Milyen tünetei lehetnek a kennelköhögésnek?

Milyen tünetei lehetnek a kennelköhögésnek?

Milyen tünetei lehetnek a kennelköhögésnek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.04.25.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Ahogy az ősz beköszöntével nálunk, embereknél megjelenik az influenza szezon, úgy a kutyák körében is felüti ilyenkor a fejét az úgynevezett kennelköhögés. Cikkünkben erről a betegségről írunk egy rövid összefoglalót.

Mit is nevezünk kennelköhögésnek?

A kennelköhögés egy felső légúti megbetegedés, melyet kutyánk más kutyákkal való érintkezés során kaphat el, akár séta vagy játék közben, kutyafuttatókban vagy kennelekben. A betegséget különböző vírusok (pl. Parainfluenza-, Adeno vírus) és baktériumok (pl. Bordetella, Streptococcus fajok) együttes fertőzése alakítja ki.  A vírusok replikációjuk során a légutakat bélelő hámréteg védelmi vonalát teszik tönkre, ezáltal lehetővé téve, hogy a baktériumok akadálytalanul szaporodjanak a mélyebb rétegekben.

Milyen tünetei lehetnek?

A betegség során egy általános rosszullét mellett (mely leginkább levertséggel, étvágytalansággal jár) a száraz, vagy nedves köhögés a leggyakoribb tünet kutyusunknál. A köhögés lehet rohamszerű, de akár folyamatosan is jelentkezhet kisebb-nagyobb szünetekkel. Jellemző tünet lehet még az orrfolyás (általában savós, de súlyosabb esetben gennyes jellegűvé is válthat), illetve tartós köhögés, vagy egy-egy nagyobb rohamot követően előfordulhat a légutakban felgyűlt nyákos tartalom felköhögése (ez könnyen összetéveszthető a habos hányással).

Amennyiben enyhébb formában jelentkezik a betegség, és az állatunk immunrendszere elég erős, akár kezelés nélkül is javulhat állapota. Egyes esetekben azonban kialakulhatnak szövődmények (tüdőgyulladás, krónikus bronchitis), így amennyiben pár nap alatt nem látunk javulást, vagy a tünetek erősödnek, érdemes minél hamarabb felkeresni állatorvosunkat és elkezdeni a kezelést.

Fontos, hogy amennyiben kis kedvencünknél kennelköhögést állapítottak meg, 1-2 hétig kerüljük a más kutyákkal való találkozást, hogy ne fertőzzünk meg más állatokat a közös programok során.

Megelőzhető-e a megbetegedés?

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak különböző vakcinák, melyek segítenek felvenni a harcot a kennelköhögés ellen. Amennyiben gyakran van közösségben kutyánk, bátran éljünk ezzel a lehetőséggel. Hiszen bár maga az oltás nem akadályozza meg, hogy kutyánk elkapja a betegséget, felkészíti az immunrendszert a vírusok és baktériumok támadására, így rendszeres oltás mellett jó eséllyel tünetmentesen, vagy csak minimális tünetekkel átvészeli a fertőzést.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.04.25.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Fogamzásgátlás
Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja. Jó tudni tehát, melyik módszer mennyire hatékony - dr. Hintalan Albert, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa az ún....
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...