Milyen tünetei lehetnek a kennelköhögésnek?

Milyen tünetei lehetnek a kennelköhögésnek?

Milyen tünetei lehetnek a kennelköhögésnek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.06.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Ahogy az ősz beköszöntével nálunk, embereknél megjelenik az influenza szezon, úgy a kutyák körében is felüti ilyenkor a fejét az úgynevezett kennelköhögés. Cikkünkben erről a betegségről írunk egy rövid összefoglalót.

Mit is nevezünk kennelköhögésnek?

A kennelköhögés egy felső légúti megbetegedés, melyet kutyánk más kutyákkal való érintkezés során kaphat el, akár séta vagy játék közben, kutyafuttatókban vagy kennelekben. A betegséget különböző vírusok (pl. Parainfluenza-, Adeno vírus) és baktériumok (pl. Bordetella, Streptococcus fajok) együttes fertőzése alakítja ki.  A vírusok replikációjuk során a légutakat bélelő hámréteg védelmi vonalát teszik tönkre, ezáltal lehetővé téve, hogy a baktériumok akadálytalanul szaporodjanak a mélyebb rétegekben.

Milyen tünetei lehetnek?

A betegség során egy általános rosszullét mellett (mely leginkább levertséggel, étvágytalansággal jár) a száraz, vagy nedves köhögés a leggyakoribb tünet kutyusunknál. A köhögés lehet rohamszerű, de akár folyamatosan is jelentkezhet kisebb-nagyobb szünetekkel. Jellemző tünet lehet még az orrfolyás (általában savós, de súlyosabb esetben gennyes jellegűvé is válthat), illetve tartós köhögés, vagy egy-egy nagyobb rohamot követően előfordulhat a légutakban felgyűlt nyákos tartalom felköhögése (ez könnyen összetéveszthető a habos hányással).

Amennyiben enyhébb formában jelentkezik a betegség, és az állatunk immunrendszere elég erős, akár kezelés nélkül is javulhat állapota. Egyes esetekben azonban kialakulhatnak szövődmények (tüdőgyulladás, krónikus bronchitis), így amennyiben pár nap alatt nem látunk javulást, vagy a tünetek erősödnek, érdemes minél hamarabb felkeresni állatorvosunkat és elkezdeni a kezelést.

Fontos, hogy amennyiben kis kedvencünknél kennelköhögést állapítottak meg, 1-2 hétig kerüljük a más kutyákkal való találkozást, hogy ne fertőzzünk meg más állatokat a közös programok során.

Megelőzhető-e a megbetegedés?

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak különböző vakcinák, melyek segítenek felvenni a harcot a kennelköhögés ellen. Amennyiben gyakran van közösségben kutyánk, bátran éljünk ezzel a lehetőséggel. Hiszen bár maga az oltás nem akadályozza meg, hogy kutyánk elkapja a betegséget, felkészíti az immunrendszert a vírusok és baktériumok támadására, így rendszeres oltás mellett jó eséllyel tünetmentesen, vagy csak minimális tünetekkel átvészeli a fertőzést.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2023.01.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Csontdaganat
A rosszindulatú csontdaganat, a „csontrák” a csontszövet malignus sejtburjánzása révén alakul ki. Vegyük sorra, mit érdemes tudni a rosszindulatú csontdaganatokról.
Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat
Mit vizsgál a pajzsmirigy ultrahang? Mikor javasolt a vizsgálat? A leggyakoribb kérdések és válaszok a pajzsmirigy ultrahanggal kapcsolatban.
Teniszkönyök
A teniszkönyöknél érezzük a könyökben a fájdalmat, de a kiváltó ok valójában máshol van. Nézzük, mi ennek az oka és mi az, ami valóban segíthet!
ADHD
A figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (attention deficit hyperactivity disorder) típusától függően szerteágazó tüneteket okozhat, ami jelentős mértékben zavarhatja a mindennapjainkat. Hogyan...