul szaporodjanak a mélyebb rétegekben.

Milyen tünetei lehetnek?

A betegség során egy általános rosszullét mellett (mely leginkább levertséggel, étvágytalansággal jár) a száraz, vagy nedves köhögés a leggyakoribb tünet kutyusunknál. A köhögés lehet rohamszerű, de akár folyamatosan is jelentkezhet kisebb-nagyobb szünetekkel. Jellemző tünet lehet még az orrfolyás (általában savós, de súlyosabb esetben gennyes jellegűvé is válthat), illetve tartós köhögés, vagy egy-egy nagyobb rohamot követően előfordulhat a légutakban felgyűlt nyákos tartalom felköhögése (ez könnyen összetéveszthető a habos hányással).

Amennyiben enyhébb formában jelentkezik a betegség, és az állatunk immunrendszere elég erős, akár kezelés nélkül is javulhat állapota. Egyes esetekben azonban kialakulhatnak szövődmények (tüdőgyulladás, krónikus bronchitis), így amennyiben pár nap alatt nem látunk javulást, vagy a tünetek erősödnek, érdemes minél hamarabb felkeresni állatorvosunkat és elkezdeni a kezelést.

Fontos, hogy amennyiben kis kedvencünknél kennelköhögést állapítottak meg, 1-2 hétig kerüljük a más kutyákkal való találkozást, hogy ne fertőzzünk meg más állatokat a közös programok során.

Megelőzhető-e a megbetegedés?

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak különböző vakcinák, melyek segítenek felvenni a harcot a kennelköhögés ellen. Amennyiben gyakran van közösségben kutyánk, bátran éljünk ezzel a lehetőséggel. Hiszen bár maga az oltás nem akadályozza meg, hogy kutyánk elkapja a betegséget, felkészíti az immunrendszert a vírusok és baktériumok támadására, így rendszeres oltás mellett jó eséllyel tünetmentesen, vagy csak minimális tünetekkel átvészeli a fertőzést.

Kapcsolódó témák
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2021.10.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a állat védőoltás témában?
Hasznos lehet
A bőrön megjelenő kék-zöld foltok legtöbb esetben ütés vagy nagyobb erő hatására alakulhatnak ki, azonban az ismeretlen eredetű hematómákat akár betegség is okozhatja. Mit tegyünk ily ...
Porckopás esetén az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Mit tehetünk, ha porckopásunk van?
Beszédértési nehézségek, lassú, akadozó olvasás, nehezen kivehető írás – a tanulási zavarok tünetei ezek, és rengeteg gyermeket érintenek. A nehézségeket időben fel kell ismerni ah ...
Aki kisállatot tart, tudja, hogy időnként egy-egy játék vagy gyógyszer beadása, illetve idegen állatokkal való találkozás során előfordulhatnak kisebb balesetek. De mi a teendő, ha egy h ...